UTP kabel

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
479
30
28
Fotr si je zaželel TV z veliko programi. Sedaj ima samo navadno anteno. Ali bi šlo če mu potegnem iz moje hiše 80m UTP kablja?
Kateri UTP kabelj mi svetujete. Napeljan bo na globini cca. 50 cm v zemlji.

LP Sandi

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.448
9.738
113
EU
Si upošteval še dolžino kabla po ovinkih v obeh hišah, ker sto metrov gre brez težav.
grims-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Kaj boš pa potem naredil s tem kablom? Mu boš sheral tvoj IPTV? Če ja, imaš dodaten STB in dovolj pasovne širine za en dodaten TV? Pa tega seveda ne omenjaj svojemu ponudniku interneta, ker mu zadeva ne bo všeč
wink-1.gif

Glede kabla pa so že drugi napisali da do 100m ni težav (pa verjetno par metrov več tudi ne bo delalo težav).

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
479
30
28
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Kaj boš pa potem naredil s tem kablom? Mu boš sheral tvoj IPTV? Če ja, imaš dodaten STB in dovolj pasovne širine za en dodaten TV? Pa tega seveda ne omenjaj svojemu ponudniku interneta, ker mu zadeva ne bo všeč
wink-1.gif

Glede kabla pa so že drugi napisali da do 100m ni težav (pa verjetno par metrov več tudi ne bo delalo težav).

Fotru bom dal še en Siol box. Dodatna naročnina je 2,9€. Če pa foter samo televizijo vzame z istimi programi kot jih imam stane pa okrog 30€.

Ali priporočate kakšen poseben UTP kabelj, ali kupim prvega ki ga najdem?

LP Sandi

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Vzemi CAT 6 trdi kabel brez širma. Če pa ga vzameš s širmom, ga je pa dobro ozemljiti na obeh koncih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.870
694
113
Citat:
Uporabnik sandichamp pravi:
Hvala za odgovor. Ali morda veš kje v Ljubljani imajo največjo izbiro?

LP Sandi

Poglej tudi na Conrad spletno trgovino. Tam imaš tudi veliko izbiro kablov "na meter". Kolikor sem na hitro pogledal je tale Cat 6 najcenejši: klik.

Imaš pa tudi kolute po 100m, kar se pri tebi mogoče tudi že izplača. Sploh če še misliš kje drugje kak kabel potegnit.

EDIT: pa bodi pozoren tudi na količinski popust. Pri nekaterih imaš popust že nad 10m, pri tem zgoraj pa komaj pri 100m.

Nazadnje urejeno:

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Tudi sam mam položen utp v zemlji, ampak je sedaj težava, da ga je majster z bagrom vtrgal, ko je kopal neki izkop. Kako lahko na baenostavnejši način štukam kabel. Je pa še to težava, da ga kar enih 10 cm manjka, tak da bi moral dati zmes neki štikl kabla. Moram spajkat pa termoobjemke gor, ali se lahko kako drugače reši?

Lp

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Te spojke sploh niso primerne za njegov primer.
V hiši/stanovanju ja, pa še tam bi se jim jaz izogibal. Sem ji enkrat začasno uporabil, pa jih nikoli več ne bom. Raje rezkiram novi kabel.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Tudi sam mam položen utp v zemlji, ampak je sedaj težava, da ga je majster z bagrom vtrgal, ko je kopal neki izkop. Kako lahko na baenostavnejši način štukam kabel. Je pa še to težava, da ga kar enih 10 cm manjka, tak da bi moral dati zmes neki štikl kabla. Moram spajkat pa termoobjemke gor, ali se lahko kako drugače reši?

Lp

Pa si imel ta UTP v cevi?
Mislim, da je ta UTP kabel z bagrom preveč ''trpel'' in je verjetno še kje vmes poškodovan. Moč bagra in tanke žičke, pa se vpraši kdo zmaga.
Jaz bi na tvojem mestu napeljal novega. Boš vsaj ziher, da bodo naprave delovale.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Lah probaš štukat, najboljše en konc novega kabla pa zalotati posamezne žičke na obeh koncih in dobro izolirati žičke in celo štukanje. Še prej pa probaj komunikacijo v obe smeri, če ni še kje drugje pretrgan kabel...

Boljše pa vsekakor novi kabel... Ali pa wifi, če je možno.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
UTP kabla se ne lota. Če je že treba štukati se to naredi s podobno spojko:
13_1.jpg

Če bo pod zemljo, bi bilo potrebno še vodotesno zapakirati v eno škatlo skupaj s silica gel vrečkami.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
...res je, ampak, če ne rabi ravno gigabitne linije, tudi zalotan deluje. Moraš pa pazit, da ga minimalno odpleteš, žičke so zvite skup z razlogom in morajo tako tudi ostat. Kak centimeter te ne ubije, če bi pa štukal z 20cm ravnimi linijami pa že vprašanje če bi šlo...