Tenda za kamp prikolico/avtodom

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Za kamp prikolico moram nabaviti tendo, ker mi baldahin ne pride ravno najbolj v poštev, ker nismo pavšalisti, ampak smo bolj mobilni.

Imate kaj izkušenj s tendami na prikolicah?
Kakšnmo namontirati tisto izvlečno v vrečki ali raje tisto varianto, ki se uporablja bolj na avtodomih.
Prednost izvlečne je nižja teža (cca 10kg), potem se pa verjetno vsi + prevesijo na stran avtodom variante.

Me zanima kako se tista vrečka na prikolici obnaša med vožnjo in po kolikšnem času je vrečka zaradi nihanja med vožnjo dotrajana in potrebna zamenjave?

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Aja pa še glede dolžine, 3.5m dolga tenda na 5 m dolgi prikolic bo verjetno malo premalo?
Če bi kupoval novo bi gledal min. 4m, gledam pasedaj neko rabljeno 3,5m dolžine ...

Do sedaj sem imel sicer kombi in sem na njega dajal tendo dolžine 3m v keder profil. Pač je bila to najdaljša možna dolžina in mi je v bistvu zadostovala, vendar pa sem v kkašnem slabem vremenu pogrešal kak meter več.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Stranica od prikolice ne zdrži obremenitve od tende za avtodom, zato je una varjanta na vrečko. Sem imel prikolico s tendo za avtodom, pa če bi jo odprl brez, da jo en podpira, bi jo utrgal iz stranice ven. Zato sem kupil avtodom.
evil.gif

KURKOFF

Pripravnik
8. avg 2007
401
0
16
Cena med "vrečko" in trdim ohišjem je minimalna. V tem času dobiš v karavaning trgovinah tudi do 25 odstotkov popusta. Konstrukcija prikolice in avtodoma je podobna. Fino je da pri montaži najdeš vertikalne ojačitve stranic in da na notranji strani podložiš matico z kakšnim kosom aluminija ali kakšne vezane plošče.
nosilec.jpg

Pri odpiranju pa se pa potrebno držati teh pravil:

Skratka: kupi si tendo z trdim ohišjem.

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Jaz sem imel na kombiju (oz. še imam) samo streho 3x2,5, brez stranice.
Moraš se kar potrudit z napenjanjem vrvic, na zunanje palice obvezno po 2 ...
V vetru je problem, ker nima nobene prečke in zareadi tega močno plapola in tudi premika nosilne palice.
Na zadnjem dopustu sem imel še en alu L profil dolžine 3 m. V njega sem zvrtal luknje in ga nataknil navrh palic, da je bilo bolj fiksno. Potem je bilo malo boljše.
Res je bilo enih 15-20 min dela, odvisno kakšno vreme so napovedovali.

Se mi pa te izvlečne tende bolj dopadejo, ke jih lahko od strani komlet zapreš s stranicami in imaš kao baldahin če je slabo vreme.

burgy

Pripravnik
18. mar 2009
223
0
16
Kurkoff, daš lahko še enkrat link z navodili za odpiranje, ta ne deluje.

Kaj pa tista varianta, ko lahko tendo namontiraš na streho prikolice na prečne nosilce.
A pride razmak med tendo in streho ali je zatesnjeno kot pri stranski montažei. Če je razmak med ti namreč voda teče med streho in tendo ..

KURKOFF

Pripravnik
8. avg 2007
401
0
16
YT: Omnistore

V mislih imas tendo od recimo Fiamme F65S. Te so misljene bolj za Vane - kombije in integrirana vozila. Eno tako imajo nasi gasilci na tovornjaku.:)

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Jaz imam tendo s trdim ohišjem na prikolici in zadeva funkcionira odlično. Imam Thule Omnistor.

Kot je napisal Kurkoff se na notranji strani pri montaži uporabijo ploščice in je zadeva solidno trdna. Set za montažo pri novi dobiš v kompletu. Pa ne pozabi dobro pokitat tam, kjer boš vrtal luknje. Če vsaj malo dvomiš v svoje sposobnosti, naj ti to naredi en ki zna.

Problem tend v vrečki je, da je ne moreš sam zvit, če je daljša je samo težje, v primeru vetra še malo bolj. Tendo daj gor toliko dolgo kot dolga gre, za na koncu pa rain and sun blocker nabaviš in imaš dokaj dobro rešeno zaščito.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Citat:
Uporabnik nemenabijat pravi:
Stranica od prikolice ne zdrži obremenitve od tende za avtodom, zato je una varjanta na vrečko. Sem imel prikolico s tendo za avtodom, pa če bi jo odprl brez, da jo en podpira, bi jo utrgal iz stranice ven. Zato sem kupil avtodom.
evil.gif

To je pa zato, ker se ne držiš navodil in priporočil. Ali pa si imel tako staro škatlo da se je stranica odpirala sam od sebe.

In točno po tem kako se odpira tendo, ločiš lastnika od najemnika. Slednji praviloma odrolajo tendo do konca, se primejo za tendo in vlačijo noge ven. Kaj se dogaja na vpetju verjetno ne rabimo govorit, z takim tretmajem pa jo utrgaš še iz betonske stene, ne pa iz 4 centimeterskega nadomestka (oziroma še malo manj pri prikolici).

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
"To je pa zato, ker se ne držiš navodil in priporočil"

Ja, pajade.

Prikolico s tendo Fiama F50 sem kupil rabljeno, stara je bila 8 let. Tenda je bila montirana z vsemi ploščicami, pa pokitano ob prebojih, skratka montaža taka kot je treba, le stena prikolice ni namenjena takim obremenitvam. Avtodom ima močnejšo konstrukcijo, stene so iz GFK plošče, vsekakor močnejše kot na prikolici. Na prikolici sem dodal ojačitve, samo to ni to. Po eni sezoni je šla v druge roke.