Traktor Fendt Farmer 309 ci

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Je tema bolj z vroče zemlje kot asfalta, a vprašati ne škodi. Pozna kdo omenjeni traktor (letnik je 2005) in njegovo drobovje? Odpovedala je namreč sklopka kardana (kombinirana oziroma dvojna sklopka). Ugotovljeno je da je zanič košara, a kaj ko nova stane krepko čez 2000 evrov. Ko sem videl košaro, sem videl tudi da so na vzvodih (žal nimam slike) vijaki za nastavitev, predvidevam da kao mrtvega hoda oziroma približanje. Ker drugače ni opaziti da je karkoli narobe in ker sklopka ni odvajala, se mi zdi da je lahko trik samo v tem, da ni bila prav nastavljena. Pri uvozniku (interexport) menda trdijo, da se nič ne da in je treba komplet novo montirat. Seveda, kdo bi se odpovedal 2000 evrom in povedal da samo zavrtiš 3 vijake
bonk.gif

Hvala!

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če košara ni počena, so tačke cele,potisni ležaj vredu potem samo nastavi tiste rei vijake... Saj zato pa so tam. Lahko pa se ti kmalu zgodi da bo pičila potisna plošča ker bo sedaj malo drugače prijemala sklopka. Pa pazi da boš vijake odvil čim bolj enakomerno. Če imaš pa magnetno stojalo in če je možnost dostopa z merilno uro lahko tudi z uro pomeriš kako si nastavil tačke...
Pa veliko užitkov. aja če si že podrl zamenjaj vsaj torni del če je kaj izrabljen...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Uff, tole je bilo pa hitro. Zadeva je taka, da nisem jaz podiral (ok, šraufam kak motor, ravno traktorja pa še nisem odprl). Zadeva je pač razstavljena, večinoma poštimano, le košare še ni nove. Danes sem šel pogledat zadevo in glede na simptome mi je hitro dalo misliti, da tisti vijaki niso ravno za brez veze tam. Počeno ni videti nič, tačke so cele, malce se jim po vrhu vidi obrabe, sama lamela je v redu oziroma ne vem kako debela je nova da bi primerjal, torni del (a je to plošča - disk na drugi strani) je pa kake pol mm izrabljen, ampak lep. Torej so ti vijaki za nastavljat če temu tako rečem mrtvi hod? Ker najprej so sumili na hidravlični cilinder, ki odmika sklopko in ko je ta delal bp, so podrli mrcino. Meni se pa dozdeva da je samo preveč zračnosti in ko se je obrabila hidravlika nima več dovolj hoda, da bi oddvojila sklopko. Glede na napisano - a se ukvarjaš s fendi ali imaš kake druge "veze". Ker tisti 2000 in preko evrov ni malo denarja, sploh če pogruntaš da so stran vrženi.

Hvala še enkrat za odgovor.

P.S. - če je treba lahko jutri tudi slike zrihtam.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Prakticno vsi traktorji imajo sklopko z nastavljivimi tackami ki prenasajo potisno silo potisnega lezaja na kosaro.
Nastavit se da vendar ce pravijo da je kosara zanic je to tudi mozno ker so morda izrabljene vzmeti v kosari ali pa zvit ali obrabljen
torni del ki pride na lamelo

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Saj to je vprašanje. Nihče sicer ne ve, a da je zanič košara je bila sodba glede na simptome. Še večji hec je, da nagaja del za kardan, ne za pogon. Skratka, malo sumljivo je vse skupaj. Zdaj se našel luk sklopko na internetu, a šele v ponedeljek bom izvedel za ceno in rok dobave. Da je lahko vzrok samo nastavitev, sem začel ugibati jaz, ker pri klasiki nastaviš zajlo pa rešiš problem, tu je pa odmikanje na hidravlični cilinder, ki ima omejen hod in ni kaj nastavljati.

Hec je tole oziroma presneto čudno, da ti sklopka odpove zaradi 1mm obrabe - lamela je praktično kot nova, potisna plošča pa malo obrabljena.

B81

22. jul 2007
37.610
10.903
113
Ne more sklopka odpovedat pri 5 let starem traktorju, SPLOH pa ne pri fendtu, ki velja za vodilnega...
Bolj verjetno je, da nimate pravega mojstra zanj.

Povprašaj na traktor.mojforum.si ali tako nekako...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sem že bral in jih je vsaj polovica to že menjala, in to med 3 do 5 tisoč delovnih ur- očitno huda napaka, ki pa je naš uvoznik niti približno ne "sofinancira". Kot sem že napisal - meni je sumljiva napačna nastavitev. Sedaj sem izvedel da je nastavitev možna, a se zadeve ne nastavlja, ker zdrži le malo časa, stroški dela pa so enormni, ker je treba traktor razstavit na pol. Res je pa to spet izjava interexporta, ki napeljuje k nakupu nove.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ja pri večini se da.... Drugače pa Fendov ne popravljam sem pa že nekajkrat skoraj doktoriral na domačih traktorjih.Je pa res da je v glavnem povsod isti šmorn.
Če boste dlje časa čakali na košaro poskusi sestavit sklopko in nastavit tačke za nekaj milimetrov bolj ven. Vrhove tačk meri z urico da ti bo potisni ležaj res vse tačke naenkrat pritisnil ker bi se ti znalo zgoditi da samo ena tačka ne bo sprostila diska v košari , pa ti sklopka spet ne bo delala. Če imaš serviserja s knjigo naj pogleda nastavitve ... Potem pa poskusite potisnit traktor skup samo toliko da boš videl ali dela ali ne.. saj cena dela ne bo takoj dva jurja...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
vec kot 2-3 mm ne prestavljaj pol pa takoj vidis ce je kaj boljse ali ne. Tacke lahko zmeris tudi z sublerjem