Umik dlesni

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Torej: težava je (pri 28ih letih) vidno umikanje dlesni vedno bolj proti korenini zob. Kakšni so lahko vzroki za to?

Se da kaj narediti, da bi se ta proces ustavil, ker to gotovo ni zdravo za zobe?
confused-1.gif
)

Z umivanjem zob sem sicer precej obseden, tipičnih stvari, ki škodijo zobem (sladkarije) pa že tako jem zelo malo.
smile-1.gif

Malo sem pogledal po netu in našel nasvet, ki priporoča uporabo *zelo* mehkih zobnih ščetk. Kakšna zobna pasta se priporoča v tem primeru?

Hvala za nasvete!
zmaga.gif

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Možno, da gre za paradontalno bolezen. Zobna pasta ni tako bistvena, poskusiš lahko z parodontaxom, ki je btw ogabnega okusa dokler se ne navadiš. Važna je predvsem dobra higiena in pravilno ščetkanje. Se pa zadnje čase priporočajo priporočajo te mehke curaprox ščetke, ki imajo ogromno mehkih ščetin, ki sežejo tudi v žepek med sklenino in dlesnijo, kjer se ponavadi zadržujejo ostanki hrane in bakterije.
Pravilna tehnika s to ščetko bi naj izgledala takole:

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Zanimivo, tole je neka drugega, kot tisto, kar so nas pred 20imi leti učili. Takrat se je delalo gibe iz dlesni proti konici zob. Tole pa so krožni gibi na stiku dlesni in zoba...
smile-1.gif
Poleg tega na enem videu napišejo, da se dlesni ne ščetka, ampak stik med zobom in dlesnijo? (Tisti štosi ene sestre iz M*A*S*Ha, kjer je ena utrgana sestra vsak večer masirala svoje dlesni so torej bulšit?)

Še tole vprašanje: kako se dela diagnoza? The doc knows it when he sees it?
smile-1.gif
Nekje sem videl reklamo za ekspresno testiranje prisotnost dveh bakterij, ki povzročata nekaj podobnega (ali pa gre v tem primeru za precej hujša stanja)?

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Če gre za to, ti bo najbolje znal povedat tvoj zobozdravnik. Dostikrat pa imajo ti bolniki občutljive dlesni, ki hitro zakrvavijo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.847
6.508
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Z umivanjem zob sem sicer precej obseden,

Evo ti tvoj problem. trde ščetke + preveč "pridno" umivanje, pa pride do tega. Ne gre za parodontalno bolezen, samo travmo dlesni, ki se pač celi in prilagaja z umikom. rešitev obvezno mehka ščetka in čeprav še vedno potrebo ščistiti ob dlesni, malo bolj pazljivo do nje. Rezultat: ustaviš proces, kar pomeni, da do nadaljnega umika ne pride, ampak, da bi bilo bolje, pa ni za pričakovati, zdaj je kar je. Imaš neke kirurške opcije, vendar so uspešne kolikor so in velikokrat pride do ponovitve.
pasta: popolnoma vseeno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pojdi k zobozdravniku, po možnosti kakemu mlademu ali direktno parodontologu, da te pregleda(napotnica ali samoplačniško). Pregled je v takih primerih ključen za diagostiko. Zadevo se da v določenih primerih tudi operativno popraviti.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
ksz...

Hvala vsem za nasvete
cheer.gif

Se lahko zobna krema parodontax uporablja slje časa ali ne in so kakšne omejitve?

Z nitkanjem sem v lajfu nekajkrat začel in sčasoma nehal
rolleyes-1.gif

S krvavenjem dlesni nimam težav, vidno je bilo le še nekaj dni potem, ko si ponovno začneš nitkati zobe... Potem pa ne vem, ali se navadiš paziti na dlesni ali pa se dlesni navadijo štrika
smile-1.gif
), drugje teh težav ni...

Grem pojamrat še k zobarju za parodontologa...
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Z umivanjem zob sem sicer precej obseden,

Evo ti tvoj problem. trde ščetke + preveč "pridno" umivanje, pa pride do tega. Ne gre za parodontalno bolezen, samo travmo dlesni, ki se pač celi in prilagaja z umikom. rešitev obvezno mehka ščetka in čeprav še vedno potrebo ščistiti ob dlesni, malo bolj pazljivo do nje. Rezultat: ustaviš proces, kar pomeni, da do nadaljnega umika ne pride, ampak, da bi bilo bolje, pa ni za pričakovati, zdaj je kar je. Imaš neke kirurške opcije, vendar so uspešne kolikor so in velikokrat pride do ponovitve.
pasta: popolnoma vseeno.

[cenzura]...
bonk.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Curaprox s 5000 ščetinami je najboljša za dlesni, sploh za tiste, ki ste navajani s silo čistiti zobe.
grin1.gif

BTW, kje kupujete Curaprox? V Mullerju pride paket 3 nekje 8-9€, če se ne motim, je kje cenejše?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.508
944
113
Ravnokar imel reženjsko operacijo na stomatološki.

Moja zobozdravnica je ugotovila, da se mi zobje majejo, poslala me je na stomatološko na pregled za paradontozi.

Tam ti izmerijo globino paradontalnih žepkov. Če so ti pregloboki (4 mm ali več) te potem operirajo.

Operacija pa zgleda tako. Pri lokalni anasteziji ti prerežejo dlesen, in jo odgrnejo tako, da lahko ščistijo zod zobnega cementa (kamna) povsem do korenin. Hkrati odstranijo tudi morebitno odmrlo tkivo dlesni. Potem nazaj zašijejo.

Operacija se dela po četrtinah (1/2 čeljusti naenkrat). Pri meni so zaenkrat operirali zgoraj levo, bojo pa še zgoraj desno.

Poseg traja cca 1/2 ure. Pri meni potem, ko je spustila lokalna anestezija ni bilo potrebno nobenih protibolečinskih tablet.

Drugače pa sedaj zelo priporočajo medzobne ščetke.

Pa še to. Punce, ki izvajajo te operacije na stomatološki so
srce-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pred kratkim so se curaprox podražile in sedaj je cena za 3 blizu 10€, vsaj v lekarnah, DM..je tako

Edino, če je muller obdržal nižjo ceno?

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Curaprox Slovenija
Obveščamo vas, da bo cel februar potekala v lekarnah prodajna akcija, pri kateri dobite ob vsakem nakupu katerekoli ustne vode Curasept (ADS 205 ali ADS 212 ali ADS 220) ali ob nakupu zobne paste Curaprox Enzycal, zobno ščetko Curaprox CS 5460 ultra soft gratis!
Vam je všeč?
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Pa še to. Punce, ki izvajajo te operacije na stomatološki so
srce-1.gif

Slike, FB karkoli... ne samo rajcat
10.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pa je ta zobna pasta za kaj? Curaprox Enzycal? Ščetke vem, da so vrhunske, paste pa še nisem sprobal, pa niti ne vem, na kaj bi moral biti pozoren...

corsol

Guru
11. mar 2010
2.995
968
113
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Moja zobozdravnica je ugotovila, da se mi zobje majejo, poslala me je na stomatološko na pregled za paradontozi.

Tam ti izmerijo globino paradontalnih žepkov. Če so ti pregloboki (4 mm ali več) te potem operirajo.

Operacija pa zgleda tako. Pri lokalni anasteziji ti prerežejo dlesen, in jo odgrnejo tako, da lahko ščistijo zod zobnega cementa (kamna) povsem do korenin.

Tudi mene so poslal na "seanso"......no meni so najprej izmeril(večinoma 3 ali 4mm) in še isti dan čiščenje kamna na vidnih površina in ob robu dlesni(to kar skeli,....inekcije ni bilo)......potem sem šel še 2x(1 polovica + 2 polovica), ko mi je čistila pod dlesnimi - torej žepke , ampak ni bilo nič razano in šivano , s "čistilnim nožem" ti gre ob zobu pod dlesen in potegne navzgor.
Je pa res da s emeni ne zobje ne majajo.
Nekje sme prebral ,da se do izmerjen globine 2-3 sploh ne zdravi,...3-4 je tista začetna faza ko te primejo v roke
smile-1.gif
....zato se mi zdi zanimivo da so te dali takoj pod nož.

22. jul 2007
13.409
1.660
113
124
jaz uporabljam sensodyne repair&protect in sem zaenkrat zadovoljen, zadeva miruje-status quo

22. jul 2007
13.409
1.660
113
124

V februarju (bolj v drugi kot v prvi polovici meseca) bo v lekarnah (vendar le v tistih, ki se bodo za to aktivnost odločile) potekala prodajna aktivnost, kjer ob nakupu katerekoli ustne vode Curasept ali zobne paste Curaprox Enzycal prejmete ob plačilu ščetko Curaprox CS 5460 ultra soft gratis.
Žal vam ne moremo poslati seznama lekarn, ki aktivnost že izvajajo, zagotovo pa jih bo več sodelovalo čez kakšen dan ali dva.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Pa še tebe vprašam
smile-1.gif

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Pa je ta zobna pasta za kaj? Curaprox Enzycal? Ščetke vem, da so vrhunske, paste pa še nisem sprobal, pa niti ne vem, na kaj bi moral biti pozoren...