Udar strele

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Mojemu svaku je danes strela udarila v 2 računanika, ki sta povezana na switch.

Kaj pravite, kaj je odpovedalo glede na njegov opis:

Prvi računalnik se ni hotel več prižgati. Čez nekaj časa se je prižgal in nato takoj ugasnil. To se je nekajkrat ponovilo, dokler se ni normalno zbootal v windowse, kjer je vse delovalo normalno, tudi net. Ko je ponovno prižgal računalnik, je samo še preštel rame in zatežil da ne more bootati, ker ni HDD-ja. In od tu sedaj ni nobene spremembe. Zbootati se noče več.
Naj še povem, da je imel baje zelo močen vonj po zažganem.

Drugi računalnik je videti, da normalno dela, razen slike ni na monitorju. Monitor je zamenjal z drugim in tudi ni bilo razlike.

Kaj pravite? Ga matične kaj serjejo?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.883
763
113
www.jernej.org
Gotovo matična plošča.... najverjetneje kaki kondenzatorji (lahko tudi napajalnik), mogoče še kaj hujšega. Pri drugem pa verjetno grafična, ali pa tisti del matične, ki skrbi za grafično..

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Naj pogleda, morda ima v okviru stanovanjskega zavarovanja krit tudi "indirektni udar strele".

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
>>>Naj še povem, da je imel baje zelo močen vonj po zažganem.

Bi to lahko pomenilo "indirektni" udar strele?

Fly

Guru
21. jul 2007
2.653
510
113
Sem ga vprašal kako imajo zavarovano in nimajo nič proti streli, tako da ne bo nič s tega.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.869
694
113
Citat:
Uporabnik 01481 pravi:
Kakšen pa je indirektni udar?

Mogoče kaj takega: nekomu vdari strela, nato pa še +-x hišam skuri preko kabelske televizije.
(to se je v naši ulici enkrat zgodilo
bonk.gif
)

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Meni je septembra prišla strela v hišo preko telefonske linije.

Ponoči je močno zagrmelo in zabliskalo, v sobi pa je zasmrdelo po zažgani elektroniki.

Posledice udara so bile:

Moj PC se ni hotel prižgati (lučka na osnovni plošči je gorela). osnovna plošča na pogled nepoškodovana.

Modem ADSL odpovedal, iz ADSL modema je šlo še ve Switch, ki je prav tako odpovedal. Sreča je ta drugi pc priklopljen na Switch preživel brez posledic.

Potem sem menjal osnovno ploščo, pc je sicer deloval, samo občasno je imel težave s trdim diskom. (pri zagonu ga ni več našel) Tako da sem zamenjal še disk.

Sedaj je OK.

(strela me je kar drago stala :) , osnovna plošča, disk, modem, switch, 2x TV (37 in 72 cm diagonale) , videorekorder in še hladilnik.

Srečo sem imel pri TV monitorju, v katerega je priključena antena, pa je preživel brez posledic.

LP

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.454
569
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Če zadeva zelo smrdi po zažganem, pomagata mesto okvare odkriti nos in pa optični pregled tiskanih vezij. Ponavadi se pri streli vidi mesto okvare, po tem se da orientirat kaj je šlo v večna lovišča.

Jaz bi enostavno razdrl računalnik in pogledal ter prevohal vse kartice napajalnik, ... Pogledal bi kje je kaj zažganega, velikokrat se to zelo lepo vidi. Prvi na spisku so vsekakor napajalniki, potem pa zadeve, ki so priklopljene direktno na napajalnik (matična, disk, DVD enote, ..) na koncu pa RAM, procesor in kartice priklopljene na matično plato. Pri vsem moraš upoštevati, da ima strela včasih čudna pota.

Za prvi računalnik bi rekel, da deluje disk ali pa napajalnik nekje na meji med delujočim in nedelujočim stanjem. Zelo verjetno je napaka na napajalniku ali pa na disku. Ne izključujem pa okvare disk kontrolerja na matični plati.

Pri drugem pa grafična kartica ali pa vodilo na matični plošči (AGP ali PCI-E odvisno od grafične kartice).

Bi pa razmislil tudi o prenapetostni zaščiti, ki niti ni tako zelo draga.