Ne vem, zakaj bi moral v Turčiji kupovati sim kartico. Ko sem bil pred tremi leti na dopustu, sem telefon preklopil na turškega ponudnika in nisem imel nobenih težav. Sem pa seveda uporabljal telefon le za pogovore in ne za pošiljanje podatkov.Zdravo. Zanima me, če ima kdo izkušnje z nakupom in uporabo sim kartice v Turčiji. Baje se moraš registrirati v Turčiji (kartico in telefon), da potem lahko uporabljaš zadevo. Ali je zadeva sploh izvedljiva po normalni poti in ali se sploh "splača"?
Če tvoj operater nima ravno nekega ugodnega addona za Turčijo, mogoče zato, ker te recimo prenos 1GB z lokalno kartico stane manj kot 2€, s slovensko pa več kot 10k € (pri Telekomu recimo 12€ na MB oziroma 12k € za GB). Za večino ljudi, je to vrjetno že dovolj velika težavaNe vem, zakaj bi moral v Turčiji kupovati sim kartico. Ko sem bil pred tremi leti na dopustu, sem telefon preklopil na turškega ponudnika in nisem imel nobenih težav. Sem pa seveda uporabljal telefon le za pogovore in ne za pošiljanje podatkov.
Izkušenj s Turčijo žal nimam, morda pa najdeš kakšne uporabne informacije tukaj.Zdravo. Zanima me, če ima kdo izkušnje z nakupom in uporabo sim kartice v Turčiji. Baje se moraš registrirati v Turčiji (kartico in telefon), da potem lahko uporabljaš zadevo. Ali je zadeva sploh izvedljiva po normalni poti in ali se sploh "splača"?
Zanimivo da zgoraj potem omenjajo tuj SIM in roaming kot workaround, ker naj bi sicer blokirali telefon (IMEI), če tuj telefon uporabljaš z lokalno SIM več kot 120dni.Če tuj SIM laufa v TR omrežjih 180 dni / pol leta ga “Turki” blokirajo.
Glede uporabe in nabave TR SIM pa žal ne vem.
Kaj pa tole:V vsaki prodajalni simk v Turčiji ti bodo opravili registracijo predplačniške številke v 10 minutah. Rabiš svoj telefon (da dajo simko not) in potni list, da ga kopirajo in pošljejo operaterju. Sem delal to pred dvemi leti.
Tax for foreign mobile phones
Before an operator will register your phone, they require a special document from the local Tax Office. In 2020 the fee for "importing" a foreign device was raised to horrendous ₺2006.20 (Turkish Lira) tax (around €196 or US$237). So you have to go to the tax office first and pay ₺2006.20 to have your phone registered for another ₺50 later to finally use a local SIM card. More info about this procedure from this website in English. There are exceptions made for temporary residents.