Toplotna črpalka in ostalo

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
Doma nameravamo nekaj vgradit za hlajenje in za gretje vode pa niti ne vemo kaj točno vzet....nekaj časa nazaj sem zasledil na TV da obstajajo firme( inštituti) kjer ti strokovnjaki predlagajo kaj je najbolje za določene potrebe .....ima kdo kaj izkušenj s tem in če poznate kako tako ustanovo .....bi bil hvaležen za kak link.....

PiLLLe

stranger
18. dec 2007
2.068
0
36
Ljubljana/Novo Mesto
Imam kolega ki se ukvarja z toplotnimi crpalkami, tako da ce te resneje zanima ti posredujem njegovo stevilko
wink-1.gif
)

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Tudi mi se odločamo o toplotni črpalki.

Namenjena bo samo gretju tekoče vode.

Gorenje ima tako stvar za cca 1400€ brez inštalacij.
Drži pa 300L, kar je po mojem dovolj za 5 člansko družino, če pa je premalo pa pomaga peč, ki sedaj opravlja to nalogo.

http://www.gorenjetiki.si/11809

Lp

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Drugače maš pa tudi termotehniko iz Braslovč al ka že je in neki tehnohlad pa še ena iz MB Lenterm to smo mi vzeli pa ni mela flančnega tesnila not pa smo pri prvem poljnjenju meli poplavo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
iz napisanega se da sklepati, da ti ni čisto jasno kaj bi rad
smile-1.gif

V primeru da gledaš za TČ zgolj za ogrevanje sanitarne vode, je tu govora o rangu tja do 1.500 EUR, kjer ti montirajo TČ na obstoječi bojler (oz. kupiš TČ na bojlerju), kjer ti le ta TČ (običajno moči nekje 2 kW gretja) segreva vodo ter hkrati ohlaja prostor kjer je montirana.
Tu ne rabiš nobenega stokovnjaka....v iskalnik odtipkaj (da ne bo reklame s konkretnimi ponudniki):
'Toplotna črpalka za segrevanje sanitarne vode.'

Pa si preberi več oz. začni izbirati primernega ponudnika.

V kolikor pa te mika TČ za segrevanje prostorov (in seveda hkrati tudi sanitarne vode)....tu pa se stvari en malček bolj zakoplicirajo....tu pa je najprej treba vedeti izgube tvojega objekta (torej zračunaš sam, oz. daš komu zračunat ali poveš podatke pa ti jih mi na forumu pribl. (no ja...verjetno kar točno) določimo), kar skupaj s kvadraturo pomeni koliko dejasnko potrebuješ (Oz. bi potreboval) toplote....ter potem pogledati katera opcija ti lahko da to potrebno toploto (torej katero izvedenko TČ izbrati zrak/voda, voda/voda: vrtina, sonda, cevi pložene po vrtu....itd.
Katera opcija je sploh možna, katera sprejemljiva, dobre in slabe lastnosti vsake.

Tu pa..ali se prej konkretno pozanimaš (kar se skroaj moreš!) ali si najameš 'strokovnjaka' ki ti bo zaračunal za stvari, ki jih lahko sam z lahkoto najdeš oz. izveš na netu).

Je pa tako....če gre za ogrevanje objekta...potem najprej razmisli o konkretni izolaciji, šele potem se začni razgeldovati za toplotnimi črpalkami.

Tako da....za konkretne napodtke:

najprej se zjasni kaj bi rad (sanitarna voda - ogrevanje) ..če ogrevanje: podaj podatke o kvadraturi, izoliranosti objekta, lokaciji objekta (nasleje, velikost 'vrta' oz. parcele..najbolje tudi lokacijo). Pa bomo potem dalje.

mp_63

Pripravnik
30. jul 2007
480
0
16
Z duhom povsod...
Termotehnika in Tehnohlad sta proizvajalca in sploh Termotehnika je s kvaliteto ter prodajo (večina na zahod) vrhunski slovenski proizvajalec.
Lentherm se nekaj sili, ko sestavljajo TČ iz dobavljenih komponent Termotehnike in prostega nakupa elementov na tržišču.
Gorenje Tiki pa je zgolj in čisti uvoz. Torej izdelava TČ v ... hm... balkansko-azijskih državah, pod blagovno znamko GorenjeTiki.
rolleyes-1.gif

Kot že napisano, pa je pomembno, čemu bo TČ namenjena. Za pripravo zgolj sanitarne vode je dovolj omenjena TČ avtorja teme, za kaj bolj zahtevnega, pa je bolje posvetovati se s strokovnjakom. Seveda pa se dvignejo tudi stroški. Tema je zelo zapletene, @vincent je v osnovi lepo zastavil. Za nadaljevanja in več info pa lahko tudi na PM
wink-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Za Termotehniko sem tudi jaz slišal, da naj bi bili kar špica
cool-1.gif
. Zanimivo, da v primerjavi z nekaterimi renomiranimi tujimi znamkami sploh niso dragi.
Sicer pa je žal tudi tukaj isto, kot pri marsikateri drugi kompleksni stvari: niso toliko važne komponente kot sam dizajn sistema in pa izvedba le tega. Če je dizajn sfaljen, potem bo učinek tudi ob najbolj kvalitetnih komponentah zelo pičel. Tako da, vsekakor je dobro (sicer se mi zdi tvoj primer precej enostaven) dobiti kakšnega stručkota, da ti pravilno dizajnira sistem. Slaba stran je, da je na tem področju veliko ''stručkotov'', manj pa dejanskih strokovnjakov.