temperatura skladišča

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Nism zihr, če to paše tukaj, ampak res rabim pomoč

Iščem ZAKON, kjer piše do koliko stopinj je dovoljena temperatura skladišča za skladiščenje živil - pakiranih. Iskala sem preko HACCP-a, pa ne najdem. Ne vem, a sm spregledala. Mogoče kdo ve, kje je to napisano?
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ah kje, tudi za ostalo robo. Piškoti, napolitanke, mleko v prahu...bla bla..
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Če ni napisano ni temperaturnega režima. Gleda se, da je nekje na sobni temperaturi, kar pa si zopet lahko tolmačiš kakor si hočeš.

Zapisanega o tem je bore malo, če pa tržiš prehranske artikle pa moraš imeti HACCP po smernicah ZIRSA, kjer ti načeloma opredelijo kaj in kako.

Bolj je problem sama roba, saj marsikatera reč, sploh v povezavi z čokolado, spremeni organoleptične lastnosti (izločanje in strjevanje maščobe, hitrejša žarkost maščobe ipd), kar pa je problematično s strani potrošnika in se marsikatera taka stvar poleti ne prodaja (pocket cofee, mon cherry, bomboniere ...)
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
EH...
cry12bpy.gif


Ne zastopte. Je kdo tukaj, ki dela v logistiki in špediciji?
 

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako ni. če ni tako kot sem napisal, se izdelek pokvari. pa ne glede na to kaj pravi zakon.

verjamem, da avtor sprašuje zato, ker bi nemsto 18 imel rad 23. če izdelki dopuščajo, bo denarnica hvaležna. zakon s epa da izigrat vedno0.
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
a misls da povsod piše? piše hraniti v temnem prostoru alpa še to ne. na svežem mesu tud nč ne piše. na majonezah enih tud ne, na mleku hraniti pri sobni temp...

in kok je zate sobna temp?
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ja jst, in govorim ti s prve roke, po že parih inšpekcijskih pregledih, kjer na srečo ni bilo hujših odstopanj. Sem pa v tem že par let z izkušnjami tako v temperiranih kot netemperiranih razmerah.

Verjetno bojo spet pametni razni ... imenj jih sama, ki pa o zadevah pojma nimajo, morajo pa mal lajat.
uf-1.gif
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
in kaj sm jst povedu?

inšpektor reče: ni treba met u hladilnici, temp je pa previsoka in se roba pokvari (čeprou tud na emb nč ne piše)

jebat ga tko je
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Hladilnikov s pijačo ni treba popisovat, razen za tiste izdelke ki zahtevajo temperaturni režim. Hladna pijača v predpakirani embalaži je zgolj dobra volja prodajalca. Itak takrat ko novo toplo pijačo not zložiš pade temperaturni režim za par ur, pri hladni verigi nihanj ne sme biti, saj potem pade filozofija hladne verige. Merjenje temperature pa bi moglo biti na vseh kontrolnih točkah (predajnih mestih), šofer pa jo mora izkazovati z termografom. Še najbolj zaskrbljujoča je šlamparija v trgovini, kjer roba stoji na toplem namesto da bi jo čim hitreje speljali v hladilnik.

Popisat pa je potrebno temperaturo za sveže mleko, mlečne izdelke ipd, meso, mesne izdelke, skratka za vse stvari, kjer je predviden temperaturni režim. Vendar je šefu lažje rečt popiš temperaturo vseh hladilnikov, saj drugače dobi vse druge podatke samo tistih ne, ki jih mora dobit.
 

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Najprej vsem hvala za odgovore.

Da si predstavljate: skladiščimo piškote, čokolade..bla bla, kar seveda ne sme biti v hladilnicah, na izdelkih pa nič ne piše kako hrant. Smo pa v HACCP-u (se ga držimo) in ko sem govorila z eno gospo iz Haccpa, je rekla da je v poletnem času do 27 stopinj. Ampak, mama mia, kje to piše..
17758-icon_confused.gif