Uzakonjen 30 dnevni plačilni rok?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Pozdrav,

zanima me, kaj menite o uzakonitvi 30-dnevnega plačilnega roka?
Je sploh možno, da bodo to naši državniki sprejeli?

Meni se zdi, da bi bilo to super, saj bi se pospešil denarni tok pri vseh.
Me pa (malo) skrbi, kako bo s tem pri poslovanju s tujino (EU)... Je možno, da bi si kakšne velike (ali pa tudi male) firme "izmislile" neko pogodbo, s katero bi podaljšali rok plačila?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
To ni mogoče ker potem bi bila sama država v sekundi dol blokirana, država je največji neplačnik, torej kako lahko le ta sprejme uzakonjen 30 dnevni plačilni rok? Komedija?
smile-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
To glede države mi je jasno, vendar, EU je sprejela direktivo, da morajo 30-dnevni plačilni rok sprejeti vse države EU v roku 2 let. Kaj bo pa potem? Je katera od držav že sprejela ta zakon in ga implementirala?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
To ni mogoče ker potem bi bila sama država v sekundi dol blokirana, država je največji neplačnik, torej kako lahko le ta sprejme uzakonjen 30 dnevni plačilni rok? Komedija?
smile-1.gif
Se strinjam, država in občine so imele že pred 10 leti 180 dni rok plačila, nekatere stvari iz tistega obdobja še danes niso plačane!
pravne osebe si takrat takega roka niso privoščile

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ne ravno o tem predlogu, ampak malo na splošno: če ščiješ v viharju boš poscan, ne glede na to kako se obračaš. Zdej ali stisneš in počakaš do WCja ali pa...

Enako je s plačilno nedisciplino. Že sam evropski princip odloga plačil je meni nerazumljiv. Čez lužo je princip tak: če nimaš $$$ za plačilo, pejt na banko. Oni se ukvarjajo s posojanjem denarja in financiranjem, dobavitelji, izvajalci... imajo core business drugje, ne v financiranju. In zato ima vsak, vključno s slovenskim podjetnikom, toliko težav s plačili, kolikor jih dopušča. Rok en teden, plačilo zamuja en dan, klic - kaj in kako, bo plačano, ne bo... kdaj? Čez 5 dni. Ok, ampak 6. dan gre vse po spisku: zamudne obresti, izvršba... brezpogojno za vsakega in vsakogar. Ob naslednjem poslu pa ali plačilo vnaprej ali vrata.

Jebiga, izgubil boš posel, dva... ampak lažje in mirno spal. Ne trdim, da je to edini pravi način, ampak kdor se s tem ne strinja, naj vsaj ne joka kako mu nihče ne plačuje. Se bo slišalo malo kruto, ampak megalomanijo je zaznati tako pri naši kvazi tajkunih, kot tudi pri majhnih, pridnih in poštenih podjetnikih. Prvi so grabili in grabili, drugi prodajajo, delajo in pumpajo realizacijo... oboji s popolnoma faljenim konceptom upravljanja s tveganji.

Zdej pa pričakujem plaz....
grin1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.704
6.472
113
Plačilni rok je itak samo številka na papirju.

Bolj pomembno je, kaj bi se zgodilo 31-ti dan v primeru, da račun ne bi bil plačan.

Sploh pa to ni nekaj, kar bi lahko rešili z zakonom. To ni tako kot v javni upravi, ko se sindikalisti zmenijo, da bodo plače ostale enake in se država potem zadolžuje v tujini, da to lahko izpolni.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Se strinjam s tabo, vendar, ko si postavljen pred dejstvo ali delaj ali crkni, me zanima kaj bi izbral? Zgolj v razmislek.

Ne jamram, sam sem izbral (oz. smo izbrali). Me pa zanima, kako kaže v prihodnje, ali se bodo zadeve kaj izboljšale ali bomo za tujino še vedno delali s 120 dnevnim plačilnim rokom...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
To glede države mi je jasno, vendar, EU je sprejela direktivo, da morajo 30-dnevni plačilni rok sprejeti vse države EU v roku 2 let. Kaj bo pa potem? Je katera od držav že sprejela ta zakon in ga implementirala?
Če je to EU zahteva, bo prejeta jutri, določen pa bo rok 2 dni.

boljpapeškiodpapeža.press

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Tale EU plačilni rok ni obvezen. Velja le, če se pogodobenika v pogodbi ne dogovorita drugače. Torej se ti z dobaviteljem še vedno lahko zmaniš (ali pa tvoja stranka s tabo) za 60, 90 ali več dni.

@blazko: ni tako simpl, še posebej z večjimi strankami. Če ti nekdo prinese 30% prometa, ga pač ob prvi zamudi ne odrežeš. Se pogajaš, zmaniš ipd. Normalni ljudje se vse dogovorijo tako, da je za obe strani še sprejemljivo. Včasih je treba potrpeti. Po tvojem sistemu bi pootpil stranko, s katero bi se verjetno sicer lahko dogovoril in na koncu dobil plačilo. Treba je le pazit pri planiranju denarnega toka in upravljanjem tveganj.

Itak po moje niso problem zamude, ampak neplačevanje. Večina teh žalostnih primerov je namreč tam, kjer kupec sploh ne misli plačat storitve. In tu je vseeno, a je plačilni rok uradno 30 ali pa 130 dni.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Poslovna partnerja se lahko zmenita za kakršenkoli rok. Zdi se mi brezveze da se država (ali pa EU) v to sploh meša. Država naj raje skrbi za to da sodišča, izterjava ipd. delujejo. S tem bodo dosti več pomagali kot pa z nekim zakonom ki ga niti razumeli ne bodo vsi, kaj šele da bi ga izvajali. Če sedaj obojestransko podpisanim in potrjenim IOP rabim mesece in mesece da nekaj izteram, mi tudi nek dodaten zakon ne bo pomagal. Neplačniki bi se morali bati sodišča in izterjevalca kot hudiča. Tako pa si nekaj dopisujemo preko (pre)dragih odvetnikov, stroški naraščajo, zgodi pa se (skoraj) nič.
Če bi se še banke obnašale pametno in bi takim tičem (stalno blokirani, ustanavljanje novih podjetji vsakih par mesecev,...)enostavno ne bi odprle poslovnih računov - smo zmagali, brez kakršnegakoli novega zakona.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Pri nas ima sodstvo probleme z bolj "resnimi" zločinci, kot pa neplačniki, tako da logično, da se mora tisto prej urediti, potem pa šele to. Edino, če se naredi posebaj sodišče, ki se bi ukvarjalo samo s tem...

iGE

Pripravnik
1. okt 2007
239
0
16
Citat:
Uporabnik torek pravi:
Poslovna partnerja se lahko zmenita za kakršenkoli rok. Zdi se mi brezveze da se država (ali pa EU) v to sploh meša. Država naj raje skrbi za to da sodišča, izterjava ipd. delujejo. S tem bodo dosti več pomagali kot pa z nekim zakonom ki ga niti razumeli ne bodo vsi, kaj šele da bi ga izvajali. Če sedaj obojestransko podpisanim in potrjenim IOP rabim mesece in mesece da nekaj izteram, mi tudi nek dodaten zakon ne bo pomagal. Neplačniki bi se morali bati sodišča in izterjevalca kot hudiča. Tako pa si nekaj dopisujemo preko (pre)dragih odvetnikov, stroški naraščajo, zgodi pa se (skoraj) nič.
Če bi se še banke obnašale pametno in bi takim tičem (stalno blokirani, ustanavljanje novih podjetji vsakih par mesecev,...)enostavno ne bi odprle poslovnih računov - smo zmagali, brez kakršnegakoli novega zakona.
Podpis pod tole.