Citat:
Uporabnik alpine pravi:
24.10 me je en voznik z avtom zadel v bok in naredil nekaj škode, ker se ravno v Ljubljani nahajal še isti dan zapeljal k cenilcu in podal odškodninski zahtevek. Ker še nikoli nisem uveljavljal odškodnine me zanima koliko časa traja da dobim odškodnino. Vrjetno dobim domov še papirje če se strinjam z odškodnino.
ah alpine... saj ne vem ali ima smisel ali ne... ampak...
podal si kot običajno premalo informacij, da bi lahko dobil konkretni odgovor...
a. Naredil si prijavo škode na zavarovalnici, cenilec je naredil cenilni zapisnik, ti dal nalog s katerim greš lahko na servis (kateri koli)
popravljati avto, zavarovalnica bo stroške popravila nakazala serviserju, ko jim bo podal račun in ostalo dokumentacijo, še prej pa (a1).
a1.Zavarovalnica bo povzročitelju poslala za izpolniti obrazec - odškodninskega zahtevka, kjer se bo moral še on zjasniti kako je prišlo
do poškodbe in na podlagi tega bo ugotavljala ali je on odgovoren (kriv). Ko bo dobila njegovo izjavo nazaj, bo jasno ali krijejo škodo
ali ne. Če si vozilo dal že prej na servis in bo popravljeno preden bo zavarovalnica imela potrjen temelj, boš moral počakati dokler se
to ne zjasni... Običajno pošljejo dopis da je temelj potrjen in da lahko vozilo popravljaš.
b. Izplačilo odškodnine po "pavšalu" če se odločiš da vozila ne boš popravljal, oz. ga boš popravljal v "lastni režiji" potem zahtevaš
izplačilo po pavšalu, na podlagi cenitve potem zavarovalnica običajno izplača vrednost materiala brez ddv in cca 70% dela.
b1..Zavarovalnica bo povzročitelju poslala za izpolniti obrazec - odškodninskega zahtevka, kjer se bo moral še on zjasniti kako je prišlo
do poškodbe in na podlagi tega bo ugotavljala ali je on odgovoren (kriv). Ko bo dobila njegovo izjavo nazaj, bo jasno ali krijejo škodo
ali ne. Če še prej nisi podal zahtevka po pavšalnem izplačilu, ga lahko daš naknadno, koliko bo pa to dodatno vzelo časa, pa jih
povprašaj ko jih boš kontaktiral
Jaz sem vedno dobil v cca enem tednu od takrat, ko so bili dostavljeni vsi dokumenti in je bil primer zaključen.