UPS za zaščito TV aparata

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
Za zaščito elektronskih naprav (TV, switch, wi-fi router, TV komunikator, telefonski polnilniki) nameravam kupiti UPS. V specifikacijah TV-ja je za moč navedeno: Ocenjeno: 487 W/standardno: 167 W. Ali lahko kdo razloži, kaj pomeni ocenjeno oz. standardno? Trenutno imam v izboru: UPS PowerWalker VFD 600 APFC Offline Standby 600VA 300W in UPA APC Back 700VA 405W, pri čemer je drugi 2× dražji od prvega. Ali bi bila primerna izbira za zaščito navedene opreme? Ne potrebujem dolge avtonomije, temveč le zaščito pred napetostnimi sunki in kratkotrajnimi izpadi omrežja.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Raje napiši kateri model TV-ja imaš in bomo že preverili kako je glede porabe.

Drugače pa APC je precej uveljavljena firma (če ne celo najbolj uveljavljena) kar se tiče UPSov. Ta PowerWalker pa je pač nek no-name. Potem pa imaš tu še razliko v specifikacijah - APC zmore ~100W večjo obremenitev in ima nekoliko večjo baterijo (86 Wh proti 60 Wh).

Ampak te obremenitvene moči moraš zelo z rezervo jemati, sploh pri poceni UPSih. Če boš na polno obremenil UPS bo čas avtonomije zelo kratek, včasih niti še minuto ne. Jaz osebno bi dimenzioniral UPS tako, da ne bo več kot 50% obremenjen.

Pri tvojem naboru naprav je edino TV kritičen, vse ostale naprave imajo zelo majhno porabo ~5W po komadu, torej skupno ranga 20-30W.

Sam imam nek 10+ let star APC smart UPS 750VA (500W) in pri polovični obremenitvi zdrži ~15 minut. Sem pa že baterije 3x menjal (ne zdržijo več kot 3-4 leta).

• Všeč mi je
Reactions: tomi

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
Philips, hvala za odgovor. TV je Sony KD-65AG8.
Tudi jaz uporabljam za računalniško opremo 10 let star APC Smart-UPS 1000, s katerim sem zelo zadovoljen. Prva baterija (APC) je držala 8 let, sedaj pa je že 2 leti vgrajena nadomestna (Leoch). Bomo videli koliko bo zdržala ta.
Kot rečeno, ne gre mi za daljšo avtonomijo. Rabil bi le zaščito pred kratkimi prekinitvami (1 ali 2 sekundi), ki se pojavjijo na omrežju med poletnimi nevihtami.

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Imaš ta obstoječi UPS na ločeni lokaciji ali zakaj ne moreš teh novih naprav priklopiti nanj?

Drugače pa priklopi TV na obstoječ UPS in z njim enostavno izmeri dejansko porabo elektrike...

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
> Imaš ta obstoječi UPS na ločeni lokaciji ali zakaj ne moreš teh novih naprav priklopiti nanj?
TV je v dnevni sobi, računalniki pa v delovni sobi, ki je precej oddaljena.

> Drugače pa priklopi TV na obstoječ UPS in z njim enostavno izmeri dejansko porabo elektrike...

Odlična ideja, hvala.

Lp

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Kolikor gledam je 167W povprečna poraba TV-ja, 487W pa maksimalna (toliko je verjetno močen napajanik). Dejanska poraba bo pa seveda zelo odvisna predvsem od nastavljene svetilnosti TV-ja.

Sam imam 42" TV in bi naj v "Eco" načinu porabila 45W (to je žal edini podatek o porabi za moj TV).

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.901
55
63
Philips, hvala za odgovor. TV je Sony KD-65AG8.
Tudi jaz uporabljam za računalniško opremo 10 let star APC Smart-UPS 1000, s katerim sem zelo zadovoljen. Prva baterija (APC) je držala 8 let, sedaj pa je že 2 leti vgrajena nadomestna (Leoch). Bomo videli koliko bo zdržala ta.
Kot rečeno, ne gre mi za daljšo avtonomijo. Rabil bi le zaščito pred kratkimi prekinitvami (1 ali 2 sekundi), ki se pojavjijo na omrežju med poletnimi nevihtami.

Lp
Med poletnimi nevihtami ti svetujem, da kabel od TVeja potegneš iz utičnice.

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
Testiraj kar z daljšim električnim podaljškom, da ne boš rabil nositi TV-ja v drugo sobo ;)
Nisem nosil TV-ja, pa tudi kabla nisem vlekel po stanovanju, ampak sem moč izmeril z Voltcraft Energy Monitor-jem. :)
Moč se je gibala na intervalu 70-330 W, večinoma pa v območju 100-200 W.

Lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.670
113
zakaj rabiš ups za zaščito?
Ups je za takrat ko prekine napestost. Za zaščito daj prenapetostno zaščito.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek