Ugasnimo luči

pikapolonica02

Zelenc'
5. feb 2009
14
0
1
Poznate te akcije iz prejšnih let? No letošnja je bolj velikopotezno mednarodno zastavljena, samo pri nas je o tem zelo malo napisanega, obvestil pa tudi nisem zasledila. Priznam, tudi jaz bi pozabila, če nebi v poštni nabiralnik priletel email s to vsebino. Krajši prispevek na to temo: http://www.borovnica.eu/phpbb/viewtopic.php?f=3&t=1300 ,

http://earthhour.wwf.org.uk/,

Glede na to, da Slovenija spada v sam vrh svetlobno onesnaženih držav se premalo oglašuje tole, res da je simbolno, je pa vsaj nekaj. Saj so oglasi o varčevanju po tvju, pa elektro je vsakemu gospodinjstvu podaril varčno žarnico. V tej akciji bi lahko recimo ugasnili osvetlitev cerkvic ( kdo to požegna država – elektro ali cerkev?), osvetlitev Ljubljanskega gradu, parlamenta, parkiršč (zvečer skoraj niso obiskana), svetlobne table trgovin, … Če lahko Eifflov stolp ( in ostale znamenitosti ) ugasnejo osvetlitev, bi lahko tudi pri nas.

Pa kam poslati kakšen dobronameren prijazen mail na brezplačne tednike, MOL, elektro, cerkev?
grin1.gif
Še kakšna ideja?

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pa ne že spet.
bonk.gif

Drugače pa kar se tiče svetlobnega onesnaževanja, kar si dodala zraven, se je končno nekaj naredilo v tej smeri.
Cerkve in gradovi pri nas so dobili lepo komunistično barvo.
evil.gif
ironija

Ta spekter svetlobe je veliko manj moteč tako za nas kot za živali, še posebej žuželke.
Imam pa zelo neprijeten občutek iti mimo teh objektov sedaj. Malo spooky mi delujejo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Z nenadnim izklapljanjem večjih porabnikov lahko narediš več škode kot koristi...
Je bila že pred časom (lani ?) enaka tema, kjer je bil opisan tudi najbolj črn scenarij.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.103
16.288
113
jup... jst ne mislim ničesar izklapljati, bom prej še kej dodatno vklopil, namesto tistih, ki bodo dejansko izklapljali
grin1.gif

... sej namen je ok, dejanske posledice tega pa bi lahko bile ne ravno preveč ok. tko da ja - let there be light
tongue-1.gif

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
fsak mora pr seb zacet sparat in bit ekolosko usmerjen,
hkratno ugasanje in potem priziganje pomeni obremenitev el. omrezja in ni dobro za elektrarne

npr. tuki v BE so ponoci ACji osvetljeni, tudi zarad tega, da porabljajo presezke iz nukleark, ki nastajajo ponoci ob manjsi porabi

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
A je že kdo doživel da bi hotu vklopit termoakumulacijsko peč pa je mogu prej klicat na elektrarno, da dodajo še mal moči zraven? Itak da ne elektrarna pač dela kakor dela in če luči ne bodo prižgane bo delala enako.
Je pa res da bi bilo manj onesnaževanja s svetlobo. Vendar kaj bomo imeli od tega tisto uro?

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.096
1.271
113
42
Sej fora je v tem da se oglašuje problem svetlobnega onesnaževanja. Pri tem smo Slovenci zelo u zanič.

pikapolonica02

Zelenc'
5. feb 2009
14
0
1
Jaz razumem to akcijo v tem smislu da ugasnemo oziroma zmanjšamo nepotrebno osvetlitev. Ne vem če je potrebno zvečer gledati svetlobne oznake na trgovskih centrih , pa recimo osvetljena toplarna v LJ, pa cerkvice če že morajo biti osvetljene, naj bodo z varčnimi ali vsaj manj močnimi reflektorji, ..verjetno je še kar nekaj primerov. Kar se tiče posameznikov , večini ne gori luč v trikrasne. Itak ti pride v navado, pa ugašaš luči dosledno, tako kot smerokaz v avtu, podzavestno, včasih kakšen voznik še na ovinkasti cesti vkluči smerokaz.
grin1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
A je že kdo doživel da bi hotu vklopit termoakumulacijsko peč pa je mogu prej klicat na elektrarno, da dodajo še mal moči zraven? Itak da ne elektrarna pač dela kakor dela in če luči ne bodo prižgane bo delala enako.
Je pa res da bi bilo manj onesnaževanja s svetlobo. Vendar kaj bomo imeli od tega tisto uro?

Peč je relativno majhen porabnik, kakšen velik porabnik ala Talum pa mora to seveda prej povedati.
Parne turbine imajo veliko vztrajnost in če se v hipu razbremeni generator, se bo frekvenca zvišala, torej bo elektrarno potrebno odklopiti iz omrežja. Če se to zgodi na (pre)več elektrarnah, rečemo temu mrk
grin1.gif

Škoda da ne najdem originalne teme od koder sem to pobral, mogoče bo jest5 našel (se mi zdi da je on to pisal).

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
jaz to akcijo razumem kot še neko mešanje lufta. pač, še ena nevladna organizacija, ki potegne čisto udobna sredstva za to, da izvaja neko akcijo "ozaveščanja". brez vsakega poznavanja resničnih podatkov.

podobno kot naprimer "ekološko" zbiranje starega papirja. ki se potem po večini z ladjami izvozi na Kitajsko, da ga tam predelujejo. "ekologi" izpustijo okoljsko obremenitev zaradi transporta in "ekološke standarde" kitajskih tovarn, ki ta papir reciklirajo. to preprosto "odmislijo".

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ma ugasnte luč če se boste potem bolje počutili, jaz bom svojo ko je ne bom več rabil.

Res pa da šparam z žmigavci na avtu striktno
grims-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
nič se ne bo frekvenca zvišala
wink-1.gif
Seveda se frekvenca lahko zviša. Če je mehanska moč na turbinah večja od električne moči(porabe), se mehanska energija skladišči v rotirajočih masah-po domače povedano generator pospešuje. Če je situacija obratna, frekvenca pada.
Problemček bi bil, če bi se res vsi striktno držali takih akcij. Ob izklopu porabnikov bi morali znižati moč elektraren, da bi držali frekvenco v mejah normale. Če bi se nato vsi porabniki prehitro vklopili nazaj, bi frekvenca padla, ker ne bi bilo dovolj moči na turbinah. Podfrekvenčna zaščita bi najprej pometala ven par večjih porabnikov(talum itd), če pa ne bi bilo nič bolje in bi frekvenca padla pod določeno mejo, bi se najprej odklopile vse termo elektrarne, kaj sledi se pa dobro ve
evil.gif

fijatovPES

Fizikalc
1. okt 2007
446
30
28
pa kdo bo meni puntosharku govoro da morem izklopit elektriko, jas jo ja plačujem, ameri pa bojo vmes jedrske izstrelke delali, jas že nebom nič isklopo...

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
nevladne organizacije so zakon.

ena nevladna organizacija je dobil par mio €, ker se bori za nenasilje v družinah
smirk-1.gif

na kakšen način se pa bori mi pa ni jasno
crazy1.gif

mogoče hodijo od vrat do vrat pa težijo pijanim fotrom da naj ne pretepajo svojih družinskih članov?
in za to rabijo milijone €?
crazy1.gif

ni čudno da ovčke spodbujajo višje davke za vse (ni važno kaj se obdavči, samo da sosedu crkne krava, da meni nebo treba hodit po mleku k njemu)

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
ti dam čisto prav, kar si napisal-samo to je po šolsko, v teoriji, kjer je vse možno
wink-1.gif
jaz sem mislil v realnosti, kaj bi bilo, če bi recimo pri nas izklopili del porabe..naš sistem je toliko obsežen in je tudi povezan v evropsko mrežo, da ne bi bilo nobenih sprememb, kar se frekvence tiče
če bi pa bila to ena manjša zaprta mreža, se pa seveda lahko zgodi izpad zaradi nenadne razbremenitve generatorja, ker je frekvenca zelo natančno določena in s temu tudi zaščitne naprave
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
..če se ji zmanjšajo obrati, bo malo slabše, ker generator začne porabljati energijo iz mreže, je tako
wink-1.gif

Ja kje hudiča si pa to pobral?!
bonk.gif

Pejt raje fukfeharit v ljubezenski kotiček.