UTP kabel - plastični konektor poškodovan

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Oj,
kot lahko vidite, se tukaj oglašam prvič v tej rubriki, ker sem čisti....nepoznavalec.....TODA......počil mi je tisti del UTP kabla ki gre v temu primeren port na laptopu in se mi zatostika/snema - posledično se mi obesi net.
Malo gledal po kablu in zgleda, da se to zadevo odreže in gor namontira drug del stikala, al se motim?
thnx
lp

Nazadnje urejeno:

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Iz zgornjega linka se običajno uporablja vezavo standarda 568B (najbolje pa je, da ga povežeš identično kot je priključen konektor na drugem koncu)..
Je pa lahko problem, če je UTP kabel kupljen že narejen - ti so pogosto zelo mehki in je za laika malo težje namestiti konektor.
Pogoj je da se kupi konektor za ta UTP kabel. V boljših trgovinah z takim materialom jih imaš več vrst.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Če je napaka na kablu je verjetno počil jeziček, ki napravi KLIK.
Tega se ne izplača popravljati, če ga je mogoče menjati - kupi (dobi) nov kabel.
Zasilno ga lahko tudi obrneš in tisti poškodovani del fiksiraš v vtičnico z kosem zobotrebca, šibice,...
wink-1.gif

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Točno tako, pokvaril se je tisti del, ki naredi tisti KLIK.
Težava je, ker je kabel iz stene - del napeljave.
Od kje in kako to zdej vlečt?
Koga poklicati?

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
Koga poklicati?

eh...enega kolega, ki ima te klešče nima delat kaj 2 minuti. Pride, zrihta pa še pivo skupaj spijeta.

LP
Torus

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
Koga poklicati?

eh...enega kolega, ki ima te klešče nima delat kaj 2 minuti. Pride, zrihta pa še pivo skupaj spijeta.

LP
Torus

tole mi zveni pa najbolj simpatično, hehe.
skratka, kupim tisti kos plastike, on pride in zrihta, zadeva zaključena.
thnx za idejo.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
338
11
18
Ni panike. Ta konektor se menja v minuti. Meni na vsakem vogalu klešče ležijo. =] Kot je zgoraj napisal, raje si na steni vtičnico naredi, da lahko pol samo tisti meter kabla kupiš, ki pride iz vtičnice do računalnika, v primeru, da se še ti to kdaj zgodi. Ali pa si kupi klešče pa konektorje. =] Klešče 5€, konektorji 10 komada 2€.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Citat:
Uporabnik Frenckie pravi:
Iz zgornjega linka se običajno uporablja vezavo standarda 568B (najbolje pa je, da ga povežeš identično kot je priključen konektor na drugem koncu)..
Je pa lahko problem, če je UTP kabel kupljen že narejen - ti so pogosto zelo mehki in je za laika malo težje namestiti konektor.
Pogoj je da se kupi konektor za ta UTP kabel. V boljših trgovinah z takim materialom jih imaš več vrst.

Vrstni red barv je pomemben, ni dovolj da je samo na obeh straneh enako.

Frenckie

Pripravnik
20. jun 2011
638
3
18
Ne bodi pikolovski!
Če je konektor z vezavo standarda 568B (vrstni red barvnih žic pravilen), lahko brez problema ''kopira'' vrstni red žičenja.
Še bolje pa odreže poškodovani konektor ter novega priključi z identično barvno razporeditvijo.
Ali pa uporabi že omenjeno stensko vtičnico pa potem že narejen krajši UTP kabel kupljen v trgovini.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ja če je na eni strani pravilno, potem bo s kopiranjem seveda delovalo.

To pa še ne pomeni da lahko povežeš kakorkoli, dokler je na obeh straneh pravilno. Barve paric lahko brez problema menjuješ, ampak ne moreš pa dati ene žičke iz ene parice in druge žičke iz druge parice (v kolikor je predvidena uporaba iste parice). Takrat pa zadeva najverjetneje res ne bo delovala.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Niti barv ne bi menjaval, ker so različne barve lahko manj gosto prepletene (manj navojev na meter), kar seveda poslabša izničenje interference.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ja če je na eni strani pravilno, potem bo s kopiranjem seveda delovalo.

To pa še ne pomeni da lahko povežeš kakorkoli, dokler je na obeh straneh pravilno. Barve paric lahko brez problema menjuješ, ampak ne moreš pa dati ene žičke iz ene parice in druge žičke iz druge parice (v kolikor je predvidena uporaba iste parice). Takrat pa zadeva najverjetneje res ne bo delovala.
Točno tako! jaz sem pravilen vrstni red po standardu dal pa glej ga zlomka ni delovalo! Ja itak je bilo v omarici drugače zvezano, tako da sem dal kar en nelogičen vrstni red, kot je zunaj v omarici. Potem je pa delalo.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.049
67
48
Konektorje se dela po 568A ali 568B standardu in nič drugače! Če bom vidu kakega prepametnega električarja da veže kako drugače, ga bom še sam usekal, ker sem imel že (pre)večkrat težave s takim šalabajzerstvom starih "neboštimeneučil" električarjev. Zakaj pa nisi v omarici zamenjal konektorja?