Varjenje PPR cevi za vodovod.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Za svoje potrebe sem nabavil varilec ppr cevi vse vredu , ko gledaš majstra je ok, ko poskusiš sam je stvar v dvomih, nimam izkušenj in bi bil nasvet od vas ki ste podobno že izkusili, dobrodošel.Ko se danes poskusil zvariti cev in podaljšek sem ugotovil da se mi ob spajanju v notranjosti spoja naredi rob ki zmanjša volumen cevi oz, se prehod zmanjša, tu me predvsem zanima ;je cev pregloboko potisnjena v podaljšek, ? mora ta del priti do konca spojnega dela ali ne, dolžina ?
Vsak nasvet tudi o temperaturi ki je pravilna za segrevanje kakor tudi ostali nasveti so dobrodošli.
write.gif

1727700-spajalnik_tsc-800t.jpg

Priponke

• 1727700-spajalnik_tsc-800t.jpg
    1727700-spajalnik_tsc-800t.jpg
    35,5 KB · Ogledi: 7.380

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
to spajanje je po mojih izkušnjah eno veliko sranje.
ne delam z temi materiali iz preprostega razloga ker po nekaj časa začne spuščati.
zakaj sem to napisal ? Iz preprostega razloga : Ker sem že popravljal v eni bajti štiri take spoje,vodovod pa je bil adaptiran samo dve leti nazaj po pričevanju stranke. Vzroka zakaj spoji puščajo si ne znam razložiti in tudi moji kolegi ki se ukvarjajo z instalacijami ne. PPR res uporabim le takrat ko je že cev na obstoječih instalacijah pripravljena,tako da naredim samo prehod iz PPR-a na drugi material.
Res je da so ceni nekoliko bolj poceni od Valsira ali alumplasta,fitingi tudi ,samo to je nič proti temu da ti kje začne spuščati ko je vse končano pa zopet trgaj in si delaj stroške.Tudi drugi monterji se izogibajo temi sistemu zakaj ?: je zamudno delo ne moreš cevi krivit rabiš več fitingov (kolen) cevi in fitinge moraš imeti popolnoma čiste ,prisotnost vode odpade in še ti bi lahko našteval.
zdej pa k tvojemi problemu : ti ti vse skupaj preveč zagreješ nič druga ,saj vidi ko se začne plastika topit stisni cev in fiting hitri skupaj to ti je cela umetnost.

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Ni vse tako enostavno kot si omenil s tem spajanjem, mene zanima predvsem čas ki je potreben za spoj ali se šteje jo sekunde ko natikaš plastiko v aparat ali pa se odštevajo sekunde ko je plastika v aparatu. Čistoča aparata in cevi je vseeno zelo pomembna, nekaj sem že našel v spletu, očistiti aparat in cevi z etilnim alkoholom je potreba, da so cevi tako pripravljene za čisti spoj.Ostalo da spoji puščajo, ja saj verjetno je umazan materijal kriv temu da ni kot treba, mi je nekaj tega naredil pred leti mojster in do danes brez vsakega problema, bomo videli nekaj bom še vadil na materijalu reskiram ta denar da s šprepričam da bo vse ok.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ne štejem ne minut ne sekund ko spajam te cevi
vidim ko je plastika segreta stisnem spoj skup in to je vsa umetnost
glede tem. vidim da imaš mašino ki se nastavlja tem. žal take mašine nimamo imamo pa jo samo z lučkami tako da ne vem do kolko se segreje ker ni več papirjev za njo .Pa vsaj mislim da ti v navodilih piše kakšen je fi cevi na kolko nastaviš tem. pri tvojei mašini .Saj ti pravim da to uporabljam zelo redko.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Res je imam prav tako mašino kot je na sliki, no jutri bom poskusil nekaj z debelejšimi cevni, danes sem z najtanjšo in mi je bil vsak spoi dober nekaj se lovim glede globine in segrevanja ker se v spojenem delu na koncu naredi kot nekaka obroba in sega v samo cev, ta rob ne bi smel biti ker zoža prehod, kot pravim vaja dela mojstra in upam da bom v kratkem to pogruntal, problem je v samem ogrevanju ker izgleda da na 260 celzijah kolikor naj bi se to segrevalo je ali preveč ali ??