USB termometer

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Rad bi na daljši rok meril temperaturo zraka v prostoru in jo vsako uro zabeležil v računalnik. Termometri bi bili trije, en od drugega oddaljeni 3 do 5 m. Razdalja do računalnika bi bila okoli 10 m. Vmes lahko postavim en ali dva USB huba zaradi napajanja. Gledal sem tole varianto. Problem je, ker je priloženi program samo demo verzija, pa še precej drago je vse skupaj. Obstaja kakšna cenejša amaterska varianta?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
To bo res ceneje.
cool-1.gif

Tale bo verjetno povsem dovolj.

Zdaj pa rabim še program, ki bo šel vsako uro pogledat temperaturo in jo zabeležit v datoteko.

darez

Pripravnik
30. okt 2008
115
3
18
Sej ce prov razumem to pocne ze program k ga dobis zraven...
oz. pise, da ti zapisuje v csv pol pa samo odpres v exelu.

janezpesec

Pripravnik
6. jan 2008
487
0
16
Jaz imam tudi takega z dx. Program za Wintendo pride na prilozenem CDju, za linux se tudi najde koda. Je pa rec potrebno malo umeriti, najbolje s primerjavo s kakim termometrom ki mu zaupas.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Kolikor razumem, naj bi termometer sam beležil temp. Rad bi to nastavil na eno uro, če je možno.

Ne potrebujem neke hude preciznosti, važno mi je, da so vsi enako umerjeni. Več kot 2 stopinji verjetno ni odstopanja.

Sistem merjenja bi rad postavil zato, da ugotovim, če se mi splača postaviti toplotno črpalko za ogrevanje stanovanja. Na podlagi teh podatkov bi mi nekdo lahko izračunal moč črpalke. Letošnjo zimo meritev, naslednje leto pa montaža črpalke.

janezpesec

Pripravnik
6. jan 2008
487
0
16
Za Windows software se ne spomnim ali omogoca to kar ti zelis, bi moral preveriti. Ce se bom spomnil bom pogledal v sluzbi.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Citat:
Uporabnik janezpesec pravi:
Za Windows software se ne spomnim ali omogoca to kar ti zelis, bi moral preveriti. Ce se bom spomnil bom pogledal v sluzbi.

Daj res poglej. Termoetri so že naročeni. Upam, da pridejo še pred zimo.

i-button, zanimiva zadeva, verjetno predraga za moje potrebe.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
1wire USB vmesnik + "poljubno" DS1820 senzorjev + program Lämpömittari v1.16.9 = www.plisk-plask.net
wink-1.gif

Grafe poljubno prilagajaš: dolžina,obseg,barve,...
Podatke shranjuje v .txt in v bitno sliko
wink-1.gif

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
744
86
28
Citat:
Uporabnik Drago pravi:
... Sistem merjenja bi rad postavil zato, da ugotovim, če se mi splača postaviti toplotno črpalko za ogrevanje stanovanja. Na podlagi teh podatkov bi mi nekdo lahko izračunal moč črpalke. Letošnjo zimo meritev, naslednje leto pa montaža črpalke.

Ali ne bi bilo bolj enostavno izračunati toplotne izgube in na podlagi tega izbrati ustrezno močno TČ?

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Najprej bi rad pridobil nekaj osnovnih informacijm preden pokličem nekoga, ki se na to spozna. Jaz se namreč ne. Pa tudi ne mudi se mi.

Toploten izgube?? Nimam pojma kako se to izračuna. Očitno bo treba odpret novo temo z naslovom: Moč toplotne črpalke zrak-voda.
cool-1.gif

janezpesec

Pripravnik
6. jan 2008
487
0
16
Sem preveril, cas belezenja temperature v csv datoteko nastavljas v sekundah. Nisem pa preveril ce je mozno nastaviti interval na eno uro, jutri ponovim vajo.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Hvala vsem za odgovore in napotke.

Čas beleženja niti ni pomemben. Če bo beležil na 100 sek. bo pač manj "kockast" graf.
cool-1.gif

1980

Pripravnik
25. jun 2009
242
0
16
Citat:
Uporabnik janezpesec pravi:
Sem preveril, cas belezenja temperature v csv datoteko nastavljas v sekundah. Nisem pa preveril ce je mozno nastaviti interval na eno uro, jutri ponovim vajo.

Pa recimo poglej, če lahko nastaviš na 3600 s
grin1.gif