Težko prestavljanje

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Simptomi so takšni, da ko se ustavim (naprej ali vzratno) mi npr. 8 od 10x nikakor ne gre v 1. prestavo, v drugo pa gre izredno težko. Ne pomaga niti da dam vzratno pa potem v 1., niti to, da avto premaknem par cm naprej, ampak morem dat v 2 (če gre), ali 3, dat na gas in potem gre v 1. Preskakuje oz. "zarošta" ne (npr. tak kot da nebi imel pritisnjene sklopke) in ker mi gre to pošteno na živce, me res zanima kaj bi lahko to bilo. V tistih primerih ko pa gre bp v 1., pa gre tak z lahkoto, kot da je avto iz trgovine
smile-1.gif

Sklopka je bila menjana pred ca. 20k km

Avto je VW Bora, 1.6, l. 1998, prevoženih 197k km (1. lastnik)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
To se je sedaj pozimi začelo? Menjaj olje če ga še nisi!
grims-1.gif

Edit: pa pri takih težavah pomaga razbremenitev menjalnika, torej daš v ler, spustiš sklopko, stisneš sklopko in poskusiš ponovno v prestavo.

Nazadnje urejeno:

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.251
4.089
113
Poglej tiste Zajle od menjalnika so pomoje zarjavele, malo WD 40 pa bo

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
To se je sedaj pozimi začelo? Menjaj olje če ga še nisi!
grims-1.gif

Edit: pa pri takih težavah pomaga razbremenitev menjalnika, torej daš v ler, spustiš sklopko, stisneš sklopko in poskusiš ponovno v prestavo.

tu nekje ja....to da pa daš v ler itd. pa ne pomaga
rolleyes-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.040
5.648
113
Zajle....tm pr menjalniku namaz z kako mastjo....u kabini pa razkopl...pa inekcija olja v bovden (ovoj) zajle...kak mali svedr pa mini luknco pa olje

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
@DMX, prvo kar mi pade na pamet je olje v menjalniku. Je bilo ob menjavi sklopke vlito ta pravo ali prvo kar je prišlo pod roke? Najbržne veš ali pač? Druga stvar bi pa lahko bila kakšna vodila ali zajle do menjalnika slabo nastavljena (ne vem kako imaš izvedeno).
Na pamet mi pade še tretja opcija: da je menjalnik že v osnovi smotan - kar malo dvomim....

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Imel sem iste težave, pred 50.000km na 190.000km podlage, pred menjavo sklopke, po mestu včasih ni šlo v prvo ali v drugo ali je škrtnilo, po menjavi sklopke spet OK, nato pa sčasoma spet slabo in nekaj podobnega, takrat sem s sklopko delal kot svinja, ko je bila skoraj nova, zadeva se je tolk obrabla, zdrajsala da je zdej zadnjih 40.000km spet tekoče kot olje, nobenih težav, gre tekoče in brez problema.....
Če bi bil problem s mehanizmom pol bi ga sral že pri ugasnjeni mašini, lahko imaš pa slab menjalnik.
Tud pr men je bil menjan komplet + zajla.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Zajle....tm pr menjalniku namaz z kako mastjo....u kabini pa razkopl...pa inekcija olja v bovden (ovoj) zajle...kak mali svedr pa mini luknco pa olje

Zajle za menjalno ročico imajo samo polizdelki!
evil.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Saj ko je avto ugasnjen, tudi ne gre v 1. in ne pomaga vsa ta procedura, tako da edino kaj pomaga je to, da avto prestavim naprej/nazaj in potem gre.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Kaj pravi pedal sklopke - je normalen ali nižji ?

Če je na zajlo bi jo malo nastavil, če pa je hidravlična bi odzračil ali celo menjal olje za začetek
wink-1.gif

EDIT: videl avto - nategni zajlo sklopke za 5mm na vijaku in poročaj
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Kaj pravi pedal sklopke - je normalen ali nižji ?

Če je na zajlo bi jo malo nastavil, če pa je hidravlična bi odzračil ali celo menjal olje za začetek
wink-1.gif

EDIT: videl avto - nategni zajlo sklopke za 5mm na vijaku in poročaj
wink-1.gif

OK
zmaga.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sicer pa ni težko probat če sklopka premalo odvaja - stisni, daj v prvo in poskusi kako hitro začne avto speljevat. Če speljuje že takoj, ko samo malce popustiš sklopko, je možno da je premalo našponana zajla sklopke ( čeprav me čudi da ni avtomatskega šponarja, razen če le ta ne dela) ali pa je košara "škrt". Aja, upam da nimaš treh predpražnikov na tleh pod pedalom.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Citat:

evil.gif

kaj pa je zate avto, da malce razvijemo to debato?
evil.gif
in kaj vozis?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Citat:

evil.gif

kaj pa je zate avto, da malce razvijemo to debato?
evil.gif
in kaj vozis?

Avto za prave dece je tisto kar ima vsaj vzvod/drog do menjalnika, še boljše pa je če je prenos direkten (ročica dirketno na ohišju menjalnika)!
evil.gif