UV zaščita pri kitajskih očalah

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Zanima me ali bi me moralo skrbeti glede UV zaščite pri spodnjih očalah. Za očala, kupljena v EUR vem, da ni potrebna nobena panika, za kitajčke pa me malo skrbi. Govoril sem s trgovino in so mi rekli, da imajo zaščito in naj se ne sekiram. Govoril sem tudi z enim optikom in je rekel, da v 99% vse štima, sploh če so plastične. Problem naj bi bil samo s ponaredki RayBay s steklenimi šipcami, ampak nisem točno zastopil zakaj. Prav tako je rekel, da če dajo očala na UV meter, bo sigurno pokazalo dovolj UV zaščite, ker že sama plastika to omogoča.

https://www.aliexpress.com/ite...2777317487.html

19. jul 2007
2.843
1.566
113
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Zanima me ali bi me moralo skrbeti glede UV zaščite pri spodnjih očalah. Za očala, kupljena v EUR vem, da ni potrebna nobena panika, za kitajčke pa me malo skrbi. Govoril sem s trgovino in so mi rekli, da imajo zaščito in naj se ne sekiram. Govoril sem tudi z enim optikom in je rekel, da v 99% vse štima, sploh če so plastične. Problem naj bi bil samo s ponaredki RayBay s steklenimi šipcami, ampak nisem točno zastopil zakaj. Prav tako je rekel, da če dajo očala na UV meter, bo sigurno pokazalo dovolj UV zaščite, ker že sama plastika to omogoča.

https://www.aliexpress.com/ite...2777317487.html

Večina "stekel" je iz polikarbonata, ki je sam po sebi UV-nepropusten.
Polycarbonate is commonly used in eye protection, as well as in other projectile-resistant viewing and lighting applications that would normally indicate the use of glass, but require much higher impact-resistance. Polycarbonate lenses also protect the eye from UV light.
Wiki

UV območje (200 - 400 nm) popolnoma blokira, vidno svetlobo popolnoma prepušča (400 - 700 nm),
Makrolon-Sheet_transmission.jpg

Steklo prepušča UV območje (200 - 400 nm), zato rabi obvezno zaščito, kar pa zatemnitev ni nujno zašita sama po sebi, zato zatemnjena šipca ni nujno tudi ustrezna zaščita v UV območju (še huje, ker je temneje, je zenica še bolj odprta in pride več UV svetlobe, kot če ne bi sploh imel očal).

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Lani so na POPtv dal delat teste kitajskih očal - vsa kupljena prek ebaya in aliexpressa so bile čisto ok - težava je bila samo z enimi kupljenimi na stojnici v Maroku (na testu so se sicer najbolje izkazala neka otroška noname iz trgovine Drogeriemarket za 8€ ali nekaj takega) (testirali so optiki in fakulteta za fiziko)

Tudi osebno sem pred časom (kaka tri leta nazaj) dal testirat samo uv zaščito očal, tista za 7,34€ iz Aliexpresa so bila samo nekaj % slabša od Julbo očal za 54€.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ves spekter UV žarkov prepušča samo kvarčno steklo, ki ga v navadnem življenju ne srečujemo. Okensko steklo prepušča UV-A žarke, ne prepušča pa UV-B žarkov, ki so v glavnem odgovorni za trajno porjavitev in tvorbo vitamina D, kar večino ljudi najbolj zanima. Sončna očala pa zadržujejo tako UV-A, kot UV-B žarke, tudi najcenejša kitajska.

Vir:

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
dokler so polikarbonatne leče je to to kaj se tiče neprepuščanja. Je materjal neprepustn za uv spekter.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Citat:
Uporabnik colos pravi:
@Peror
@jest5

vir prosim

Most people believe that ordinary window glass blocks UV radiation, making any other UV protection unnecessary indoors. This is half-truth at best. Window glass blocks UVB but lets much of UVA through. The percentage of UVA that passes depends on the type of glass and the type of coating on the glass. Window glass falls into three major categories: ordinary (clear) glass, reflective glass (allows to see in one direction much better than in the opposite one), and tinted glass. While all these types of glass block UVB, their capacity to block UVA varies considerably. As architectural fashion keeps moving towards larger windows, the impact of these differences is continuing to grow.

http://www.smartskincare.com/skinprotection/uv-indoors.html