Uvoz skuterja iz Italije!

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
In sicer si želim kupit Hondo SH300i! Ker je izbira pri nas bolj boga, sem se odločil ,da bi šel pogledat čez mejo. Sedaj me pa zanima, kak je postopek, če jaz kupim recimo ta skuter? Kaj vse je potrebno plačati, ko ga prepelješ v Slovenijo? Nekaj sem slišal, da je potrebno pri novem kupljenem v Italji še plačati dodaten 20 % davek! ALi pa do 7000 km prevoženih kilomtrov.
Prosil , bi vas, da mi opišete postopek nakupa v Italiji.
Hvala
Honda SH 3001

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.475
449
83
Vozila in plovila so izjema kar se tiče plačila DDV, saj ga plačaš v državi registracije. To ne pomeni, da moraš pri v Italiji kupljenem novem skuterju pri nas plačat ŠE 20% DDV, ampak ga plačas SAMO pri nas, NAMESTO v Italiji (kot bi recimo veljalo za parmezan ali blaupunkt avtoradio). Potem plačaš še DMV, stopnja je odvisna od moči motorja. Z drugimi besedami: v Ita plačaš ceno brez davka, davek (DMV in DDV) pa plačaš pri nas.

Osebnih izkušenj z nakupom v Italiji pa nimam.

Problem zna biti pri "skoraj novih" motorjih, za katere moraš še vedno plačat DDV v Sloveniji, če jih kupuješ od zasebnega kupca ali kogarkoli drugega, ki ti vozila ne more (ali noče) prodat za neto ceno (brez DDV). V tem primeru bi davek verjetno moral plačat dvakrat?

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Postopek je standarden za vozila. Pripelješ v SLO, greš na ugotavljanje istovetnosti (plačaš 100 EUR), potem greš plačat DMV po lestvici, s potrdilom o plačilu DMV greš na tehnični in ga normalno registriraš. Kar se tiče DDV pri novem so ti že zgoraj razložili. Pri rabljenem ne plačaš nič DDV-ja.
IZREDNO POMEMBNO PA JE, DA IMAŠ VSE DOKUMENTE, KATERI DOKAZUJEJO LASTNINO, OVERJENE. To lahko narediš pri notarjih, njihovem AMZS (ACI) in tudi na občinah. Brez tega te bodo gladko zavrnili pri registraciji. Baje tudi zgolj neoverjen račun s strani pravne osebe NE zadostuje (to prej preveri).
Lestvico za DMV imaš pa tukaj:
http://www.amzs.si/default.asp?novica=1260&podrocje=307
Pa ne gledat samo lestvice temveč preberi še vse ostalo, da ne boš potem presenečen.

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Se pravi je treba ko kupiš motor v Italiji, naredit prepis, ga overit in s temi papirji it na naš lpp.Tam plačat 100 evrov za homologacijo in še 1.5% DMV-ja (na vrednost motorja, ki je napisana v prepisu oz.računu), ker ima 20kw moči. Kok pa tm kej stane ta prepis? A tam poveš, da gre za izvoz in ne plačaš njihovega davka? Nekaj sem slišal, da do 6000 prevožnih km,plačaš 20% davek, nad 6000 pa ne?
Hvala!
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Tako je. Za rabljeno vozilo so stroški tam okrog 150 EUR. Narediš na njihovem ACI (AMZS), vendar zgolj na glavnih enotah v mestih, ker na obrobnih boš moral čakat par dni, da dokumentacija zlaufa. V 150 EUR pa je bil strošek pogodbe in overitve. Zna bit, da je ta znesek odvisen od vrednosti vozila. Drži, tam poveš, da gre za izvoz in te potem pride ceneje vse skupaj. Itak moraš pa s prodajalcem it tja.

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Evo kolega, ki uvaža mi je povedal, da je dovolj, orginal faktura od profajalca(trgovina) in prometna. Ko sm ga vpraššal za COC, mi je odgovoril, da ga on ni nikoli imel, pa je vse homologiral.
Zdj sm pa mal zmeden.:)

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tega kolega vprasaj za koliko ti ga uvozi, pa si nehaj sive lase delat.
zmaga.gif

Drugače pa lahko tudi sam probaš brez COC, pa boš napisal lastne izkušnje
grin1.gif
.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Tega kolega vprasaj za koliko ti ga uvozi, pa si nehaj sive lase delat.
zmaga.gif

Drugače pa lahko tudi sam probaš brez COC, pa boš napisal lastne izkušnje
grin1.gif
.
Nima se smisla sam spuščat v nekaj, če mu v končni fazi kolega to naredi lahko še ceneje in hitreje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Odvisno kakšen ''kolega'' je. Včasih ''kolegi'' znajo naredit orenk jebo… Pa še drago povrh.

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
On se bolju kvarja z avtomobili. Bi pa rad, tudi sam probal, kako to zgleda. Je pa res, da sem v dvomih. Nevem kaj naj kupim!?
Nov Piaggio Carnaby 300 cruiser, ki je pri nas 4 jurje, ali pa da grem po to Hondo, ki bi me prišla okoli 3500. Je pa razlika, da mi je Piaggio dosti lepši, je nov, ampaj gre samo do 130 kmh (22ps). Honda je pa Honda, in je ta model prodajni hit v Italiji. Izrecno ta primerek je eno leto star, ima kao 8 tisoč prevoženih, leti pa 150kmh(27km). Edina hiba je, da mi ni tok všeč... In sedaj si razbijam glavo, kako naj se odločim?

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Recimo meni bi bila izbira enostavna. Leto več garancije mi precej pomeni. Ti si boš moral pa sam razjasnit kaj ti več pomeni.

Kar se pa tiče tega, da sam sprobaš: to je super in se vsekakor izplača, ker se precej naučiš, sploh če si tak človek, da uživaš v takih stvareh. Vendar problem nastane, če pride do kakšne jeb.e. In recimo, da ostaneš z avtom (ali pa motorjem), katerega ne moreš registrirat… Ali pa recimo, da pripelješ motor iz Italije potem pa ugotoviš, da je bil usut, itd... Ni ravno fajn... Čeprav po mojih izkušnjah so Italijani bistveno manj ciganski od Slovencev kar se prevoznih sredstev tiče.

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Kaka bi pa bila opcija nakupa novega skuterja, recimo v Trstu? Naš uvoznik je tako počasen, nima nobene zaloge, pa še testnih voženj kot vem ni! Bi biu nakup novega vozila v Italiji dražji, od nakupa pri nas?