Vaje za hrbet

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
Živjo!

Mi lahko kdo priporoča kake dobre vaje za hrbet, ki bi jih lahko izvajal doma. Zadnje čase me kar dosti stiska v križu. Eden izmed razlogov je verjetno pomanjkanje rekreacije in narava dela... Namreč kar dosti delam fizično (gozdarstvo) in se mi zvečer enostavno ne da it npr. ven tečt. Tudi drže verjetno nimam "najlepše".
Treba bo pa malo pojačat hrbet, ker se bo zadeva verjetno samo še slabšala. Tko da prosim za kakšen nasvet, kako se tega lotit doma.
Hvala in lep pozdrav!

Gagagaga

Pripravnik
13. mar 2012
49
0
6
https://www.youtube.com/watch?v=-8TCglomNoo
smile-1.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
meni osebno neke fizoterapevtske vaje nikol niso pomagale kaj preveč. tistih 5-10 minut raztezanja na dan, ki ti jih pove nek zdravnik je skoraj brezveze.

če pa delaš jogo, postopno raztezanje, vaje za moč, postopno segrevanje pred vadbo...jaz mislim, da moraš ratat kar malo športnika, da si to porihtaš na bolje. Če imaš pa tako delo, boš pa verjetno imel vedno malo problemov. itak je pa vsak primer zase.

Tojka

Pripravnik
4. okt 2011
176
6
18
Jaz sem imela tudi podobne težave, naredila in poskusila kar nekaj vaj, vendar bolečine niso izginile. Sem bila tudi pri zdravnikih, tako pri osebnem kot potem v UKCju na slikanjih in rešitev ni bilo, saj bolečine niso pojenjale. Potem pa mi je kolega, ki drugače trenira kolesarstvo priporočil terapije manualne medicine in obiskala sem Mogy center in se naročila pri dr. Kotovu na posvet. Naredil mi je diagnozo in hodila sem na terapije k njemu in po nekaj terapijah sedaj bolečin nimam več in lahko zopet vs enormalno počnem. Tale manulana medicina je že zelo priznana veja medicine in jo opravljajo izklučno strokovnjaki s tega področja, ki so drugače po specializaciji nevrologi ali ortopedi.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Citat:
Uporabnik Tojka pravi:
obiskala sem Mogy center in se naročila pri dr. Kotovu na posvet. Naredil mi je diagnozo in hodila sem na terapije k njemu in po nekaj terapijah sedaj bolečin nimam več in lahko zopet vs enormalno počnem. Tale manulana medicina je že zelo priznana veja medicine in jo opravljajo izklučno strokovnjaki s tega področja, ki so drugače po specializaciji nevrologi ali ortopedi.

Lahko prosim napišeš kak zgleda ta terapija? In kaj je manualna medicina?

hvala, lp

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Moja sestra je tudi šla na te terapije in je bila nad rezultatom zadovoljna. Če sem prav razumel je manualna medicina posebna osteopatska tehnika zdravljenja, ko zdravnik s posebnimi prijemi na vretence, sklep ali mišico ustvarja pogoje, da se oboleli del vrne v prvotno stanje. Ne vem točno kolikokrat je bila tam ampak gre za neke vrste oprijeme, ki pripomorejo da bolečina izgine. In rezultati so baje odlični. Več pa ne vem...

Tojka

Pripravnik
4. okt 2011
176
6
18
Terapija traja 20-30 minut, večino časa gre za ročno manipulacijo, torej gre za neke vrste posebno medicinsko masažo, ki pa seveda to ni. Zdravnik s posebnimi prijemi izvaja zdravljenje, npr. vrne živec vkleščen v hrbtenici v prvotni položaj, razgibava sklepe, ki so »zakrneli« itd. Lahko pa pri terapiji uporablja tudi laser, vendar pri meni to ni bilo potrebno. jaz sem imela 4 terapije, lahko pa se zgodi da jih imaš manj, pri kakšnih težjih stavreh pa tudi kaj več. vsekakor pa je to rešitev ki ti pomaga
smile-1.gif

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
Citat:
Uporabnik FuriousG pravi:
Živjo!

Mi lahko kdo priporoča kake dobre vaje za hrbet, ki bi jih lahko izvajal doma. Zadnje čase me kar dosti stiska v križu. Eden izmed razlogov je verjetno pomanjkanje rekreacije in narava dela... Namreč kar dosti delam fizično (gozdarstvo) in se mi zvečer enostavno ne da it npr. ven tečt. Tudi drže verjetno nimam "najlepše".
Treba bo pa malo pojačat hrbet, ker se bo zadeva verjetno samo še slabšala. Tko da prosim za kakšen nasvet, kako se tega lotit doma.
Hvala in lep pozdrav!

Sam tek ti ne bo pomagal, kvecjemu, glede na to da nisi reden tekac, lahko zadeve se poslabsa. Lahko poskusis z zgoraj navedeno hiperekstenzijo, se raje bi ti priporocil vaje za funkcionalno moc trupa. Razlicne vaje pri katerih bos krepil stabilizatorje, kateri delujejo v povezavi z vecjimi misicami.
Ena takih vaj je da se ulezes na trebuh oz. se das v polozaj za sklece, le da ne slonis na dlaneh, ampak na podlahti. Glavo drzis gor oz. je pogled usmerjen naprej. V tem polozaju drzis priblizno minuto oz. dokler te ne zacne "cukat". SPocijes in nato vajo ponovis 2-3 krat.
Sicer pa glede na to da opravljas teska fizicna dela in ce gre za res mocno bolecino katera te ovira pri vsakdanjih opravilih bi svetoval tudi obisk pri zdravniku.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Najbolj ensotavno...vležeš se na trebuh, roke in noge od sebe...pa (Poskušaš) dvigovat roke (noge bojo šle gor sam od sebe). Če ne bo šlo...pa nekam podpolcaj noge, da dviguješ zgolj roke (in z njimi trup)....čeprav ob dejstvu da fizično delaš, bi moglo it tudi brez podpore nogam.

Pa nič se bat če ti bo v štatrtu uspelo zgolj dvignit roke oz. za odtenek trup...hrbet dela ko pri norcih (ravno predel križa)....važno je da ponavljaš dvigovanje, tudi če se ne moreš dvignit.

Zlo efektivna vaja, nič ne rabiš pomagal, pa vzame ti 2 minuti..tako da..se lahko vržeš na tla kadar se spomniš.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Tukaj je kr neki dobrih in preprostih vaj: https://www.youtube.com/watch?v=QTMX4wiU2qA - vaje za ravnotežje, iz joge in pilatesa. Drugače je pa šport na splošno najboljše zdravilo za take stvari, ker je pomembno krepiti celo telo, ne samo eno skupino. Nič ti ne pomaga, če imaš mišice na križu zelo močne, če mišice trupa in ramenskega obroča zanemarjaš, ker za pravilno držo potrebuješ vse to.