Citat:
Uporabnik philips pravi:
Anonimnost žal ni zastonj
Najprej pa se seveda vprašaj - ali sploh potrebuješ takšno anonimnost. Če ja, potem boš moral sprejeti še marsikatere druge ukrepe (poseben browser ipd.).
Če sem prav razumel članek, ki govori o varnosti, je razloženo tako, da preko IP naslova se lahko pride v vsak računalnik in manipuliraš z njim po želji. TOR browser pa zakrije tvoj IP naslov in pokaže naključno izbranega, ki ne pripada nikomur.Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Če priporočate VPN za anonimnost potem ste tudi smešni, sicer trdijo da ne logirajo povezav, ampak se je že dostikrat izkazalo da temu ni res in od loga je samo en korak do tvojega IPja. Če pa plačaš s kreditno kartico pa dobijo še tvoje osebne podatke na pladnju, brez da bi sploh rabili IP.
Citat:
Uporabnik okrim pravi:
Če sem prav razumel članek, ki govori o varnosti, je razloženo tako, da preko IP naslova se lahko pride v vsak računalnik in manipuliraš z njim po želji. TOR browser pa zakrije tvoj IP naslov in pokaže naključno izbranega, ki ne pripada nikomur.Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Če priporočate VPN za anonimnost potem ste tudi smešni, sicer trdijo da ne logirajo povezav, ampak se je že dostikrat izkazalo da temu ni res in od loga je samo en korak do tvojega IPja. Če pa plačaš s kreditno kartico pa dobijo še tvoje osebne podatke na pladnju, brez da bi sploh rabili IP.
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Vsak IP pripada nekomu. Pač prikaže IP od random računalnika, ki ni tvoj. Popolnoma enako kot pri VPN. Če te pri VPNji skrbi logiranje, bi te pri TORu moralo še bolj.
Za varnost pa si namesti antivirusni, vklopi firewall, redno nameščaj popravke in nasploh ne klikaj in odpiraj vsake bedarije, ki ti pride pod prste.
Če misliš, da se boš s TORom rešil virusov in vdorov, se močno motiš. Varnost se začne pri tebi.
Citat:
Preberi si o varnosti na internetu, tam je prikazano kako lahko prideš v tuj računalnik.
Citat:
Za vdor v računalnik preko IP ti antivirusni program ne koristi.
Citat:
Če sem prav razumel članek, ki govori o varnosti, je razloženo tako, da preko IP naslova se lahko pride v vsak računalnik in manipuliraš z njim po želji.
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Preberi si o varnosti na internetu, tam je prikazano kako lahko prideš v tuj računalnik.
Oprosti, ampak tebi osnovni koncepti niso jasni. Najprej mešaš varnost z anonimnostjo, potem pa misliš da je IP naslov edin način vdora.
Citat:
Za vdor v računalnik preko IP ti antivirusni program ne koristi.
To je res, Ampak zraven antivirusnega sem ti kot dobro prakso omenil tudi požarni zid (firewall), ki pa te obvaruje pred vdori.
Citat:
Če sem prav razumel članek, ki govori o varnosti, je razloženo tako, da preko IP naslova se lahko pride v vsak računalnik in manipuliraš z njim po želji.
To, da je možno vdreti v čisto vsak računalnik je zelo diskutabilno. Odvisno je predvsem od napadalca, veliko pa tudi od lastnika računalnika (spet tisti famozni seznam: antivirusni, požarni zid, posodobljen operacijski sistem).
Skrivanje IP naslova je klasičen primer t.i. "Security through obscurity". In ta pristop nikoli ne deluje zanesljivo. Zakaj to ne deluje?
[*]IP lahko tudi uganeš. Veliko večino vdorov se zgodi tako, da boti skenirajo ogromno število IP naslovov in iščejo znane luknje, preko kateri bodo vdrli - tukaj ti pomagata požarni zid in posodobljen operacijski sistem.
[*]Vdor se lahko zgodi tudi preko priponke na emailu, ali pri kliku na sumljiv link ali že sam obisk sumljive strani - tukaj ti pomaga antivirusni, posodobljen operacijski sistem, posodobljen brskalnik/e-mail odjemalec in zdrava kmečka pamet (beri: ne klikaj vsega)
[*]Vdor se lahko zgodi preko nezaščitenega ali neustrezno zaščitenega WiFi omrežja - tukaj ti ponovno pomaga požarni zid in pravilna konfiguracija (varovanje) lokalnega brezžičnega omrežja kot tudi redne posodobitve tako računalnika, kot tudi brezžičnega routerja (preberi si o ranljivosti KRACK: https://www.krackattacks.com/)
[*]Vdor se lahko zgodi tudi preko Bluetootha (v kolikor ga imaš na računalniku). Tukaj je krivec t.i. napad BlueBorne (link: https://www.armis.com/blueborne/). Tudi tukaj ti pomaga posodobljen operacijski sistem in pa izklop bluetootha (v kolikor ga ne rabiš).
Moj nasvet: ne bit tako zaletav v eno rešitev (ki niti ni pravilna) in zaradi tega povsem ignorirati ostale (bolj pomembne) rešitve. Prav tako si razjasni kaj želiš - varnosti ali anonimnosti. Pa nasploh bodi manj paranoičen, saj ti to nič ne koristi. Previdnost je vedno boljša vrlina od paranoje. Paranoični ljudje so nezbrani, zaletavi in prej kot slej naredijo napako.
Hvala Janch. Zato pišemo tu, da si delimo izkušnje. Marsikateremu pride tudi prav, če samo prebere.Citat:
Uporabnik Janch pravi:
Jaz ga uporabljam občasno in samo iz enega razloga. Namreč mnogokrat so vsebine, ki me zanimajo naložene na uploaded.net, ki pa za hiter prenos seveda zahtevajo premium račun. Se pa da vsebino naloženo na uploaded.net prenašat hitro preko posredne strani 10-download.com kamor prilepiš link in prenos leti z visoko hitrostjo. Problem pa je, da lahko iz enega IP-ja povlečeš samo 5 linkov na 24 ur. To potem rešim z Tor browserjem s katerim fejkam IP in prenašam neomejeno. Sicer dela počasneje ampak še vedno se hitrosti prenosa sučejo nekje 300 kbps+ kar je zame vseeno dober kompromis.
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Ksz,
jaz pa sem misli, da je kdo kako izkušnjo iz deep wep napisal, glede da je tema TOR browser.
no, je bil kdo gor? kaj si doživel?