trava

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Okrog hiše bi rada imela lepo travco pa rabim pomoč. Trenutno stanje je, da je vse več ali manj v plevelu. Ker po celi parceli manjka dobre zemlje bomo le to dodali (to že imam ne enem kupu).

Zdaj pa me zanima kaj naredit.
Ali priporočate, da na stari površini poberemo z vrha proč kakšni 5-10 centi materiala in potem nasujemo novo, fino zemljo. Ali bo morada zadost da staro površino s čem ubijem/pošpicam in potem nasukem novo zemljo. Če ste za špricanje s čem potem pošpricat?

Potem pa ko bo osnova pripravljene bi pa posejali travo. Je sploh še primeren čas za sejanje? Katero travo bi mi priporočili?

hvala za pomoč

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.084
113
Mislim, da si za letos zamudila optimalne roke. Trava bo prešibka "vstopila" v zimo in bo lahko slabo prezimila. Odvisno od vremena, ki nas čaka.
Kako narediti podlago je odvisno od tega, kaka zemlja je sedaj in kako kvaliteto trave bi rada imela. Če je potrebno pošpricati, potem so to kontaktni totalni herbicidi na osnovi glifosfata (npr. popularni boom efekt). Če bo potrebno kje kaj navoziti, poravnati, je jeseni pravi čas, da se do spomladi lepo vsede in se vidi, če je res ravno.
Sicer pa se bo verjetno javil kak resen oboževalec lepe zelenice. Meni je bilo važno, da je okrog hiše zeleno in nisem nič šprical, čeprav imam vse pogoje, da škropivo legalno kupim in uporabim.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
vrsta trave je odvisna od lege in nčina uporabe. v veletrgovinah imaš dosti različnih travnih mešanic za posamezne namene

pošpricaš lahko z bumefektrom, ta bo uničil vse. tudi travo ali pa s kakšnim namenskim herbicidom - recimo za širokolistni plevel
načeloma redna košnja - 1 x tedensko - uniči plevel
samo posipanje zemlje preko plevela ne naredi plevelu nič. tudi če pobereš 5-10 cm ne narediš kaj dosti, ker imajo pleveli korenine tudi do 30 cm v globino in več.
travo pa lahko sedaj seješ. če bo špricala z bumefektom potem 3 mesece ne

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.910
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

Se pravi če mam travo mal za poflikat je letos še čas da to naredim? Tako, na parih koncih recimo ko sem grmovje ven metal? Samo posujem in je to to?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
posuješ, zaliješ
ne bi smelo biti težav.
samo da ne zmrzuje.
drugače pa pokriješ z belo kopreno ( vrteks ) . trava potrebuje nekje 7 dni da pride ven. do snega in zmrzovanja je upajmo še nekaj časa

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

Ne ga lomit no. Če špricaš z booefektom greš lahko takoj (ko škropivo niti ni suho) sejat karkoli. Škropivo deluje preko zelenih delov rastline, deloma preko korenin. Preden bo seme skalilo, herbicida ne bo več.
Preden se začneva pregovarjat - videl na lastne oči. Pošpricana trava, posejane buče. Vse v roku pol ure. Trava odmrla, buče skalile, brez problemov.
Ima pa Pepe prav (deloma) glede roka setve. Sicer je zdajle še vedno čas za setev, ampak je vse odvisno od vremena. Zna se zgoditi, da bo potrebno dosejavanje spomladi. Jaz bi kljub vsemu priporočal setev zdaj (ampak zdaj, ne čez dva tedna), saj je ob spomladanski setvi nevarnost zapleveljenja večja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Tudi jaz se priporčam za kak izdelek/proizvajalca trave.

Točno...ta in ta je zakon. Travco se da dobit povsod in v večih škatlah..samo iz marsikatere potem ni bog ve kaj.

Bom tudi jaz rabil drugo leto
smile-1.gif
.

GLede podlage...pri nas smo daliokopat navoženo zemlj, kjerjebil včasih vrt (cca. 30 cm) zdaj bo tam delno nadstrešek (terasa oz. tlakovci) delno trava...le da smo zdaj prišli ravno na ilovnata tla...takod a sem jaz ta del malo pokopal pa nasul nazaj boljšo zemljo (cca. 10 cm višine)...pa verjetno spomladi še kakih 10 cm. Samo zdaj ne vem...bi bilo odbro sfrezat vse skupaj pa pustit prek zime ali kar pustim?

Plevel bi sam enostavno pokopal s korenino ven...pa še potem čez s kako kemijo (ne ravnop retiravat) ker drugače se vraga ne rešiš zlepa.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
res je. moja napaka... nisem bil precizen. sicer pa so navodila

Zaradi popolnega uničenja globokih korenin in rizomov, zemljišča, ki ga nameravamo tretirati, ne smemo obdelovati najmanj 60 dni pred in 28 dni po tretiranju

in to je skupaj 3 mesece
cool-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Plevel bi sam enostavno pokopal s korenino ven

Prijetno puljenje želim!
evil.gif

Jaz sem se namučil s travo periko, pa se še bom, ko bom poravnal parcelo.

Sam mislim nabavit travno mešanico v kmetijski. Tiste tavelike vreče, ker s kilskimi škatlami bom bankrotiral.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Plevel bi sam enostavno pokopal s korenino ven..

odvisno kak plevel imaš
če je slak in pa recimo divji sirek ipd zadeve, ki imajo rizomom podobne korenine moreš pobrati VSE koščke da se ga rešiš.

Citat:

.pa še potem čez s kako kemijo

s čim ? kaj boš pa giftal ? zemljo ? in kdaj -kaj boš potem sejal ?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
najprej boom efekt..pa še enkrat..pa ene trikrat do zime..če bo rastlo..pa spomlad. pol pa naprej. kako anprej. odvisno od ansutja. ce dajes gor 10 in vec cm nove zemlje..staro pozabi. ce dajes 2 cm..staro obdelaj. ce je stara tut ok, zmesaj

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Danes smo z vrha stare trave pobrali 10 cm proč, pol sem vrgla gor bum efekt, jutri vržemo gor novo zemlo v soboto pa sejem ... pa nej bo kar če bit. Neki bo že zrastlo, če ne bom pa spomladi dosejala. Ne da se mi znanost zganjat okrog ene trave.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.084
113
Čakaj, ti si odstranila 10 cm zemljine, potem pa uporabila boom efekt? Sem prav razumel?