Terasa

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Oj, mogoce kdo ve, ali so stanovalci bloka dolzni kriti sanacijo terase, ki ni na strehi (kjer je ponavadi skupna in privatna lastnina),
temvec je sredi bloka par nadstropij nizje, vpisan v zemljisko knjigo kot lastnina k stanovanju osebe, ki hoce da vsi krijemo to.
Cca 4m2 samo, vendar pravi da je to streha spodnjemu stanovalcu.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
338
11
18
Ma ta balkon dostop iz stanovanja zgornjega stanovalca? Ker če ma, potem je težko samo streha. =]

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
To teraso lohk uporabla samo lastnik. Tud v ZK je vpisan kot stanovanjska lastnina. Ostali imamo balkon, on pa pac balkon brez strehe = terasa

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
6.clen stanovanjskega zakona pravi tole:
(4) Kadar služi določen gradbeni element tako posameznemu delu kot skupnim delom, se šteje za skupni del, če se z njim zagotavlja funkcija večstanovanjske stavbe kot celote (toplotna in hidro izolacija pohodne terase, zunanja stran balkona, ki predstavlja hkrati fasado hiše in podobno).

Ampak men se ne zdi, da bi to pasalo k zgornjemu primeru, saj ne gre za skupni del. Ta clen je pomoje za bloke, ki nimajo streh in imajo teraso na vrhu, kjer ponavadi folk susi perilo ipd. To mi bi blo potem logicno, da morajo vsi financirati, verjetno je tud v ZK vpisana taka terasa kot skupna lastnina, oz 1/x je vsak lastnik.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.426
2.583
113
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Oj, mogoce kdo ve, ali so stanovalci bloka dolzni kriti sanacijo terase, ki ni na strehi (kjer je ponavadi skupna in privatna lastnina),
temvec je sredi bloka par nadstropij nizje, vpisan v zemljisko knjigo kot lastnina k stanovanju osebe, ki hoce da vsi krijemo to.
Cca 4m2 samo, vendar pravi da je to streha spodnjemu stanovalcu.
Nočem odpirat ali pogrevat.
Lastniku nad mano je spuščala voda. Sam je vse poravnal - pri sebi in pri meni. Poškodovani in vzdrževani elementi so del konstrukcije cele zgradbe
Tudi moj strop služi zgornjemu za podn, pa ga moram sam vzdrževati.
V tvojem primeru: lastnik zgoraj ni vzdrževal svojo lastnino in s tem povzročil škodo na lastnini drugega stanovalca.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Je dovoljeno, da jaz streho pri moji hiši do polovice podrem in si uredim lepo teraso ali rabim za ta poseg kakšno gradbeno dovoljenje?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Konstrukcijo bi pustil pri miru-torej tramove in špirovce saj bi imel poleti odkrito teraso, čez zimo pa pokrito.

Dejansko bi bil spremenjen samo izgled strehe z ene strani hiše.

Najbrž se pa s tem sploh ne bom ukvarjal in bom raje čez to polovico strehe namontiral strešna okna in bo podoben učinek.