Težave s travo na domačem travniku

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Priznam, da je trava že zelo stara.
Priznam, da sem jo sejal na precej slabo pripravljeno površino.
Priznam, da je ne vzdržujem posebej zavzeto.
Priznam, da o teh zadevah nimam veliko znanja.

Torej sem KRIV in trata na vrtu se mi maščuje:

Vsako jesen (in vsakič bolj) se pojavljajo 'otočki' travnih šopov, ki so nad osnovo dvignjeni za nekaj centimetrov, tudi več kakor 5.
In potem se pričnejo deževni in vlažni dnevi, nato se po tej 'trati' podi naša psička, kakšna pa potem hoče v hišo si lahko predstavljate.
Poskusil sem že z do sejanjem, pa ni bilo uspeha.

Sedaj vprašanje Alter-jevcem: ali je kakšna druga možnost, razen preoranja vsega skupaj (kar mi ne diši) in ponovnega sejanja trave?

Hvala.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Premalokrat kosiš?

Poskusi naslednje leto kositi na 10 dni, če že ne vsak teden. Morda se bo kaj uneslo

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.102
5.644
113
"otočki" travnih šopov
17758-icon_confused.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Sedaj vprašanje Alter-jevcem: ali je kakšna druga možnost, razen preoranja vsega skupaj (kar mi ne diši) in ponovnega sejanja trave?

Je. Namesto pluga uporabi frezo.
evil.gif

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Popipaj šope trave ven. Kolikor bodo pa prevelikerazlike brez trave se ti bo pa pri naslednji košnji razrastla trava.

Nazadnje urejeno:

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Sam sem imel enake težave in sem jih rešil z valjarjem in dosejanjem.
Dve pomladni akciji sta bili dovolj. Pa košnja na povprečno 10 dni.

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Najlepša hvala vsem (tudi humoristom
wink-1.gif
)!
Verjetno bom res moral malo več časa vložiti v negovanje, vsekakor pa bom spomladi poskusil z valjanjem in dosejanjem.

Takole pa je videti moj 'travnik' na najbolj kritičnem mestu, drugje je praznine med šopi trave manj:

trava.jpg

LP

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Boš moral še malo več trave posejat, da bo bolj gosto posajena. Premalo jo je pa te moti. Pa kakor so ti svetovali, na 10 dni kosit.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Najlepša hvala vsem (tudi humoristom
wink-1.gif
)!
Verjetno bom res moral malo več časa vložiti v negovanje, vsekakor pa bom spomladi poskusil z valjanjem in dosejanjem.

Takole pa je videti moj 'travnik' na najbolj kritičnem mestu, drugje je praznine med šopi trave manj:

trava.jpg

LP

Če prav vidim iz slike, imaš problem s strukturo zemlje, ki je (po moje) ilovnata in alkalnega pH. Trava deluje v zračni zemlji z rahlo kislim pH.

Sedajle, v jeseni, posuj trato s šoto ali gozdno zemljo izpod iglavcev ali borovničevja, kakih 5 cm na debelo. Spomladi pa zadevo rahlo preštihaj, da sedanji "špeh zrak dobi", morda dodaš še šoto ali šotne substrate, ki jih uporabljajo na vrtnarijah, poravnaš z grabljami in poseješ novo travo. Tu glej, da bo travno seme kvalitetno! (Ne kakšen Travnik od Semenarne npr.)
Čez mesec in pol, v začetku maja, ti bo morda že rahlo žal, zaradi košnje
evil.gif
!

To je to! Čudežev ni in če je trava tako neenakomerna, kot je na sliki, je z zemljo nekaj narobe in bo potrebno nekaj švica. Pa tudi ne tako preveč
smile-1.gif
!

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.535
444
83
Plevelov s precej motne slike ne prepoznam zato na osnovi tega ne morem nič zaključit.
Dvomim pa ,da je kjerkoli v SLO pH previsok za trave. Večji in praktično stalen problem je prekislo.
Se ti kje redvsem v senci pojavlja mah?

Tole je za presejat. Trave praktično ni. Le širokolistni pleveli. Sedajle je še zadnji čas za zadevo uničit s herbicidom. Brez tega ukrepa je težko pripravit ustrezno setvišče pa še nekaj koreninskih plevelov se znebiš. Vkolker je slika frišna je listne mase relativno malo a za silo bo. Spomladi pa prefrezat in posejat. Izbrat pa mešanico glede na rastišče. Je pa en stalen problem pri vseh mešanicah, ki se pri nas prodajajo. V mešanicah je preveč mnogocvetne ljulke. Je zelo agresivna a po 5-6 letih propade. V prvih 2-3 letih pa zatre večino ostalih trav. V mešanice jo forsirajo, ker je relativno najcenejše seme in ker zaradi bujnosti zelo hitro pokrije površino. Pri količini semena pa ne šparat!

V osnovi je isti šment ali vzet od semenarne ali ne. Semenarna seme uvaža oz. ima koperacijsko proizvodnjo v popolnoma drugih rastnih razmerah kot so pri nas. Zato nekih sort, ki so prilagojene našim razmeram praktično ni.

Plevele je neglede na pogosto košnjo skoraj nujno (občasno) s herbicidi preganjat sicer se zelo kmalu v trati naredijo luknje. Če so otroci seveda ni ravno uporabna varianta. A pred kakim dopustom se da.

Struktura tal za trave ni ravno največji problem. Če le ni res huda ilovica ali celo del gline. Kar pa je ponavadi ekstremno kislo in brez apnenja ne gre.. Seveda pa je treba tudi malo pazit, da se ko je zelo mokro pretirano ne hodi, če ni nujno.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Še enkrat hvala za nasvete!

@roCkY: da, mah se pojavlja v senčnem delu. Žal pa zaradi uporabe trate zastrupljanje ne pride v poštev (hišni ljubljenci - pes, maček)
Plevela je res ogromno in je vseh vrst, ker pa imam na obeh straneh sosede, ki plevel pravzaprav 'gojijo', sem z uničevanjem obupal že pred leti. Podlaga tega dela, ki je najbolj kritičen pa je res slaba zemlja, ob adaptaciji hiše je bilo tam nasuto 'vse živo' in le z nekaj centimetri pokrito s pravo zemljo.
Kaj pa če bi se določil zapraviti malo več in bi kupil pripravljeno rušo? Konec koncev je tega kritičnega dela le nekje okrog 30m2, pa bankrota ravno ne bi doživel. Bo tudi ta, kupljena ruša v kratkem času propadla, ali bi imel nekaj let mir?

LP

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če je trata že urejena in zemlje vsaj 1/2 metra na debelo, daj narediti kemijsko analizo, v vseh kmetijskih trgovinah te bodo znali usmeriti, kam. Ni drago.
Če pa trata še ni ravno urejena, pa le verjemi, da je treba zemljo zamenjat, tvoja slika ravno to prikazuje.
Na splošno je pa povsod po Sloveniji bolj ali manj alkalna reakcija zemlje, (pa vode tudi!), razen na ljubljanskem barju in podobnih šotiščih, razen če se je v zadnjih 10 letih kaj kje spremenilo
smile-1.gif

S herbicidi pa ne boš nič rešil, ker je to "posilstvo". Zagotoviti je treba zdravo zemljo.

Nazadnje uredil moderator: