Ukinitev direktne bremenitve

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Pri sklepanju naročniškega razmerja sem podpisal pooblastilo za direktno bremenitev s TRR.
Sedaj želim spremeniti način plačevanja na položnice, zato sem podjetju poslal zahtevek za ukinitev direktne bremenitve in spremembo načina plačila na položnice. Ker takšnega obrazca nimajo naprej pripravljenega, sem zahtevek napisal sam.
Sedaj sem pa dobil od njih pošto, da moj zahtevek zavračajo z razlogom, da sem ob sklenitvi pogodbe podpisal nalog za direktno bremenitev in se zato način plačila ne da spremeniti.

Obstaja kje kakšna pravna podlaga, ki mi dovoljuje preklic tega pooblastila, ali lahko oni dellajo sedaj karkoli z mojim računom, ker sem ob sklenitvi pogodbe podpisal to pooblastilo?

tony

Guru
23. jul 2007
9.742
1.527
113
Hja, šparajo...
rolleyes-1.gif

Lepo jih opomni, da greš lahko tudi k drugi firmi, če mislijo biti smotani... Če pa jih tudi to ne bo premaknilo nikamor, pa ti kaj drugega težko preostane...
tongue-1.gif

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Ti imaš vedno opcijo, da direktno bremenitev kadarkoli prekineš. Nihče te ne more prisilit v nasrotno. Nato naprej plačuješ v obliki, ki ti odgovarja.
Drugače pa vsak podpiše dokument s katerim xyz podjetju dovoljuje, da banka direktno bremeni tvoj račun a to ponavljam ne pomeni, da si sedaj ti na veke vekov zavezan plačevati v takšni obliki.

Nazadnje urejeno:

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Mislim, da moraš na banki preklicati direktno obremenitev, potem pa plačevati na način kot ti ustreza. Lahko pa se zgodi, da ti ne bodo pošiljali položnice, ampak samo račun (kar si domnevam dobival tudi do sedaj).

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.399
4.970
113
Citat:
Uporabnik steni pravi:
Mislim, da moraš na banki preklicati direktno obremenitev, potem pa plačevati na način kot ti ustreza. Lahko pa se zgodi, da ti ne bodo pošiljali položnice, ampak samo račun (kar si domnevam dobival tudi do sedaj).

Od 31.12.2012 se direktne obremenitve ne urejajo več preko bank, ampak preko naročnika, ki pa nisi TI, ampak podjetje pri katerem
imaš to storitev naročeno. Samo pri njih lahko spremeniš način plačila.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.399
4.970
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Pri sklepanju naročniškega razmerja sem podpisal pooblastilo za direktno bremenitev s TRR.
Sedaj želim spremeniti način plačevanja na položnice, zato sem podjetju poslal zahtevek za ukinitev direktne bremenitve in spremembo načina plačila na položnice. Ker takšnega obrazca nimajo naprej pripravljenega, sem zahtevek napisal sam.
Sedaj sem pa dobil od njih pošto, da moj zahtevek zavračajo z razlogom, da sem ob sklenitvi pogodbe podpisal nalog za direktno bremenitev in se zato način plačila ne da spremeniti.

Obstaja kje kakšna pravna podlaga, ki mi dovoljuje preklic tega pooblastila, ali lahko oni dellajo sedaj karkoli z mojim računom, ker sem ob sklenitvi pogodbe podpisal to pooblastilo?

Pošlji še enkrat dopis, obrazloži da ti ta termin ki ga imajo oni ne odgovarja... datuma prilivov in ne želiš, da bi se zgodilo, da na računu ne bi bilo dovolj sredstev.

Po drugi strani, pa naj ti predložijo pogoje, kjer je navedeno, da kasnejša sprememba plačilnega sredstva ni mogoče, verjetno bi to pisalo na nalogu direktne obremenitve?

Malo se poigraj z njimi
evil.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Citat:
Uporabnik steni pravi:

Od 31.12.2012 se direktne obremenitve ne urejajo več preko bank, ampak preko naročnika, ki pa nisi TI, ampak podjetje pri katerem
imaš to storitev naročeno. Samo pri njih lahko spremeniš način plačila.

Na banki pa lahko prepoves izvajanje direktnih bremenitev za doloceno podjetje. Ne vem pa kako bi potem tam reagirali, ko placilo ne bi bilo izvedeno. Vprasanje ce bi ti kar zaceli posiljati poloznice.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.399
4.970
113
Citat:
Na banki pa lahko prepoves izvajanje direktnih bremenitev za doloceno podjetje. Ne vem pa kako bi potem tam reagirali, ko placilo ne bi bilo izvedeno. Vprasanje ce bi ti kar zaceli posiljati poloznice.

Ja, ampak to je drugo, "pbutec" bi rad spremenil način plačila kot je treba, on ve, da tega ne more urediti (spremeniti) na banki,
tudi ve, da če ne bo šla transakcija čez, da mu bodo poslali položnico, po vsej verjetnosti pa še pripisali strošek neizvržbe direktne obremenitve in temu se hoče izogniti, z enostavno spremembo plačila na položnice.

Repliceral sem na odgovor, da direktno obremenitev lahko ureja na banki, kar pa ni res, tudi ta tvoj odgovor ni rešitev tega kar išče,
ker mu bo ponudnik lahko računal stroške neizvržbe direktne obremenitve... in tudi ve, da ponavadi, če par krat nimaš trgane direktne obremenitve, naročnik sam spremeni način plačila v položnico...

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
smem vprasat za katero podjetje gre? NPR ko sem podpisoval za SEPO (direktna bremenitev) in kasneje odjavo je bil obrazec popolnoma isti le da je pri odjavi pisalo v opombah da gre za ukinitev

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.410
113
@Pbutec: Če si podpisal pogodbo in če v pogodbi piše, da boš plačeval preko direktne bremenitve potem lahko narediš spremembo samo tako, da se obe pogodbeni stranki strinjata.
V tvojem primeru si jih verjetno pooblastil, da vsak mesec na nek določen datum pošljejo bremenitev tvoji banki, ki jim bo s tvojega računa nakazala denar (mislim, da ima takšna listina tudi značaj pogodbe). ČE stanja ni gor oni ne dobijo plačila, ti pa par EUR stroškov zaradi opomina, ki ga boš prejel od banke.
Opcija, ki jo imaš je edino ta, da se z njimi na lepi način dogovoriš glede plačila obveznosti do njih. Enostranska prekinitev direktne bremenitve na banki je kršenje pogodbe....

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Iz http://www.europeanpaymentscou...0approved%2Epdf

"A Participant may terminate its status as a Participant by giving no less than six months' prior
written notice to the SMC of the EPC, such notice to take effect on a designated day (for
which purpose such a day will be designated at least one day for each month)."

Jaz to razumem, da po pravilih napoveš datum ne prej kot čez 6 mesecev in se lahko to prekine. Verjetno pa bojo najbolje vedeli na banki oz tukaj http://www.sepa.si/SloPrenova/VprasajteNas.htm

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.402
1.410
113
To kar si ti prilepil se koliko sem na hitro preletel naša na banke, ki so v sepa sistemu. Torej, da lahko neka x banka izstopi iz SEPA sistema v primeru, da to najavi 6 mesecev prej....v glavnem kolikor vidim nima nobene veze z otvoritvijo direktne bremenitve....
Prava pot je branje pogodbe, ki jo je podpisal oz. odhod do svoje banke, kjer mu bodo lahko več razložili njegovi bančniki...