uveljavljanje otrok in dohodnina?

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
v čem je fora, da eni ne uveljavljajo otrok čez leto pri dohodnini in dobijo potem pri poračunu nazaj? jaz jih že čez leto in moram zdaj sicer plačat nekaj malega, ampak zakaj bi blo boljše po prvi varjanti?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Zato ker nekateri vsak mesec zapravijo več kot zaslužijo. in če potem konec leta dobijo nekijh 500 evrov nazaj imajo vsaj za zvezke septembra. Tako bi bili zagotovo brez denarja in bi šli na RK po zvezke

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kot prvo nevem zakaj se ne brigas za sebe in svoje financr. Kot drugo jaz osebno imam dovolj dohodka da ne rabim otrok imeti cez leto v dohodnini in tako zdaj dobim lepo dohodnino ki jo bomo porabili za dopust. Ker privarceval toliko denarja nebi sigurno cez leto bi sigurno kaksne bedarije kupoval. To jih ze zdaj kupujem ampak malo manj
wink-1.gif

Da bi pa morje rezerviral ze januarja in neke obroke placeval... hvala lepa.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sej ta tisočak ali kolikor pač že je, ni podarjeno...pač ti pri plači vsak mesec toliko več trgajo, kar pomeni da čez leto brezobrestno kreditiraš državo in nato dobiš nazaj to kar so ti preveč vzeli.
Pač nekdo ki pa pač ne zapravi vsega, ker mu ostane več dohodka, pa lahko skozi leto to razliko špara na kakšnem varčevalnem računu in ma za kakšno pivo več na dopustu. Kaj večje razlike pa ni.

Drugače so mi pa nasplošno najbolj smešni pacienti ko na veliko vriskajo da so dohodnino nazaj dobili in to smatrajo kot darilo države
uf-1.gif
, čeprav še sam ponavadi ne ve zakaj.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
ma meni sploh ni panike. dovolj mamo in šparat nam ni treba ... tudi za dopust bo brez težav. nisem jaz zdaj nobenemu nič fouš.
mene samo zanima, ali obstaja neka ekonomska računica, da je boljše čez leto jih ne uveljavljat ali kak. saj to je ta forum, ko se lahko kaj vpraša ne?
meni še regres ostane vsako leto. tudi ne vem zakaj mora delodajalec to obvezno izplačat? in ja, davka imam za doplačat 62 evrov. celih. pa kaj zdaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Predvidevam da si ksz pozabil, čeprav sem sam enak (hitri odgovor spodaj).
Kje so časi ko sem plačeval dohodnino. Že dolgo ne več.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kdo pravi da je podarjeno?
Meni pac bolj pase da dobim enkraten znesek pred dopustom to je pa to
wink-1.gif

Imam 4 zivljenjska varcevanja nevem zakaj bi rabil se petega zato da se moram zajebavat na bankah pa tudi denarja iz varcevanja negre kar yako dvigniti za tistih 50 centov obresti mi pa dol visi.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
ksz
Ne razumem računice, da bi med letom plačeval manj in na koncu nebi dobil ničesar nazaj od države? Z delodajalcem imam neto dogovorjeno plačo, če bi mi med letom odvajal manj bi to pomenilo prihranek za delodajalca, jaz bi dobil nakazan isti neto, kot sedaj, ko med letom "kao" kreditiram državo, ki mi sedaj z dohodnino jurja vrne.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
opcija ena: Oče in mati otroka še ne vesta kako bosta delila olajšave otroka. Zato raje otroka uveljavljata naknadno, kot da bi ga nekdo uveljavljal in bi potem doplačeval. Včasih ša kakšen od otrok ne ve ali bo sam potreboval olajšavo zaradi študentskega dela.

opcija dve: nekdo ima več vrst dohodkov (ne samo dohodka iz zaposlitve prvega delodajalca) in posledično raje koristi olajšave kasneje ker že tako ali tko ve da bo doplačeval dohodnino.

opcija 3: ljudje na tak način malce prišparajo, kot so že nekateri napisali. Kreditiranje države gor in dol......Daj jurja na TRR in povej če bo na koncu leta za eno pivo obresti.

.........

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
@markoman; recimo da vprašanje ni provokativno : uveljavljanje otrok na koncu leta dopušča več kreativnosti pri oblikovanju davčne osnove. Če sta oba starša zaposlena oz. z dohodki si lahko s pametno porazadelitvijo časa vzdrževanja otrok lažje oblikujeta osnove s katerimi bosta padla v nižji davčni razred
Uporaba olajšave med letom ne bi nič spremenila pri tistemu, ki bi padel v prvi razred, lahko pa pomeni veliko pri tistih, ki so v coni osnove 19.000 do 22.000 - samo za primer.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Če kdo ve na pamet:
- zakaj za drugega otroka cca. 200 EUR več olajšave pri dohodnini kot za prvega?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Spodbujevanje posteljnih aktivnosti oz. investicijska olajšava za nove davkoplačevalce......
wink-1.gif

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
saj pravim, nič ne provociram, samo jasno mi ni blo.
z ženo zasluživa približno enako, jaz morda kakega jurja na leto več, zato imam jaz oba že kar sproti.
nisem pa vedel, da si eni puščajo olajšave za konec in spremljajo svoje prihodke čez leto ...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
saj ni nobena skrivnost, lestvice so javne:
-olajšava za 1 otroka mislim da je 2.200 in drobiž
-olajšava za drugega otroka je 2.500
-olajšava za tretjega otroka je 4000+
-splošna olajšava je nekih 3000
Torej v tem primeru prilezeš na dobrih 12.000 EUR letne olajšave. V takem primeru moraš že paziti da ni olajšava večja od letnega dohodka (kar se z minimalcem hitro zgodi).

Osebno bom doplačal 45 EUR dohodnine, pa imam olajšave uveljavljanje med letom. Pa še to zato, ker sem zadel nekaj stvari na nagradnih igrah (in jih je organizator prijavil).

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
meni se je bolj zgodilo, da nisem imel prijavljene zaradi pozabe, tako pa bo zdaj padlo nekaj €... kreditiranje pa državepa je v teh časih povsem bez predmetno, ker je obrstna mera v riti.če bi bil ta % 10% je pa druga zgodba.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik markoman pravi:
saj pravim, nič ne provociram, samo jasno mi ni blo.
z ženo zasluživa približno enako, jaz morda kakega jurja na leto več, zato imam jaz oba že kar sproti.
nisem pa vedel, da si eni puščajo olajšave za konec in spremljajo svoje prihodke čez leto ...

Sicer ne poznam odzadja in kalkulacij, a morda bi se vama splačalo, da olajšave otrok delita med oba partnerja. Sploh če prihaja do prehodov med razredi.