Terca & priključna moč

pelinkovec

Pripravnik
1. mar 2009
38
0
6
Pozdravljeni!

A mogoče kdo ve, kaj naj bi spadalo pod "priključno moč"? Sicer sem enkrat že klical Terco, pa mi je ena ženska nakladala, da je to isto kot pri elektriki, kjer plačaš priključno moč...
V glavnem, vsak mesec plačam storitve upravljanja, skupno elektriko in komunalne storitve - to vse mi je logično, kako pa sem paše priključna moč in kaj pomeni, pa nimam pojma...Znaša pa kar dobrih 35€/mesec.
rolleyes-1.gif

A mi lahko kdo razloži, kaj dejansko sploh plačujem?

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Verjetno gre za ogrevalno priključno moč. Problem je, ker so Terca doo upravitelji z javnimi objekti, ki so obravnavani kot celota, v resnici se pa ti objekti potem razdelijo na kopico stanovanj, trgovin, raznih poslovnih lokalov. Saj v začetku življenja, pred kakimi 30 leti, je zadeva funkcionirala, medtem se je pa marsikaj spremenilo, zamenjala se je država, pa kopica lastnikov itd... Način obračunavanja stroškov je pa ostal isti, torej pavšalen.
Verjetno te žre priključna ogrevalna moč iz skupne kotlovnice. Predlagaj v Terci, da vam vgradijo kalorimetre na radiatorje, pa boš plačeval najbolj pošteno. Zna biti pa, da marsikomu ta način ne bo dišal ...

pelinkovec

Pripravnik
1. mar 2009
38
0
6
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Verjetno gre za ogrevalno priključno moč. Problem je, ker so Terca doo upravitelji z javnimi objekti, ki so obravnavani kot celota, v resnici se pa ti objekti potem razdelijo na kopico stanovanj, trgovin, raznih poslovnih lokalov. Saj v začetku življenja, pred kakimi 30 leti, je zadeva funkcionirala, medtem se je pa marsikaj spremenilo, zamenjala se je država, pa kopica lastnikov itd... Način obračunavanja stroškov je pa ostal isti, torej pavšalen.
Verjetno te žre priključna ogrevalna moč iz skupne kotlovnice. Predlagaj v Terci, da vam vgradijo kalorimetre na radiatorje, pa boš plačeval najbolj pošteno. Zna biti pa, da marsikomu ta način ne bo dišal ...

Ja, možno, da gre za priključno ogrevalno moč - samo mi tukaj vseeno nekaj ne štima. Ogrevanje namreč plačujemo samo v kurilni sezoni, takrat je na računu naveden tudi strošek ogrevanja, ki je kar velik (pač plačujemo 6-7 mesecev in ni razdeljeno na celo leto), samo mi ni jasno, zakaj plačujem priključno moč z ogrevanje npr. julija
confused-1.gif
Meni to izgleda kot eno elegantno nategovanje folka...ki pa niti ni poceni - 35€/mesec za prazen ku**c.

Ja, glede kalorimetrov...Žal so pri nas še vedno močno zakoreninjeni ostanki socializma, ko je bilo "vse naše" - in plačuješ pavšal glede na kvadraturo. Pol pa vidiš, kako nekateri "skrbni" blokarji pri -10°C nažigajo ogrevanje do konca, hkrati pa imajo odprta okna
bonk.gif
. ko pa to takšnemu omeniš, sledi odgovor "saj plačam ogrevanje". Da te srat pritisne. Če bi vsi plačevali dejansko porabo, bi ljudje malo bolj skrbno delali...
NE vem, bom se še enkrat pozanimal na Terci, "za kaj točno me nategujejo"
rolleyes-1.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
A mi lhako kdo razloži zakaj mislite da so vsi upravniki lopovi. Pa napišite enega, kateri po vašem menjeju ni lopov.. Mislim, da imajo upravniki kar veliko takih in drugačnih insšpekcijskih pregledov in če ne bi delali v skladu z zakonom in pogodbami, katere imajo podpisane z lastniki, bi že zdavnaj propadli. Je pa res, da bi lastniki mislijo, da bodo upravniki vsi delali zastojn. Niso upravniki dobrodelne ustanove.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
No glede dejanske porabe...od kurilne sezone 2011 dalje boš plačeval samo dejansko porabo. Vedi pa da boš moral nabaviti kalolimeter za vsak radiator. Seveda vsak kalolimeter stane nekaj evrčkov. In spet bo upravnik lopov. Lahko se pa to že prej dogovorite v bloku. Tudi števec vode si lahko namontiraš in plačuješ samo dejansko porabo. Samo malce se je potrebno pogovoirt v bloku. In ne samo jamrat kaj upravnik nič ne naredi, pa da samo kasira.

pelinkovec

Pripravnik
1. mar 2009
38
0
6
Citat:
Uporabnik asko pravi:
No glede dejanske porabe...od kurilne sezone 2011 dalje boš plačeval samo dejansko porabo. Vedi pa da boš moral nabaviti kalolimeter za vsak radiator. Seveda vsak kalolimeter stane nekaj evrčkov. In spet bo upravnik lopov. Lahko se pa to že prej dogovorite v bloku. Tudi števec vode si lahko namontiraš in plačuješ samo dejansko porabo.

To se mi zdi edino pravilno. Se pač plača za kalorimetre - verjetno ne gre za velike vsote ali pač?

Še vedno pa mi ni jasno, kaj spada pod strošek priključna moč in zakaj le-ta znaša "samo" 35€ - ve kdo mogoče?

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Gre za en "kvazi strošek", katerega obračuna dobavitelj toplote in ga upravnik samo prefakturira naprej.

Priključna moč je enaka vsoti moči na odjemnem mestu. Priključna predstavlja fiksni del cene toplote. Namenjen je pokrivanju fiksnih stroškov za obratovanje sistema, in se kupcem obračunava v EUR/MW/dan.

http://www.jh-lj.si/index.php?p=2&m=52&k=511

pelinkovec

Pripravnik
1. mar 2009
38
0
6
OK, hvala za odgovor... Čeprav se mi zdi strošek vseeno velikoooo prevelik - 35€/mesec = 420€/leto + dejanska poraba
bonk.gif
Da te kap....

triggerhappy

Zelenc'
27. jun 2009
3
0
1
Priključna moč, je največja predvidena trenutna poraba. Pri elektriki je to faktor istočasnosti 100%, če so vklopljeni vsi porabniki naenkrat, in je še zagotovljeno normalno obratovanje.