Turčija - katera gotovina

2. okt 2007
3.803
2.283
113
Skoraj prihaja čas, ko se bomo odpravili v Turčijo (gremop prvič). Zanima me, kaj je boljše imeti zraven Evre ali Dolarje, glede
na razmerje EUR:USD. Lani v Egiptu so računalili 1:1, tako da so se dolarji bolj splačali.

Mislim, da bi v Turčiji, tudi kar se napitnin tiče, bolj prav prišli dolarji ?

Lp,

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Definitivno dolarji! Razmerje EUR:USD:LIRA (turška) je tam 1:1:1 - Euro je predrag, Lira je preveč nestabilna (celo ogromna dnevna nihanja), torej je dolar najpametnejša izbira.

Lp, Mitzy

ant

Pripravnik
no še dobro da spremljam alter.

men so v agenciji predlagali naj kar v evrih plačujem.

a pa v trgovinah in drugod sprejemajo brez problema tako evre kot dolarje? pa npr. kakšni izleti in podobno > to je verjetno vse v njihovi valuti napisano ali kako? pa je to razmerje konstantno 1:1:1 ali se spreminja?

thx

2. okt 2007
3.803
2.283
113
Saj verjetno ni problem z evri plačevat, problem je samo menjalnega tečaja. Ker če bom plačeval z USD, bo
tečaj 1:1.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Ravno to skušam dopovedati - povsod sprejemajo tako evre kot dolarje kot lire, problem je samo v tem, da je to za njih vse isto. Torej plastenka vode stane 1 EUR ali 1 USD. In po parih plastenkah je razlika že precejšna....

Še vedno svetujem dolarje, čeprav so vam morda € bolj pri srcu.
zmaga.gif

Cene so največkrat napisane v $ ali €, v trgovinah z živili pa v lirah.

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Definitivno dolarji! Razmerje EUR:USD:LIRA (turška) je tam 1:1:1 - Euro je predrag, Lira je preveč nestabilna (celo ogromna dnevna nihanja), torej je dolar najpametnejša izbira.
Lp, Mitzy
Jaz sem bil pred parimi leti dol, pa so se povsod izogibal dolarjev. Že takrat jih ni hotel noben hudič, skoraj vse sem prinesel nazaj v Slovenijo.
frown-1.gif

2. okt 2007
3.803
2.283
113
meni so rekli, da se načeloma daje napitnine, zato sem si tudi nabavil 1-dolarske bankovce,

kako pa bo v resnici pa poročam, razen če ima že kdo več izkušenj

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
nope. taka inflacija, da od trenutka ko jih kupiš, pa do zaključka poti, pol zgubiš - ok pretiravam, ampak verjetnost, da boš dobil turške lire pri nas je mikronska.

ant

Pripravnik
ok

direkt iz turčije
smile-1.gif

menjalno razmerje še zdaleč ni 1:1:1. so kar na tekočem. npr. za 1 € dobiš 1,9 lire, za 1$ pa 1,2 lire.

cene imajo ponavadi napisane brez valute. če imaš € ti zaračunajo tisto ceno v € drugače pa v lirah, kar je seveda ceneje.

cene so kar ugodne za razne nakupe; npr. ženski natikači od 10 lir dalje, moški od 20 lir, majčke od 4€ dalje, razni spominki so pa kr dragi. Voda 1,5l je 1 lira, 0,5 l pol lire, v gostilnah in diskotekah so cene zasoljene.

ant

Pripravnik
napitnino sem dal jaz samo prvi dan hotelskemu slugi, ki mi je prinesel kovčke do sobe, pa še to le pol €. drugače se v hotelih ne daje napitnin pa tudi drugje ni bilo potrebe po njih. imajo pa turki povsod piskerček, kjer piše gor "TIP", kamor lahko vržeš kakšen cekinček.

denarja ne menjaj na letališču, ampak kje v mestu, vsaj za 1,85lire za 1 €. dobiš tudi 1,9 lire/€.

LP

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Res je, so kar na tekočem.

Še najbolje je imeti lire ker najmanj komplicirajo z njimi, čeprav so dnevna nihanja še vedno občutna. Ko sem z bankomata dvignila 100 lir, mi je enkrat dvig kontiralo 51 €, drugič pa 49,8 €...

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Mi smo bli tedn nazaj v turčiji, pa je tud razlika med € in $, tko da ni razmerje 1:1, je kr nekak realno.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Se povsem strinjam, omenjeno razmerje je bilo lani, za dolar sem pričakovala da bo razlika, za liro pa ne. Ampak lira itak vsak dan sproti preseneča
grin1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Ce se prav spomnim pri lirah govorimo o milijonih lir ane? vsaj nekaj let nazaj je bilo tako...