UTP straight ali cross.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
yo yo , kolegi;

kakšna je zgodba te povezave? Kje se načeloma uporablja straight in kje crossover vezava.
Moj primer: iz omarice kjer bo switch, do vsake sobe vsaj dva utp kabla. Kako vezati?

hvala !

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kaj pa če sem že crossover kable naredil...? Bo delalo tko kot mora ( linija 100Mb, optika ), ali vse jovo na novo?

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Cross cable potrebuješ za povezovanje med napravami, ki delujejo na istem sloju (router - router, računalnik - računalnik, switch - switch). Za povezave med različnimi sloji naprav(računalnik - switch, router - switch) potrebuješ straight Kabel.

Če si že naredil kable in nimaš ravno starih naprav gor priključenih, mrežne kartice same prepoznajo tip kabla in prilagodijo pine tako, da deluje pravilno.

Vseeno pa priporočam, da popraviš kable na strani kjer ni standardnih razporeditev barv za straight kable. Ni veliko dela, a spal boš veliko bolj mirno
smile-1.gif

LP
Torus

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Kaj pa če sem že crossover kable naredil...? Bo delalo tko kot mora ( linija 100Mb, optika ), ali vse jovo na novo?

Nič ne rabiš jovo na novo. Praktično vse naprave podpirajo auto MDIX in znajo preklopit v primeru če je uporabljen "napačen" kabel.
Če pa slučajno naletiš na kakšno napravo, ki tega ne podpira (še prej pa boš zadel na loteriji), pa jo iz vtičnice na zidu do same naprave poveži s crossover kablom - dva zaporedna crossover kabla sta ekvivalentna straight kablu (če 2x obrneš si spet na istem).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Plus da je dovolj, če naprava na enem koncu podpira Auto MDI/MDI-X.

Torej če ruter ali switch ni predpotopen, bo delovalo z vsakim PC.
(pogoj je baje, da je auto negotiation vklopljen, kar pa je po defoltu)

Nazadnje urejeno: