Trdo kuhana jajca se težko lupijo

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Glede na vso pamet, ki je zbrana na tem forumu me zanima sledeče: trdo kuhana jajca se večinoma zelo težko olupijo - tista kožica pod lupino se enostavno ne odlepi od beljaka in ga trga zraven.
Kuham tako, da dan jajca iz hladilnika v mrzlo vodo in pustim zavret + cca 5 minut - a je tu mogoče kak keč?
Ni važno ali so jajca domača ali iz hlevske ali baterijske reje. ;)

Problem sicer ni življenski je pa pereč. :rolleyes:
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Tudi ni pravilo - včasih se mi kaka valjajo po hladilniku tudi preko roka, pa je stanje enako.

Mogoče bi jih moral v vročo vodo dat?
 
I

Izbrisan uporabnik #15304

Kuhanim odliješ krop in jih zaliješ z mrzlo vodo.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
kajpace probam ob prvi priliki

jagababa tudi to probam, ampak večinoma si jih skuham v enem komadu za tri dni - a bo potem tudi delovalo? Ni važno kdaj jih lupim čisto sveže kuhana ali čez dva dni, je isto sranje.
 
I

Izbrisan uporabnik #15304

kajpace probam ob prvi priliki

jagababa tudi to probam, ampak večinoma si jih skuham v enem komadu za tri dni - a bo potem tudi delovalo? Ni važno kdaj jih lupim čisto sveže kuhana ali čez dva dni, je isto sranje.
Včasih smo rekli da so preveč sveža, ampak se mi zdi da to ni pravilo. Probavaj, mogoče najdeš rešitev.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Jajčno lupino spodaj najprej preluknjaš z žebljičkom, nato jih daš kuhat v vrelo vodo. Kuhaš 10min. Potem jih daš v ledeno mrzlo vodo, še najbolje je, če je v vodi še led. Pustiš, da se ohladijo. Skozi luknjico potegnejo vodo, ki gre med kožico in lupino. Lupino potolčeš da na drobno spoka in olupiš.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Meni se zdi, da je važno predvsem to, da jih mokra lupiš. Pomeni, da jih imaš v mrzli vodi med lupljenjem, ali pa kar pod pipo. Pa še spereš jo hkrati, da kak košček lupine ne ostane gor.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Se mi zdi da je skupna točka mrzla voda po kuhanju, ampak kaj pa če imaš dva dni kuhano trdo kuhano jajce? Kaj bi takrat voda pomagala?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kuham celo škatlo - 10 jajc, dve gresta prej iz vode in jih pojem na mehko, ostale po dve za zajtrk, al pa še zvečer kako.

Ni sploh nekega problema, samo to lupljenje mi gre na špule.

Bom najprej probal tisto s kozarcem vode.
 
I

Izbrisan uporabnik #15304

Kuham celo škatlo - 10 jajc, dve gresta prej iz vode in jih pojem na mehko, ostale po dve za zajtrk, al pa še zvečer kako.

Ni sploh nekega problema, samo to lupljenje mi gre na špule.

Bom najprej probal tisto s kozarcem vode.
za zajtrk ga ni boljšega kot frišno mehko kuhano jajce. pa še lupljenju se izogneš ;)
 

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Kuham celo škatlo - 10 jajc, dve gresta prej iz vode in jih pojem na mehko, ostale po dve za zajtrk, al pa še zvečer kako.

Ni sploh nekega problema, samo to lupljenje mi gre na špule.

Bom najprej probal tisto s kozarcem vode.

Vem, blesavo vprašanje, ampak ni ne da miru: zakaj pa jih sproti ne kuhaš?
Lahko nabaviš tudi kaki kuhalnik jajc, pa delaš kaj drugega vmes, ko se ti dve kuhata...
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Preprost odgovor - ker se mi ne ljubi. ;)

Pa ker me včasih popoldan zgrabi še kako pojest, pa toplih trdo kuhanih na splošno ne maram - razen mehkih.

Glede kuhalnika jajc pa - še ena (ne)potrebna navlaka v kuhinji. :(