UZ - kaj kupiti?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Najprej sem že skoraj kupil "starega" Panasonica FZ8, potem sem začel razmišljat o Sony-ju H50 in še nekaj UZ-jih, zdaj pa me ima da bi kupil Panasonica FZ28. Vem, da je razlika v ceni precejšnja, a res se ne morem odločiti. Sem amater in rad bi se začel s fotografijo ukvarjat bolj aktivno, potrebujem in želim velik zoom. Kaj so najpomembnejši faktorji ki jih gledate, ko kupujete svoje stroje?

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com

Kaj se je Panasonic kaj popravil glede 'šuma'? Včasih vem, da so pri višjih ISO vrednostnih bile njihove slike kar 'zrnate' ...

Če se imaš namen resno oz. bolj aktivno ukvarjati z digitalno fotografijo, malo razmisli o DSLR ... So cene tudi že kar 'dostopne' ...

lp, kostevc

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
DSLR pride na vrsto čez nekaj časa.

FZ28 je napravil korak naprej kar se tiče šuma na visokih ISO, zato sem tudi pripravljen dati več denarja (kot če bi kupil FZ8).

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
bolj kot zoom naj te za začetek zanima, kako širok kot zajema slike zmore tvoj kompakt. Naj bi imel vsaj 28 mm ekvivaletno 35 mm. Nišja številoak pomeni širši kot zajema. Razen, le se bosš ubadal predvsemrecimo s fotolovom.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Hmmm, does an answer "I hate Olympus." count? :D
Resno, nekoč, ko so bili digitalci pregrešno dragi, sem kupil Olympusa C300. Ko se je zače kvariti, sem si rekel nikoli več Olympus. Dejansko me pa najbolj moti, da imajo svoje klinčeve xD kartice. Enako velja za Sony in njihove sticke.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
bolj kot zoom naj te za začetek zanima, kako širok kot zajema slike zmore tvoj kompakt. Naj bi imel vsaj 28 mm ekvivaletno 35 mm. Nišja številoak pomeni širši kot zajema. Razen, le se bosš ubadal predvsemrecimo s fotolovom.

Saj to me zanima - koliko je pomemben široki kot? Praktično že vem kaj je razlika, a nimam izkušenj s fotkanjem z enim in drugim. Dosedaj še nisem imel aparata s širokim kotom.

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Hmmm, does an answer "I hate Olympus." count? :D
Resno, nekoč, ko so bili digitalci pregrešno dragi, sem kupil Olympusa C300. Ko se je zače kvariti, sem si rekel nikoli več Olympus. Dejansko me pa najbolj moti, da imajo svoje klinčeve xD kartice. Enako velja za Sony in njihove sticke.

Aha, kapiram ...
tongue-1.gif

lp, kostevc

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:

Saj to me zanima - koliko je pomemben široki kot? Praktično že vem kaj je razlika, a nimam izkušenj s fotkanjem z enim in drugim. Dosedaj še nisem imel aparata s širokim kotom.

Meni se zdi široki kot kar pomemben in koristen, kajti verjetno boš večkrat slikal s širokim kotom kot pa z največjim zoom-om ... Vsaj 28 mm je koristno imet ...

lp, kostevc

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Se strinjam. Lažje se odrečem kakšnemu milimetru na "tadolgem" koncu kot da bi se odpovedal širokemu kotu. Zato imam poleg dslrja še kompakta Olympus mju 1030 sw, ki je odporen na vse živo (padce, vodo do 10m globine, prah, pritisk itd), predvsem pa ima široki kot. Da ga lahko vlačim po bolj zahtevnih hribih, pa na kajaku, kanjoningu pa še kje. Ker pri pokrajinskih fotkah si brez širokega kota mrzel.

Sicer so pa pri Panasonicu končno dojeli, da je njihova redukcija šuma v Venus engine III živi obup in so uvedli Venus engine IV, kjer je redukcija precej blažja, pa še uporabnik jo lahko nadzira. Posledica so precej bolj uporabne fotke, če te pa šum še vedno moti, pa sliko lahko obdelaš v programu, namenjenemu redukciji šuma.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Potem je boljše vzeti recimo Panasonic Lumix DMC-TZ5, ki ima 10x zoom (28-280 mm) ?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
TZ5 je en res lušten aparat, zelo kompakten in hiter, pa še zelo pozitivna mnenja reviewerjev dobiva. Če te ne moti, da nima manualnih kontrol in vročega čeveljca (hot shue
grin1.gif
), zna biti to dobra izbira, med drugim tudi kot potovalni fotoaparat. Pojdi malo na dpreview.com in si poglej test, pa na panasonicovem forumu pobrskaj za kakšne težave. V principu bi moral biti ok.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Doma imam TZ3, ki je nekako predhodnik 5-tke. Načeloma je to res ultra dober popotniški fotič, ki ima zunaj dobre slike, ob slabših pogojih pa ne več tako. Ne vem sicer, če so pri 5tki kaj popravili, ker če so, ga takoj zamenam.

Za test 3ke se pa komot kej zmenmo
wink-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Baje, da se ni kaj dosti spremenilo. Več pikslov, HD filmi (baje ne preveč uporabno), boljši display.

Citat:
Compared to Panasonic Lumix DMC-TZ3

Since the new TZ5 is such a unique compact, the most appropriate comparison is against its predecessor. The earlier TZ3 shares the same 10x optical zoom lens with 28-280mm equivalent coverage and stabilisation. It also has essentially the same body and design, although some controls have been moved around.

In the new TZ5’s favour are a more detailed screen in playback (although it’s the same 3in size), the ability to record HD movies (although the TZ3 still has a decent 848x480 mode), face and scene detection as part of a more cunning auto mode, and two extra Megapixels.

While we’d say the new features of the TZ5 are worth having for its asking price, it’s important to note the TZ3 has the same lens in the same body for as much as 30% less. So if you can live without the TZ5’s new frills, the TZ3 simply represents fantastic value while stocks last. See our Panasonic Lumix DMC-TZ3 review for more details.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Moja je že hotla neki druzga kupti, ampak kaj podobnega v tako kompaktnem ohišju ubistvu ne obstaja. Dobiš 6,7x zoom, to pa je tudi vse.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.926
10.657
113
kod Džej-Zija
Povej še, če so ti ročne nastavitve zaslonke in časa prioriteta. Če ti niso, ti bo ta aparat dobro služil in ko si boš nekoč omislil dslrja, boš lahko imel tega za backup.

Razen še vedno šumečega senzorja je aparat zelo dober, pa še tisti šum ni več tako kritičen, ker so redukcijo omilili in imaš kot uporabnik več kontrole nad njim. Na printih se pa navadnega zrnatega šuma itak skoraj ne vidi.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Se boš pa hitro začel, če ti bo foto to omogočal.

Sam sem zadovoljen uporabnik FZ8.
Res šumi pri ISO400 in več, ampak omogoča tudi format .raw in s priloženim programom se šumenje lepo popravi.
Optika, stabilizacija itd. je OK. Seveda pa mora niti nastavitev NoiseReduction (NR) na Low.

Če boš precej slikal pri slabi osvetlitvi si omisli kompaktenega Fuji-ja ali pa DSLR.