Treking kolo - katero?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.824
442
83
Pozdravljeni.

Kupujem si treking kolo in se ne morem odločit, kateri bi bil boljša izbira (glede na opremo), nagledana pa imam tega (Felt) .

Zanima me še nekaj: ali je pri kolesu pomembno, če ima disk zavore? Večina časa se bom vozil po asvaltu (po cestah, ne po gozdovih in podobno).

Najlepša hvala za odgovore že vnaprej.
Lp

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Glede zavor - večina bo rekla, da na trekking kolesu ne rabiš disk zavor. Kar je res, sploh če ne nameravaš delati kakšnih težjih spustov. Po drugi strani pa je pri disk zavorah veliko boljši feeling pri zaviranju. Zato sem se odločil za trekking kolo z disk zavorami, pa čeprav je večina govorila "ah, kaj boš pa to rabil, to je samo preseravanje", itd.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.824
442
83
Nekaj sem pozabil...

Če ima kdo kakšne boljše predloge, naj prosim sporoči...

Ali se splača kolo kupiti kje v tujini?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.824
442
83
Glede zavor me ravno to zanima... Ali se splača dat kakšnih 50-100 EUR zraven in kupiti disk zavore? Sicer sem vedno imel možnost voziti kolesa slabše kakovosti, vendar me je pri zaviranju motilo škripanje zavor, slabše zaviranje in podobno. Sicer še kolesa z disk zavorami nisem vozil, vendar mi je kolega rekel, da lahko bolje kontroliraš stopnjo zaviranja. Ali je vzdrževanje disk zavor dražje (ali sploh moraš kaj zamenjat?)?

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Vzdrževanje disk zavor je dražje - pri klasičnih menjaš samo "gumice", ko se izrabijo, pri disk zavorah pa imaš pakne in diske (oz. rotorje). Bodo pa z normalno uporabo disk zavore dolgo zdržale. Ni zdaj to stvar, ki bi jo moral menjati vsako leto, če se voziš rekreativno na easy.

Ja, bolje lahko kontroliraš zaviranje, ni škripanja, bolje primejo v mokrem (ali če zapelješ čez kakšno lužo).

Zdaj, ali se splača dati tistih 50-100 eur več ... stvar posameznika. Meni se je zdelo vredno.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Diski so lahko na zailo ali pa taki, kot na motorjih, z oljem. Ti drugi so dražji.
Jaz imam diske in sem zelo zadovoljen.
Pri klasiki se je recimo zadnja feltna segrela in gumice so slabše prijele. Tega pri diskih ni.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.824
442
83
Ok. Sem se že odločil, da NE bom kupil kolesa z diski. Kaj pa tista dva kolesa? Katerega bi kupili? Še kakšni drugi predlogi (do okoli 500 Eur)?

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Čunga lunga kolo, škoda 300 eur. Zdi se mi, da je pri kolesih tako, da cena ne laže. Kolesa v Hervisu in ostalih "špecializiranih" trgovinah pač ne kupiš. No, vsaj jaz ga ne bi; stvar posameznika, seveda.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Ma ja sumljivo je....se še kaj dobrega dobi za 500€ max pa na obroke? DINERS
smile-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ja za 500 boš že v redu treking bicikl dobil

Poglej na netu A2U, Valy Žagar, Aha...ti si z Lesc nekje? Tam je tud ena v redu štacuna, pa se ne spomnim imena
rolleyes-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.579
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
argonomski sedež
rolleyes-1.gif

plus tega išče treking
wink-1.gif

šalo na stran -poglej semle - sem sicer "izbral" Deore - sam za občasno uporab bo tudi kaka Alivio oprema "zadostovala" (in bo cena tudi v rangu 500,-EUR)

pomembna pa je velikost okvira - toplo priporočam testno vožnjo - zaradi geometrije (in velikosti okvirja) in sedeža
wink-1.gif

aja - pa glede opreme - ne padajte na fore "oprema Deore XT" - običajno je potem pri "sosedih" in "športnih trgovinah" to bickl, ki ima zadnji menjalnik Deore XT - ostalo pa je no-name ali pa kvečjemu kake "nižja" Shimano oprema - zadnji menjalnik pa ni tisti, ki določa kvaliteto celotnega kolesa (pomembno vlogo igrajo gonilke, pesta, zobniki itd) - in če tu vse ranga Deore (npr. XT) je pa tudi cena kompletnega bickla 1.500,- EUR in up.

pa veliko "veselega trpljenja" ob izbiranju
evil.gif

(just by the way - sam vozim Scott Genius 50 - letnik 2007 - prav zadovoljen (sem pa več na makadamu kot asfaltu) - sline se mi pa cedijo po 30tki - sam cena
cry12bpy.gif
)

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
Ja, v gore ne vrem veliko, bolj navadne ceste in kak gozd.....treking ?

fak so draga SCOTT kolesa omfg 3000 €
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.579
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Ja, v gore ne vrem veliko, bolj navadne ceste in kak gozd.....treking ?

fak so draga SCOTT kolesa omfg 3000 €
bonk.gif

čim je makadam (in gozd) v igri jaz odsvetujem treking - tistih 28 col in tanka guma mi lih ne vliva "zaupanja" - s tem misilm, ali bo bicikl stabilen (na asfaltu in "lepem" trdnem in "ravnem" makadamu bi še šlo)

glede cene novih Scottov - ja
bonk.gif
- zato pa bolha, ebay ipd. in rabljeno kupiti (sam je pa riziko, da dobiš zjahano - se mora vsak sam odločiti)

je pa s temi bickli isti "jajc" kot z avti - ko enkrat voziš ornk mašino je teško iti nazaj na fičota
crazy1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.579
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Katerega izmed dveh (v prvem sporočilu) pa bi izbrali vi?

karkoli bom odgovoril bom odgovoril "narobe" - glede na spisek in kvaliteto opreme ter samega okvirja sta kolesi primerljivi - z samo geometrijo se nisem ukvarjal (ker nima smisla - ne "kupujem" zase)

bi rekel da kar pot pod noge in se na oba vsesti - in potem pač odločiti

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Malce si oglej kolesa znamke Ghost, kjer ponavadi cena ni tako nabita kot pri kaki bolj uveljavljeni znamki. Sam ga vozim že tretjo sezono in ne bi mogel biti bolj zadovoljen.