utišanje napajalnika

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Zadal sem si cilj utišati računalnik. Zamenjal sem že vse ventilatorje in vsi so res pripomogli k zmanjšanju glasnosti razen napajalnika, ki sem ga kupil včeraj. Kupil sem lc5550, ker naj bi bil po karakteristikah "izredno tih".
Hecno pa je, da je glasnejši od starejšega predpotopnega 300 vatnega.
Naj ga pošljem nazaj in kupim drugega?
Baje se da spremeniti napetost na ventilatorju iz 12V na 5V, kdo ve katere žice je potrebno lotati?
Bi pomagalo če porežem zaščitno mrežico?
Ima sploh smisel da kaj spreminjam, ali je bolje da kar zamenjam?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
hm, jst imam enega starejšega LC, pa slišim edino disk. Če si kupil preko spleta, itq lahko vrneš v 14dneh... za ostalo pa nevem, odvisno od dobre volje prodajalca...

Če ima garancijo pomoje brezveze da sam razdiraš zadevo...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Če ti je prej zadoščal 300W napajalnik, potem imaš na voljo tudi pasivne napajalnike brez ventilatorja.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Fly pravi:
Ima sploh smisel da kaj spreminjam, ali je bolje da kar zamenjam?

Poskusi se dogovorit za zamenjavo in vzemi napajalnik z 12-centimetrskim ventilatorjem. Pri meni je ventilator na procesorju glasnejši od napajalnika.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Majši ventilator je navadno glasnejši od večjega, če imata oba podobne ležaje, ker se vrtita z različno hitrostjo. Na mojem ohišju je 25 cm ventilator, ki se vrti z okrog 1000 rpm in ne ruži nič. Največ ruži na procesorju, ki se vrti s 4k. Majhni ventilatorji imajo tudi več šans, da "žvižgajo".

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Pa saj moj napajalnik ima ventilator z 12 cm premera.

Saj ne rečem, da je zelo glasen, ampak čudno se mi zdi da je po občutku glasnejši od prejšnjega, ki ima pomoje tam nekje 8 cm velik ventilator, če ne še manj.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Danes sem si malo vzel časa in še enkrat odprl računalnik in se poglobil kaj mi je začelo rožljati.
Ugotovil sem, da je napajalnik čisto ok, začel mi ga je srati en ventilator na matični, ki sploh nisem vedel da je tam in dejansko je bila to najglasnejša stvar v računalniku!
Sedaj sem ga odstranil in na tisto mesto sem nalepil ene par malih hladilnih reber. Zaenkrat računalnik dela OK in je postal res neverjetno tih!
Mislite, da lahko pustim tako kot je, ali moram kupiti drug ventilator za tja? Zaenkrat nič ne kaže, da bi se kaj pregrevalo

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
To je ventilator na chipsetu. Na kaki ne preveč napredni matični ti mali ventilatorji radi crknejo ali spuščajo zvoke. Pametno, da si menjal za rebra. Škoda le, ker si lepil, ker če bo kaj narobe, si pač v riti.

Inštaliraj speedfan ali nek sys info tool za tvojo matično. Tam boš imel vse temperature za vse senzorje, malo pogooglaš, kaj je katera za tvojo matično, potem pa benchmarkaš. Ne moreš kar tako modificirat hlajenja brez A-testiranja.
smile-1.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Itak ves čas gledam v speedfan-u temperature in do sedaj je le ena presegla 40 stopinj, tako da je kar vredu zaenkrat, se mi zdi.