Težave s prenosnikom

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.130
7.765
113
Hčerka ima prenosnik Lenovo nekaj manj kot 1 leto. Sinoči ga je po uporabi dala na Stand by in danes zjutraj ko ga je vključila ji napiše: NO BOOTABLE DEVICE -- INSERT BOOT DISC AND PRESS ANY KEY. Ko pritisne ENTER ji napiše enako. NIČ!!! Črn ekran in ta napis. Kaj je narobe in kaj storiti? Upam, da ni kaj crknilo in bo potreben servis... Prosim za pomoč in nasvete!?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Ne zazna trdega diska oz. OS. Ko prižgeš laptopa, in se ti pojavijo prve črke na njem, pritisni DEL (ponavadi) lahko pa tudi kakšna druga, da prideš v bios. Tam boš videl, če sistem sploh zaznava disk. Ampak če se ne spoznaš preveč na to raje odnesi na servis ali pokliči kakšnega soseda, ki se spozna na to.
Druga varianta je ta, da ob zagonu pritiskaš F5 ali F8 in tako prideš do menija, ki ti ponudi varni zagon.
Možno je da so se ti samo windowsi sesuli, sploh nebi bil prvi, ki se mu je to zgodilo po stand-byu.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.130
7.765
113
Hčerki sem ves čas težil naj računalnik popolnoma izklaplja in naj ne uporabla Stand by. Torej je resnično bolje, da računalnik, ko ga ne uporabljaš, ugasneš in ne na Stand by?

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
To je bila samo opcija. Verjetno so šli windowsi v maloro. Naj pogleda v biosu če se vidi disk. Če ga zazna potem je ok. Lahko tudi poskusi z win dvd-jem poiskat pot do winsow nazaj

erikson

Guru
25. avg 2007
22.721
6.491
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Hčerka ima prenosnik Lenovo nekaj manj kot 1 leto. Sinoči ga je po uporabi dala na Stand by in danes zjutraj ko ga je vključila ji napiše: NO BOOTABLE DEVICE -- INSERT BOOT DISC AND PRESS ANY KEY. Ko pritisne ENTER ji napiše enako. NIČ!!! Črn ekran in ta napis. Kaj je narobe in kaj storiti? Upam, da ni kaj crknilo in bo potreben servis... Prosim za pomoč in nasvete!?
Ali se sliši kakšen zvok iz računalnika, ko ga vklopiš (poleg ventilatorja)? Poizkusi izklopiti elektriko in za par sekund odstraniti baterijo, če bo kaj drugače.

Drugače pa ti ne ostane drugega, kot da se obrneš na koga z več izkušnjami, ali pa ga odneseš na servis. V najslabšem primeru se je pokvaril trdi disk.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.130
7.765
113
Ker je računalnik še v garanciji me zanima, ali bi na servisu kaj težili zaradi ne originalnih Windows7 ?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.764
113
EU
Imaš XP-je , ali sedmičko
sprasujem se.gif

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.130
7.765
113
Imam Windows 7 in danes mi je rekel človek ki se spozna in mi zadevo tudi softwersko rihta, da mi je crknil disk. Jutri ga nesem v trgovino, kjer sem ga kupil in naprej na servis. Jbg...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
odklopi disk in baterijo. priklopi samo elektriko in ga prižgi.
potem ga sestavi nazaj in spet prižgi.
če ne dela ga nesi na servis.

do diska se pomojem da pridet brez razveljavitve garancije. Samo kake nalepke ne smeš pretrgat!

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Nja, tudi meni se to sem pa ke pojavi na prenosniku - držim tipko, da se čisto ugasne, malo počakam in ponovno zaženem. Ene dvakrat to naredim in dela potem. Imam pa tudi jaz očitno tudi neke težave z diskom, ker to ni glih normalno
smile-1.gif

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Na podlagi česa si prišel do te ugotovitve:

Citat:
Imam pa tudi jaz očitno tudi neke težave z diskom, ker to ni glih normalno
????

Tisoč razlogov je, zakaj se ti to lahko dogaja, pa tudi približno ni nujno, da je disk sploh ena od njih.

Težave z diskom se dajo dovolj zgodaj videt v event viewerju (pregledovalnik dogodkov?), pa je to en način za preverit, če se res kaj dogaja.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.176
490
83
Hd tune, prečekiraš za warningi oz errorji. Če je vse ok, po vsej verjetnosti ni disk krivec.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Na podlagi česa si prišel do te ugotovitve:

Citat:
Imam pa tudi jaz očitno tudi neke težave z diskom, ker to ni glih normalno
????

Tisoč razlogov je, zakaj se ti to lahko dogaja, pa tudi približno ni nujno, da je disk sploh ena od njih.

Težave z diskom se dajo dovolj zgodaj videt v event viewerju (pregledovalnik dogodkov?), pa je to en način za preverit, če se res kaj dogaja.

..samo sklepam, ker mi sem pa kej javlja to napako, NO BOOTABLE DEVICE -- INSERT BOOT DISC AND PRESS ANY KEY. Mogoče sem malo preveč "odločno" povedal, da je z diskom kaj narobe, my bad
smile-1.gif

Bom v bližnji prihodnosti preveril v event viewerju in HD Tune-u