Treba bo natankat cisterno

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Ker je nafta danes izgubila že 8% vrednosti, cisterna pa prazna, bo pomoje čez dva tedna kar dober cajt za nabavo ELKO.

Spomnil sem se da sem enkrat slikal števec cisterne in videl da ima majster možnost nastavit neke nastavitve temperature in me zanima, če kdo ve kako vplivajo te nastavitve na iztočeno količino? Spomnim se da je nek znanec, ki je točil elko in s katerim nimam več stika povedal, da vsak dan uspe nabrat tudi do 100l nafte viška ravno zaradi teh manipulacij s temperaturo....ne vem pa kolk je to kaj res.

Morda kdo ve kakšen parameter mora bit nastavljen, da ne prihaja do nategov?

2019-08-01_20-15-33.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.306
4.123
113
Ja toplejša ima večji volumen kot mrzla.

Če ima temperaturo nižje nastavljeno dobiš manj kot je dejansko.

19. jul 2007
2.842
1.566
113
Masa je neodvisna od temeperature, če bi tehtal olje, bi bilo vedno "prav".
Gostota pri 15°C je 860 kg/m3. Se pravi, če natočiš 1000 L dobiš 860 kg.

Če je hladneje, se olje skrči, se pravi gre v 1000 L rezervoar več olja, ga dobiš več kot 860 kg.
Če je topleje, se olje razteza, se pravi gre v 1000 L rezervoar manj olja, ga dobiš manj kot 860 kg.
Če prav vem, se dela tako, merilec pretoka meri dejanski pretok (volumen), in mora potem kompenzirat volumen na volumen, ki ustreza volumnu pri 15 stopinjah.

Če ga toči sredi zime, ko je zunaj 0 °C, ti ga bo natočil manj kot 1000 L, bo kompenziral volumen in boš dobil 860 kg.

Če bo pa nastavil temperaturo na - 5 °C, bo pa dejansko 0 °C, ti bo pa preveč kompenziral in bo natočil "veliko manj" kot 1000 L in ti boš dobil manj kot 860 kg.
Če pa želiš točno vedeti, pa imaš konkretne podatke in lahko točno preračunaš.
https://www.engineeringtoolbox.com/...vity-volume-correction-ASTM-D1250-d_1942.html

Isto velja za bencinske črpalke, s tem da je tam temperaturnega nihanja veliko manj, ker imajo podzemne rezervoarje in je temperatura precej konstantna.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Volumen je vedno normiran na referenčno temperaturo (mislim da je 20C) in VSI certificirani števci bi morali to upoštevat. Včasih tega res niso upoštevali in so šoferji na veliko goljufali z raztezki in skrčki, pač malo si prilagodiš fiziko ... danes pa dvomim da lahko kaj manipulirajo ker so to umerjeni zaplombirani števci, ki pobirajo podatke z digitalnih signalov iz vozila oz. črpalk (CAN, FMS, ipd.).

Skratka te "šoferske" kako se krade vsem in povsod so postale hujše od lovskih (so pa res držale 20-30 let in več nazaj), danes si še 5l na mesec v kantico ne upajo natočit ker se jih da odkrit in sankcije niso male. Da bi pa kdo na debelo kradel po 100l na cisterno se ga pa hitro pohopsa.

Aja imam cisterno doma pa vsakič ko filamo stavim s fotrom volumen in zadanem na 10l, tako da če me kdo hoče nategnit bom točno vedel!;)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Drgac se pri nategih uporablja tudi dvojna cev (cev v cevi) in crpa nazaj iz rezervoarja.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem nekje v Srbiji na pumpi protestiral, ker je črpalka nabijala tako, da je bilo treba pištolo držat z roko, sicer bi padla ven. Rekel sem da vse skupaj ne deluje prav in ... - je prišla punca iz skladišča z 10 L menzuro, točil sem jaz, natočil točno 10 litrov po števcu, v menzuri je pa tudi bilo 10 litrov. Tako da so ti števci očitno kar točni. Volumsko. Utežno pa - kar malce dvomim, da bi kompenzirali temperaturo in gostoto z njo, ker je res, da je splošen dogovor volumen pri 20°C.

Poleg tega so pa rezervoarji vedno zakopani v zemlji, tako da temperaturnega nihanja niti ni tako veliko.

Jaz vidim mnogo večji problem, ker ti nekdo s cisterno pripelje zraven vodo ... gnoj, ... bogve kje so pobirali tisto nafto iz sto let starih blagovnih rezerv, imam namreč krasno polomijo doma, ki jo pravkar saniramo, krivca se pa ne da več razkrinkati. Je pa dejansko pripeljal kurilca, v katerem je bila zraven voda, peči so zezale dve leti in se jih ni in ni dalo urediti da nebi bilo motenj, na koncu je pa 150 kW peč eksplodirala ! :eek: Sredi noči, tako da so okna v bajti 200 m stran zavibrirala in sem se zbudil. :eek:

Pri kurilnem olju ni igre, treba je imeti zanesljivega dobavitelja.

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Demz, do temperaturnega nihanja pride ker se cisterna segreje na soncu ali pozimi ohladi pod standardno temperaturo, ti pa potem dobiš čisto nekaj drugega. Sem že slišal za zgodbice da so ljudje na vsak način hoteli imeti nafto do roba natočeno čeprav so opozorili kakšne bodo posledice, nekaj ur kasneje pa so majstra že panično klicali da nafta teče ven iz cisterne in naj jo pride iztankat... ampak spet, to je rekla kazala

In kateri dobavitelj je zanesljiv? Tisti ki je drag, torej Petrol, OMV, Logo? Na Gorenjskem sta dva, ki imata opazno cenejšo nafto od tistih znanih...vprašanje je pa zakaj.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne vem kateri je zanesljiv, po moje najbrž tisti, ki ima največ prometa. Naše punce (pisarna z matematiko), ki sem jim pustil okoli tega proste roke, so prišle ven z nekim novim dobaviteljem, ker je dal malce daljšo valuto za plačilo. Pripeljal je v prvem letu nekajkrat (imamo kar precejšnjo porabo), v naslednjem letu pa zraven še vodo. Potem sem celo zimo imel alarme preko noči, ko so peči ugašale, nastavljal in čistil gorilce in nič mi ni bilo jasno kaj je narobe, preden sem našel vendarle vodo v sistemu :( . Potem smo se pričkali, dobavitelj je poslal nekega svojega da je izčrpal in zamenjal nafto, nekaj časa potem je bilo bolje - dobro pa nikoli, dokler ni usekalo. Sedaj najdem na dnu 10 let stare cisterne okoli 50 - 100 litrov "gnoja" :eek: ! Gorilci so se matrali, dokler ni bilo preveč !

Tole je moja branža in jo poznam. Sploh v 90. letih smo doživljali take zgodbe preko cele Slo, danes sem pa že kar malce pozabil, da to še obstaja :zavijazocmi:.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.306
4.123
113
Jaz sem vedno kupoval preko Petrola ko sem še bil na kurilcu. Deloma tudi zaradi obročnega plačevanja preko njihove kartice.

V zadnjih 10 letih je bila PVC cisterna od Rotexa vedno čista.

Mogoče pa kovinske cisterne bolj kondenzirajo od PVC?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nima kaj kondenzirat, sploh če je v podzemnem bunkerju. Nikakor pa v količinah do 100 litrov :mad: .
Ja, dokler sem sam držal roko gor in smo bili na Petrolu, je bilo vedno vredu. Potem so pa babe izkoristile nek moj slab moment ... :bonk: ... tako je to :zavijazocmi: .

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
A v kurilcu ni biodizla ala se lahko zaredijo bakterije in imaš potem gnojnico ?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Vozniki se vedno goljufajo. Tezje in manj kot 20 prej ampak se vedno. Tudi po kapljicah se nabere kar nekaj goriva ;) tako da utisevalec tvoja teorija ne drzi...

Kar se pa tiče svinjarije pa mic po mic se nabere. Sej zato imaš tudi v avtu filter goriva;) aja pa cisterna najbrz nj iz rostftfreja nareje a ali plastike zato se toliko bolj nabira svinjarija na dnu (rja, Barva...).