Varčna žarnica, ki ne utripa

redorange

Fizikalc
6. avg 2007
1.283
0
36
45
terra rossa
bojanm.blog.com
A sploh obstaja kaj takega?

Pri teh "navadnih" varčnih mi je zelo moteče, da sedim pred rač. in mi utripa cel čas.
Tudi v kuhinji in dnevni sobi se ni obnesla. Pa sem probal philips in še eno (ne vem več katera)

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
utripa? huh?

mi imamo povsod same varčne pa še nisem videl da bi kaka utripala (vsaj segreta ne)

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Si eden izmed redkih ljudi ki to opazi in ga moti. Utripajo pa res.

Zate bodo bolj primerne kake druge žarnice.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Niti nismo tako redki. Žarnice pač utripajo s 50-60 Hz (posledica električnega omrežja). Po mojem neutripajočih varčnih žarnic s to tehnologijo ni. Lahko pa poizkusiš LED-ice. Tiste ne utripajo, ne?

Pri nas doma so varčne zunaj in pa v notranjih lustrih, kjer je prostora za več žarnic. Tam so zmontirane v razmerju 1:1 ali 2:1 z navadnimi žarnicami in utripanje potem ni več moteče.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A res?

Jaz sem vedno mislil, da utripajo skladno z nihanjem izmenične napetosti... Lahko prosim razložiš, zakaj ravno 100 Hz?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
1/50 je 1 perioda. V periodi pa imaš 2 maksimuma napetosti. Varčne(in tudi ledice) svetijo le, ko napetost preseže določeno vrednost in vgasnejo, ko pade pod njo.
Takole pribljižno izgleda tok skozi varčno žarnico. V realnosti je še bolj popačen
evil.gif

thj-DSC010.jpg

Ko teče tok, takrat sveti.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.848
681
113
Včasih pa začne varčna žarnica tudi s 50Hz utripati, ampak to pomeni da jo bo počasi pobralo
grin1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Čaki malo, kak maš pa ti vezane ledice, da ti utripajo
crazy1.gif
Ledice brez usmernika in glajenja napetosti opazno utripajo.
Brez usmerjanja s 50Hz, s polnovalnim usmerjanjem brez glajenja pa s 100Hz(ne več tako očitno, ampak se opazi)

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ahaa, če pa misliš na izmenično direktno dat, poj pa itq
zmaga.gif

Pač vežeš ledice preko trafota in gretza, daš kondenzator, pa si že skoraj na čisti enosmerni... pa sigurno obstajajo namenski usmerniki za te led-lučke
smile-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.559
113
EU
Utripanje neonk je odpravljeno že pred desetimi in več leti.
Vse industrijske neonske luči imajo po dve žarnici. Žarnici sta medeseboj povezane v "duo" povezavi.
Ko se prve prižge, druga ugasne, in obratno.Tako naizmeninæno delata v frekvenci 50Hz, in se trepetanje ne vidi, ker je ena stalno prižgana.
Tako ni opazen "stroboskopski efekt", ko vrteči predmet izgleda, kot da bi miroval.

Pri varčnih žarnicah je podobno, ker sta ponavadi dve svetlobni cevi v eni žarnici..
Možno je, da tiste najcenejše nimajo takšno vezavo.
Doma sem opazil trepetanje samo pri eni, ki ima obliko kroga (ena krožna cev).
Ostale svetijo normalno.

Nazadnje urejeno:

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
poleg zgoraj omenjenega imajo take žarnice tudi fosforni premaz, ki sveti tudi, ko je napetost na žarnici 0V.
Tako naj bi utripale samo starejše žarnice, kjer je ta fosforni premaz.
Po teoriji naj tega rahlega utripanja, ki še ostane človeške oči ne bi zaznale. Jaz ga ne. Ga pa kamere :p

lp

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Ledice pa so vezane v varjanto polvalnega usmernika, pri čemer ena polovica valja žene samo polovico ledic, druga polovica valja pa drugo polovico ledic (sem eno razmontiral).

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Utripanje neonk je odpravljeno že pred desetimi in več leti.
Vse industrijske neonske luči imajo po dve žarnici. Žarnici sta medeseboj povezane v "duo" povezavi.
Ko se prve prižge, druga ugasne, in obratno.Tako naizmeninæno delata v frekvenci 50Hz, in se trepetanje ne vidi, ker je ena stalno prižgana.
Tako ni opazen "stroboskopski efekt", ko vrteči predmet izgleda, kot da bi miroval.

Pri varčnih žarnicah je podobno, ker sta ponavadi dve svetlobni cevi v eni žarnici..
Možno je, da tiste najcenejše nimajo takšno vezavo.
Doma sem opazil trepetanje samo pri eni, ki ima obliko kroga (ena krožna cev).
Ostale svetijo normalno.

Da se vrinem malo s podvprašanjem - a je omenjeni problem tudi pri CFL žarnicah?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Saj CFL ni nič drugega, kot miniaturna fluorescentka (kar pove že ime: Compact Fluorescent Light), bolj znana kot varčna žarnica.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Se mi je kar zdelo ... V čem pa je finta, da so ene spiralaste, ene pa ravne? In pa recimo to, da spiralaste občutno bolje pršijo svetlobo? Meni se recimo zagrete ravne varčne zdijo premeglene (20W), 20W CFL so pa super.

Aja, pa spiralaste lažje spraviš v zaprte stropne/stenske luči. Tiste podolgovate grejo samo v kake megabalone ...