Tesnila

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Tale silikon univerzalni prozoren ni čist nč vreden, ker se vse odlima, za foro sem uporabil enga 300 C in pa moram reči, da drži ko vrag, ne moreš več odstrant, razen da gumo porežeš.
Kaj ostal uporabljate za gumo, usnje.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.662
113
Karoserie silikon
smile-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kot sam ugotavljaš, ni vsako lepilo dobro za vsak material
grin1.gif
Sploh, za neke specifične materiale... recimo za gumiaste zadeve lepit meni silikon sploh ne bi najprej prišel na misel...

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Je bil univerzalni prozoren za tesnenje, v smislu da se odlima sem ciljal, da se ga lahko odstrani, torej naslov teme je tesnila, ne zanimajo me lepila.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Kaj zdaj točno iščeš? Tesnilo ali tesnilno maso? Ali morda celo "lepilno": se pritožuješ da se prozorni silikon "odlima" (to menda pomeni da se odlepi, nekako je razumet da nočeš da se odlepi, kar verjetno pomeni da hočeš da se prilepi, kar verjetno pomeni da iščeš lepilo
confused-1.gif
)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Silikonski kiti obstajajo v osnovi dveh vrst, klasičen kislinski (acetatna osnova) in pa nevtralni. Niso vsi za vse podlage in potrebe tako da najprej razčisti kaj potrebuješ. Za porozne materiale se ponavadi uporablja nevtralne silikone. Tisti 300C ki ga imaš je najbrž na nevtralni osnovi zato pa drži bolje kot kislinski.

Sicer pa kaj to rabiš? Za podplat na čevlje lepit ni noben silikon dober ampak rabiš (namensko) lepilo.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.713
159
63
Za lepljenje oz. tesnjenje s silikonskim kitom je treba površine 100% razmastiti. Pri tem samoumevnem koraku pa pogosto prihaja do napak, saj pogosto vidim uporabo bencina ali nitra. Sicer sta topili, pa vendar sta mastni in za sabo puščata mastni film.
Najboljša je uporaba acetona, kateri pa res razmasti površino. Težava je, da lahko določene materiale seveda uniči. Tam se uporabi čistilni alkohol.

Kislinski vs nekislinski: Razlika je predvsem na površinah iz plastike. Tam namreč kislinski "ne prime", medtem ko nevtralni pač.

Glede oprijema na materiale ima torej nevtralni (brezkislinski) večji spekter. Nekateri pravijo tudi, da ga je potrebno uporabiti na nepobarvani kovini zaradi korozije pri kislinskem.