Tokovni senzor?

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Opis stanja: S strehe imam vodo speljano v »sod« v katerem je običajna potopna črpalka (350W) z nivojskim stikalom. Ker ta črpa vodo le kakšna dva metra visoko, potrebno pa je več, sem zaporedno namestil še centrifugalno črpalko (800W). Vse skupaj se vklopi z navadnim stikalom, pred centrifugalno črpalko pa je še zakasnilni rele, ki jo vklopi z nekajsekundnim zamikom, tako da jo potopna najprej zalije in lahko naprej normalno potegne. Pri potopni je vgrajen tudi protipovratni ventil.
Problem: Ko je sod prazen in se potopna črpalka izklopi, centrifugalka še naprej deluje. Rabil bi torej nekakšen tokovni senzor, ki bi centrifugalni povedal, kdaj potopna deluje in kdaj ne in bi z njim krmilil rele.
Kakšen senzor? Kje kupiti?
confused-1.gif

2226199-WP_20150515_10_09_11_Pro_cr.jpg

Priponke

• 2226199-WP_20150515_10_09_11_Pro_cr.jpg
    2226199-WP_20150515_10_09_11_Pro_cr.jpg
    114,5 KB · Ogledi: 208

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Sicer ni ravno direktno to kar rabiš ampak lahko uporabiš master-slave vtičnico/razdelilec (dobiš v vsaki trgovini s tehničnim blagom). To je tista stvar ki se uporablja pri TVjih ali pa PCjih da ko ugasneš glavnega porabnika (PC, TV) stvar odklopi še ostale porabnike (zaslon, ozvočenje, ipd.) in jih vklopi nazaj ko se vklopi master. V tvojem primeru je potopna črpalka master, slave linija pa gre na zakasnitveni rele in dalje na centrifugalno črpalko.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Sicer ne razumem, zakaj potrebuješ dve črpalki. Potopna črpalka ti črpa zgolj 2 m visoko, centrifugalna pa ti brez problema sesa od tam 7 m globoko. Sistem je že sedaj kompliciran, ti bi ga pa še bolj?
Lepo odstrani potopno črpalko. V sod daj nivojsko stikalo. Na sesalni del centrifugalne črpalke proti povratni ventil. Centrifugalno črpalko enkrat zalij z vodo in odzrači ter veselo črpaj.

Če pa bi na vsak način rad imel obstoječi sistem, pa časovni rele spoji tako, da ga bo vklapljalo nivojsko stikalo potopne črpalke. Kontakt časovnega releja pa centrifugalno črpalko.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Tole z master/slave stikalom se mi zdi obetavno. In tudi enega odvečnega imam s skurjenega sesalca, ki čaka na odvoz na smetišče.

Dve črpalki imam, ker protipovratni ventil ni zanesljiv. Pride vmes smetka pa steče vse nazaj. Nivojsko stikalo pa je spet dodatna komplikacija.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Sem se pozabaval s temle stikalom od sesalca in dela "ko pesem". Hvala Utiševalcu, ***** in
nahrung002.gif
, če se srečamo.
Tole me je spomnilo na tisti post, ko desci spravljamo robo in kupujemo orodje na zalogo "za vsak slučaj".
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: