Uvoz vozila iz drzave, ki ni v EU

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Lep pozdrav vsem

Ker nimam izkusenj ne tem podrocju, se obracam na vas strokovnjake
smile-1.gif
.

Zanima me kaj je vse potrebno pri uvozu avta iz tujine (Dubai, Zdruzeni arabski emirati).
Trenutno zivim in delam v Dubaju, a nameravam po koncanem delu, svoj avto ki je bil kupljen tu, uvesti v Slovenijo.
Kaksni so vsi povezani postopki s tem, prosim za vase nasvete in pomoc: od prevoza z ladjo, kaj je treba vse placat, kaksni in koliksni davki se morajo placat, kaj je z homologacijo itd.

Hvala vsem vnaprej

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Za carino ti lahko povem, če napišeš, vrednost avtomobila, kje je bil narejen, starost....

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.444
425
83
Pazi: za zdomce, ki se po daljšem času na delu v tujini vračajo v Slovenijo, veljajo drugačna pravila kot za tiste, ki živijo v Sloveniji in želijo uvozit avto. Razne dajatve so v tem primeru bistveno nižje, vsaj včasih je bilo tako. Kakšna točno je situacija danes pa naj pove kdo drug.

B.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
ne vem nic vec kot prej. mi lahko vsaj kdo napise kje naj najdem podatke ki me zanimajo?

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Povprašaj na AMZS: http://www.jh-lj.si/lpp

Eden od pogojev za uvoz takega avtomobila je to, da si bil lastnik vsaj 6 mesecev predno si se vrnil v SLO in pa da se vračaš z dela v tujini nazaj v SLO ...

Če pa imaš v pasošu ali pa kakorkoli drugače označeno, da imaš delovno vizo za delo v Dubaju, pa komot z avto prideš sem in se lepo voziš z uno registracijo in počasi urejaš zadeve.

Ponavadi se vse da urediti dokaj hitro ...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
Mogoče ti tale tema kaj pomaga, čeprav se pogovarjajo o uvozu iz ZDA. Drugače pa lahko pošlješ mail na svojo upravno enoto v Sloveniji, ali na davčni urad. Tudi lpp in amzs kot je rekel Lorus. Boš dobil najbolj točne podatke.
lp

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Lorus pravi:
Povprašaj na AMZS: http://www.jh-lj.si/lpp

Eden od pogojev za uvoz takega avtomobila je to, da si bil lastnik vsaj 6 mesecev predno si se vrnil v SLO in pa da se vračaš z dela v tujini nazaj v SLO ...

Če pa imaš v pasošu ali pa kakorkoli drugače označeno, da imaš delovno vizo za delo v Dubaju, pa komot z avto prideš sem in se lepo voziš z uno registracijo in počasi urejaš zadeve.

Ponavadi se vse da urediti dokaj hitro ...

Hvala za odgovor.
Bom lastnik avtomobila vec kot 6 mesecev in avtomobil nameravam pripeljati domov po koncanem delu v tujini, recimo 2-3 leta.
Imam v potnem listu vizo.

Ali kdo ve koliko bi me financno prisle te stvari, ker trenutno pisem iz Dubaja in nebi zaenkrat se rad klicaril naokoli domov za te informacije.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Pazi: za zdomce, ki se po daljšem času na delu v tujini vračajo v Slovenijo, veljajo drugačna pravila kot za tiste, ki živijo v Sloveniji in želijo uvozit avto. Razne dajatve so v tem primeru bistveno nižje, vsaj včasih je bilo tako. Kakšna točno je situacija danes pa naj pove kdo drug.

B.

Zgoraj napisano so vedno velja so mi sporocili z lpp-ja. In sicer, da velja posebna ugodnost za osebo ki se vrača za stalno z začasnega dela ali bivanja v tujini, če je bil v tujini brez presledka najmanj eno leto in je bilo vozilo predhodno v njegovi lasti in uporabi najmanj 6 mesecev.

Kdo ve kaj pomeni tocno ta ugodnost??

Kolikor sem se lahko pozanimal so stroski pri uvozu v slo iz ne EU drzave okoli 10% carina + davek na motorna vozila + 20%DDV.
Kaj ta ugodnost izkljucuje?

Lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Mogoče bi se moral pozanimat pri tebi enakih v Dubaju.
Dva izmed njih, ki se pogosto potikajo po tebi podobnih krajih je Desert soul .Če pogledaš linka oziroma jim pišeš mejle ti znata zagotovo kaj napisat o tem.....
Zagotovo je še veliko Evropejcev s podbnimi željami. Vendar lažje jih boš našel v Dubaju in ne v evropi....

Nazadnje urejeno:

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.234
24
38
A bi nam zaupal za kater avto gre, ker je Slovenija ratala kar ugodna na cene vozil napram drugim (da ti povemo če je smiselno uvažat)

LP, B

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mogoče bi se moral pozanimat pri tebi enakih v Dubaju.
Dva izmed njih, ki se pogosto potikajo po tebi podobnih krajih je Desert soul .Če pogledaš linka oziroma jim pišeš mejle ti znata zagotovo kaj napisat o tem.....
Zagotovo je še veliko Evropejcev s podbnimi željami. Vendar lažje jih boš našel v Dubaju in ne v evropi....

Evropejcev je ze dosti, a ima samo nasa preljuba drzava take glupe zakone in pravila ! pri ostalih drzavah je to vse bolj lazje in poenostavljeno. da vam raje ne zacnem pisati kaj vse sem moral storiti in se nism do konca da sem se lahko odjavil kot rezident v slo in da se preselim v Dubaj, da mi nebi bilo treb placevati davkov doma.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
Citat:
Uporabnik Barbarian pravi:
A bi nam zaupal za kater avto gre, ker je Slovenija ratala kar ugodna na cene vozil napram drugim (da ti povemo če je smiselno uvažat)

LP, B

ne gre se toliko za kateri avto gre, recimo da so bancna posojila tukaj za avto zelo ugodna 4% in pa da so avtomobili dosti cenejsi. Pri meni se gre bolj za to da itak moram kupiti avto ker brez njega ne gre v Dubaju in pa da lahko tukaj kupim nov, dober avto, ki si ga doma ob placah in pogojih ki jih imamo, preprosto ne morem privosciti.

nekateri od avtomobilov ki sem jih podrobno spremljal

nova honda civic 12k evrov
nova mazda 6 16.5k evrov
peugeot 307cc let2005 9k evrov
nov golf 5 1.6 14k evrov

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Dane mislim da tako živi kot bi ti rad...davke plačuje dubaju oziroma eni od njemu podobnih držav...
Kolikor ga poznam se kar družijo med sabo....
Je pa res da ga trenutno mislim da ni v dubaju ampak da je bolj vzhodno?(ali pa je vsaj bil)