UPS kot razsmernik 12 -> 230V v avtu

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Ali bi tole delovalo - da bi UPS uporabil kot razsmernik z 12V na 230V na kampiranju? Omejitve glede moči so mi jasne, rabil bi samo za polnjenje telefona, fotoaparata, prenosnika, mogoče kakšno varčno žarnico zvečer.

Namesto akumulatorja v UPS-u bi priklopil kabel, ki bi ga potegnil od avtomobilskega akumulatorja. Hkrati bi na UPS-u nastavil, da se izklopi, ko napetost pade pod 10V, da mi ne bi izpraznil akumulatorja.

Bi zadeva delovala? UPS je APC Smart UPS 1000VA (line-interactive, AFAIK).

roscha

Fizikalc
27. jul 2007
301
48
28
Smart UPSi načeloma delajo, ker imaš tudi "cold start". Se pravi pljune ven tisti kvazi sinus tudi če 100km naokrog ni sledu o 230V priključku.

Back UPSi pa so bolj zoprni, saj v "pomožno napajanje" preklopijo le ob izpadu 230V drugače pa ne. Verjetno se ga da okrog prinest, pa še nisem imel časa se hecat s tem.

Ob priklopu pazi da ne boš zamešal + in - pola, ter pazi na zadosten presek žic. Vsekakor si omisli krokodile za direkten priklop na accu, tiste vtičnice za cigaret vžigalnike so bolj za okras, kot resno rabo. Itak pa tam čez več kot 300W porabe ne gre v nobenem primeru.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Hvala za odgovor. Medtem sem sicer nabavil kar razsmernik (300W), priklop direktno na aku, ker sem ugotovil, da se mi ne bo dalo vsakokrat plaziti pod mizo in odklapljati/priklapljati kable od UPS-a.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Od Belkina 300W, ki ima zraven še kleme za priklop na aku. Bi mi tako ali tako zadostovalo tudi 150W, kolikor je sicer maksimum na cigaretni vtičnici, a je bila razlika v ceni par evrov in sem vzel močnejšega. Rabil bom v glavnem za prenosnik, to je max. 90W in polnjenje baterij za fotoaparat in ostale gadgete (zanemarljivo).