Udar strele...TWF???

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.903
113
Ok, včeraj zvečer rukne strela v sosednjo bajto, oz. zraven nje, nevem točno. V naši bajti vrže spodaj štrom ven, gori pri meni ne. Ko pridem nazaj do računalnika vidim na ekranu sneg, kot na analogni tv, ko signal ven vrže
confused-1.gif

nič jasno, računalo resetiram, slike ni!
confused-1.gif
povezava je preko hdmi.

je kdo že doživel kaj tak čudnega?? Kaj bi lahko bilo? kbl? grafična na mamaplati?? Help!!

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Najprej probajj s kakšnim drugim monitorjem lahko, da ga je skurlo potem pa še kabel in grafično.
Drugo skorajda ne more bit, če se sliši melodija ko pride v windowse

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.903
113
monitor je tv, povezan z računalnikom preko hdmi. In tv dela, lahko gledam program, wii tudi dela preko ygpbgmržb povezave. Bom probal navadni monitor na vga priklopit pa da vidimo. drugi kabl pa nimam pojma ki si naj sposodim, saj je hdmi zaenkrat bolj redka roba

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.883
763
113
www.jernej.org
Možnosti je več:
1.) Crnil samo kabel (zelo malo verjetno)... lahko probaš z novim.
2.) Crknil HDMI vhod v televizijo... probaj drug hdmi vhod (če ga imaš na voljo).
3.) Crknil hdmi/dvi izhod na grafi... slika preko vga bo delala, na hdni/dvi pa tudi nov kabel ne bo pomagal.
4.) Crknila cela grafična... ampak potem se verjetno cel računalnik ne bi zagnal.
5.) Kakršnakoli kombinacija zgoraj omenjenih.

Če bi jaz ugibal. bi rekel, da je crknil bodisi vhod v tv ali pa izhod iz grafične ali pa oboje. Meni je prejšni teden strela skurila ADSL modem in še WAN vhod v routerju. Kabel seveda še dela...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.903
113
sem probal na vse 3 hdmi na televizijo, pa je isti šmorn. Vsi 3 pa verjetno ne morejo crknit, saj menda niso povezani?? ali pač? jaz imam tudi na sumu izhod na grafični. Se da to pod garancijo uveljavljat? Če ne, se da samo to popravit, ali je treba celo mamaplato menjat?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Aja, grafično imaš integrirano na mamaplati? Probaj v režo vtaknit kako pa preko tiste... Integrirane nimaš kaj popravljat, ker je del plošče. Lahko edino pogledaš če ti je kake kondenzatorje napihnilo, da boš videl vzrok nedelovanja.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.903
113
sem danes malo probaval in mi je na tv skurlo vse 3 hdmi vhode
bonk.gif
hvala bogu da sem doplačal tisto se zgodi garancijo v big bangu

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Morda imaš zavarovano tudi proti indirektnemu udaru strele pri stanovanjskem zavarovanju.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
kako garancijo neki? KUPIT UPSe.

Imam UPS in Belkinovo zaščito za strele, telefonski kabel gre preko UPS-a ...

Vendar je vseeno strela prišla po tel. žici in anteni v bajto ... po tel. kablu v moj pc.. skurilo ADSL modem, 8 portni Switch, in preko mrežne kartice tudi osnovno ploščo.

Po drugem antenskem kablu pa je šlo še v dnevno, skurilo videorekorder in TV in še eno TV ki je vezana naprej od mojega TV monitorja. Začuda je moj TV monitor preživel ...

UPS in zaščita delujeta še vedno :)

Najboljša zaščita je kabel fizično odklopit, pa je sigurno.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Problem pri UPSih in teh zaščitah je, da ne delujejo, če je ozemljitev v bajti zanič. Drugi faktor je, da folk kupuje poceni jetra od zaščit, kar še poveča problem. Je pa dejstvo, da niti vrhunske zaščite ne delujejo, če je ozemljitev zanič, saj je koncept zaščite ravno to, da visokonapetostne sunke poiskušajo odvajat proti zemlji. Če nimajo kam energije odvesti, gre prenapetostni sunek še naprej skozi porabnike.

Ogo