Ugašanje računalnika

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
Zivjo,

imam en neprijeten problem pa bi vas prosil da mi pomagate ce ima kdo kako idejo.

Iz racunalnika ze kak mesec ali dva prihajajo visokofrekvencni zvoki...tako komaj slisno piskanje zelo visokih frekvenc. Kolega je rekel da misli da piska kaka tuljava ali pa kondenzator in da to ni znak nicesar dobrega. No dva dni nazaj sem masino kot vedno dal v stand by in se cez kako uro ni vec zelela prizgat. Prizgala se je sele, ko sem gumb za vklop tiscal not kakih 8-10 sekund, ga spustil in nato spet pritisnil. Vceraj sem brskal po alterju, ko se je kar naenkrat masina ugasnila - kot da bi zmanjkalo elektrike. Spet se ni zelela prizgat dokler nisem not tiscal gumba in ga nato spet pritisnil. BSOD se ni pojavil - masina se je dobesedno ugasnila.

Ideje, predlogi?

Ze vnaprej hvala.

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
piskanje je pocasi fuc napajalnik. Poglej se temperature CPU ipd, spihaj/posesaj prah s hladilnika. Lahko, da se pregreva, pa ti BIOS izkljuci.

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Lahko je tudi res kondenzator poleg procesorja. Preglej, če je kateri napihnjen.

V večini primerov pa pomaga že spihati vse hladilne elemente v računalniku, ki se zapacajo zaradi statike.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
če piska, ponavadi piska napajalnik, glede samodejnega ugašanja je pa res lahko krivo pregrevanje, preveri zgoraj napisano...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce gre za namizni racunalnik, zamenjaj napajalnik. Dalec najbolj verjetno je na poti na pogreb, da ti do zdaj se ni dokoncno odpovedal (in vzel kaksne komponente s sabo) pa skrbijo zascite.Ko imas ze odprto skatlo preveri se ali so kondenzatorji okrog VRMja na plati kaj cudni - okvarjen napajalnik je namrec najboljsi nacin, da se njih prizadane in potem skupaj pomagajo napajalnik uniciti do konc dokler ne odleti ali varovalka ali pa kaksen tranzistor.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
hm
teoreticno, ce napajalnik ven vzamem in prikljucim na strom bi znalo piskat?
da bi na ta nacin lociral piskanje =)

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
Piskanje je v napajalniku. Verjetno imas LC-ja, ane.
aplauz.gif
Zamenjaj napajalnik.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Napajalnik se ne prizge sam od sebe. Ce bi po kaksnem cudnem nakljucju cvilila dusilka na vhodu (PFC), potem bi bilo to mozno, ampak to je zelo malo verjetno. Zamenjaj napajalnik z drugim in preglej plato ko imas ze skatlo odprto. Ce ne znas, reci komu blizu tebe, ki se razume na te zadeve.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
tudi če ga znaš prižgat (z briko čez prave drate) bo najverjetneje tiho brez obremenitve, tako da ja: probat z enim drugim in vidiš kok je ura

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
plato sem ze rpegledal in ni videt napihnjenih kondenzatorjev. Bom se napajalc zamenjal da vidimo
je pa chieftec

Sej zdej dela masina sam nikol ne vem kdaj se bo spet ugasnila.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.321
7.349
113
No pred par minutami se mi je spet ugasnil...

In sedaj lahko z gotovostjo zapisem: ce zelim da se prizge nazaj, moram prvo gumb za vklop drzati cca 10 sekund, ga spustiti in ponovno prtisniti. Ne vem sicer kaj ima to veze z bilokero napako ampak je pa zanimivo. Aja ko se ugasne, na maticni plosci se vedno sveti zelena lucka

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
najverjetneje odpoveduje napajalnik, prvo to probaj, težko prižiganje in ugašanje računalnika je dober znak za okvarjen napajalnik

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Meni se je podobno dogajalo z Asusom. Pa sem po vseh mogočih in nemogočih opcijah poskusil še z nakupom hladilnika. Obenem sem na pokrov ventilatorja naredil dodatne reže. Od takrat imam mir. Če pa ne uporabljam hladilnika se po določenem času, ob uporabi kakšnega programa z obilo grafike, spet pregreje in crkne. Upam, da mi bo delal še nekaj časa!!
Ne morem reči, da je enako pri tebi, ........