Ugašanje laptopa ob obremenitvi

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Na svoj Lenovo laptop sem inštalirala Lenovo Thinkvantage Toolbox, ki je za moje pojme precej uporabna zadeva, ker ma človk vse na enem mestu. Stestirala sem vse, le System Stress Test je fail, ker se laptop očitno preveč segreje in se je sam ugasnil. Ta Stress zadeva je načeloma za igre, s katerimi ga jaz ne obremenjujem, a vseeno ne bi smel kr ugasnt? Možno je tudi, da je zaprašen, star je ca. eno leto, zadnje mesece je veliko bolj vroč. Ga lahko jaz sama odprem, če je še pod garancijo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ja mislim da je kriva zaprašenost, tako je bilo pri moji na Compaqu. Sploh pa nevem zakaj sprašuješ tukaj neumnosti če imaš garancijo? Pelji tja in naj uredijo. Naj ti ga sčistijo oz. po potrebi na novo nanesejo hladilno pasto ali kak del zamenjajo... Mislim da ta napaka ni softwerske narave, lahko pa za vsak slučaj na novo namestiš OS in vajo s testom ponoviš...

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Sploh nisi odgovoril, ampak jaz sprašujem neumnosti po tvoje.
rolleyes-1.gif
Pozna kdo kak dober servis IBM-Lenovo v Lj? Jaz sem našla Unistar. Nočem ga transportirat v Trzin, naj bo v Lj. Ampak - ali ga lahko sama odprem, če je pod garancijo?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Če boš pretrgala kakšno nalepko, potem raje ne, ampak načeloma nihče več na prenosnike ne lepi "zaščitnih" nalepk.

Računalnik pa skoraj sigurno ugaša zaradi pregrevanja. Kompresor v roke in ga dobro prepihaj. Na oko se ti bo zdelo, da ni veliko prahu, ampak po posegu bo računalnik občutno tišji!

Lp

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Sam bi se raje poslužil sesalca, kajti kompresor ti kak prah še bolj nabije pod kak BGA.

oskar

Pripravnik
5. jan 2008
68
0
6
Tudi na IBM servisu v Trzinu imajo sesalec :) Sicer po preteku garancije lahko počneš, kar hočeš, do tajrat pa naj lepo ostane zaprt. Do ventilatorja pri večini Lenovo prenosnikov prideš tako, da snameš tipkovnico, to pa je najbrž že preveč. Servisov je sicer kar nekaj v LJ, mogoče pokliči na Alterno.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Črna muca brez skrbi da se ne delam norca, želim samo pomagat! Pač imam veliko srce, a je to kaj slabega?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Na servis ga pelji, ugašat se ne sme. Najverjetneje je pa kriv prah ki se nabere - zadeva deluje kot mali sesalec, še posebej če ga vzameš s seboj v posteljo, je na kavču na odeji ipd. Druga varianta je da je že od vsega začekta tako, vendar pač nisi poganjala 3d aplikacij in se ni toliko segreval (navadno naredijo upgrade biosa na grafiki - sploh če je eksterna). Skratka če je v garanciji naj ti pač porihtajo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
Sam bi se raje poslužil sesalca, kajti kompresor ti kak prah še bolj nabije pod kak BGA.

To je res, samo s sesalcem ne boš naredil nič.... potem rabiš še čopič pa vse do potankosti razdreti, pa še vedno to ni to....

Imamo na firmi kakšnih 50 prenosnikov, ki se redno "prepihavajo" s kompresorjem, pa do sedaj še ni bilo težav.

Lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisem opazil, da bi kdo to omenil, a pozabila si napisati na kaksni podlagi je tvoj prenosnik, ko se pregreje in ugasne. Prti, odeje in podobno, kar lahko dodatno zmanjsa pretok zraka, so "smrt", se posebej ce je res ze nekoliko zaprasen. Isti prenosnik lahko potem deluje povsem normalno na ravni, trdni podlagi (miza brez prta), ki pusca dovolj prostora za pretok zraka spodaj.

Izkoristi garancijo, naj kar lepo na servisu uredijo, da bo delovalo normalno. Ponavadi je sicer za servis v okviru garancije pooblascen tocno en servis, tako da glede tega nimas kaj izbirati.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Ko sem jaz v starih cajtih na servisu delal je bil tudi kompresor v igri - taglaven problem je da spiha prah po celem prostoru - je fino da to zunaj narediš. Po mojem sicer kompresor ne bi smel povzročiti kakšnih posebnih težav.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Izkoristi garancijo, naj kar lepo na servisu uredijo, da bo delovalo normalno. Ponavadi je sicer za servis v okviru garancije pooblascen tocno en servis, tako da glede tega nimas kaj izbirati.

Zanimivo.... kaj si nekateri predstavljajo, da gre pod garancijsko popravilo.... Skoraj tako kot da bi imel avto umazan in ven nebi videl, pa bi šel na servis naj ti v garanciji uredijo
wink-1.gif

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Čiščenje ni garancijsko popravilo, si dal kar pravjo primerjavo.
Najbolje je, da se prenosnik odpre, vzame ven hladilni sistem in se ga s kompresorjem spiha, ob tem se pa tudi na novo namaže s hladilno pasto. Pri nekaterih prenosnikih je to čisto enostavno, ker imajo spodaj kos plastike, ki se odstrani in se lahko hladilni sistem vzame ven, pri drugih je treba pa razstaviti cel računalnik, odstraniti matično ploščo in grafično kartico, itd...

Če se ga piha s kompresorjem, je pa dobro, da se ventilator s kakšno bucko ali šivanko ustavi, ker se lahko ob previsokih obratih uniči.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

Zanimivo.... kaj si nekateri predstavljajo, da gre pod garancijsko popravilo.... Skoraj tako kot da bi imel avto umazan in ven nebi videl, pa bi šel na servis naj ti v garanciji uredijo
wink-1.gif

Nekontrolirano ugasanje definitivno spada pod tisto, kar mora servis odpraviti. Jaz sem se dopisal kako bodo to dejansko odpravili (ne bodo sli menjat delov, ampak bodo najprej spihali vse skupaj in probali ponovno).

Ce bi rad potegnil paralelo z avtom je to tako, kot ce bi se ti avto, ki je se vedno v garanciji, sam od sebe ugasal med voznjo. Meni je vseeno kaj naredi servis, imajo pa za popraviti, da spet deluje normalno. Ce to pomeni zaradi slabega dizajna recimo scistiti kaksno cevko za dovod goriva, bodo pac naredili to.

Ce imas pa umazano sipo v avtu (ali pa recimo ekran od prenosnika), je menda jasno, da to ni primerljivo z nekontroliranim ugasanjem ob delovanju v okviru predvidenih razmer, ja ?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

wink-1.gif

Nekontrolirano ugasanje definitivno spada pod tisto, kar mora servis odpraviti. Jaz sem se dopisal kako bodo to dejansko odpravili (ne bodo sli menjat delov, ampak bodo najprej spihali vse skupaj in probali ponovno).

Ce bi rad potegnil paralelo z avtom je to tako, kot ce bi se ti avto, ki je se vedno v garanciji, sam od sebe ugasal med voznjo. Meni je vseeno kaj naredi servis, imajo pa za popraviti, da spet deluje normalno. Ce to pomeni zaradi slabega dizajna recimo scistiti kaksno cevko za dovod goriva, bodo pac naredili to.

Ce imas pa umazano sipo v avtu (ali pa recimo ekran od prenosnika), je menda jasno, da to ni primerljivo z nekontroliranim ugasanjem ob delovanju v okviru predvidenih razmer, ja ?

Uf Presneto..... pa zakaj pa misliš, da ugaša? ZARADI SVINJARIJE, KI JO JE "POSESALO" V SISTEM!!!! Pa to ni napaka proizvajalca.... Dobro če hočeš primerjavo z gorivom in avtom. Nalij v avto zasvinjano nafto izpod nekega kozolca, pa da te vidim, kako ti bodo avto popravljali....

tonin3

Zelenc'
23. dec 2009
5
0
1
Še malo poglej temperature v biosu, če se ti res pregreva. Potem pa na servis, da obdržiš garancijo.

oskar

Pripravnik
5. jan 2008
68
0
6
Ne ga srat z razdiranjem računlanika! Hladilni sistem ven vzet??? Ta primerjava z avtom je odlična. Šipo (ekran) si zna vsak očistit, hladilnei sistem pa... hmm, naj se javi mojster ! Lenov oprenosniki tudi niso kar neki noname doma v garaži narejeni zvarki. Naj gre na servis. Lenovo ima več kot 10 pooblaščenih servisov v Slovenij iin vsi so dolžni opravit popravilo, ne glede na to, kje je bil računalnik kupljen. Edino za IdeaPad model je edini pooblaščen servis Alterna.