Temeljna plošča in garaža

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Doma skačem okoli hiše in merim, pa sem prišel na idejo glede lokacije postavitve garaže in ker se ne spoznam, sprašujem tukaj preden grem do zidarjev.

Torej garaža bo okvirne velikosti širina 4m x dolžina 6m z dodatnim 0,5m nadstreškom. Garaža NE BO zidana, pač pa razmišljam o vroče pocinkani konstrukciji s kovinskimi ploščami, kot je recimo sistem Hosekra. Teža take garaže bo okvirno 700kg.

Kar me najbolj zanima, je temeljna plošča. Trenutno je na lokaciji garaže več ali manj trava. Plošča bi bila malo večja od garaže, torej recimo 28 kvadratov. O kakšni konstrukciji plošče naj razmišljam, kakšni višini, na kaj moram biti pazljiv oz. pozoren? Se komu sanja, o kakšni ceni se pogovarjamo z izkopom in nasutjem?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
jaz mam 6x9 leseno (skeletna)
Ploščo sem dal 15cm (oziroma nekaj majn, tak smo naračunali, da je ena hruška prišla) in 2x mreža. Na zunanjem obodu zazidani temelji "stena" iz treh višin ciglov z palcami in betonom (rahel naklon terena), vmes not pa nasutje. Odstranitev 70cm premera orehovega štora, izkop, nasutje, odtok, plata pa še na eni strani glihanje terena. Iz nič do končane plate je blo 3jurje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
Teža garaže ne igra toliko. Če nisi ravno ob morju moraš se cca 5t obtežbe snega računati.
Sicer pa če boš imel na stebrih, potem naredi točkovne temelje, vmes pa malo betona polij.
Lahko tudi tako.kot je nekdo nad mano napisal. 15cm in 2x armatura.
Ampak taka plata mora že pošten slepar zdrzat.
Na pumpah so ob tocilnih mestih 20cm plošče 2x armirane.

Mogoče bi raje kakšne tlakovce ali kaj podobnega položil. Če bi kdaj se spomnil kak kabel ali podobno vleči pod garažo, tlakovce ven poberes in položite cev. Ko boš imel.plosco si.....pečen.
Je pa res da je lažje pomesti beton.
Lahko pa tudi samo narediš 4 tockovne temelje, vmes nasujes in uvaljas in položite asfalt. Jaz imam pod nadstreškom za avte asfalt. Je manj občutljiv na kako sol kot pa običajni beton....Pa bolj občutljiv na kakšno olje bencin... Zaenkrat mi jajca ne puščajo teh zadev.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Garaža bo v prvi vrsti služila za parkirišče oldtimerju in občasna popravila. Hkrati bo z druge strani v njej tudi shranjeno vrtno orodje, mogoče še kolesa. Garaža mora biti čim bolj suha, tako, da nisem siguren kako je s tem pri tlakovcih spodaj. Hkrati seveda iz oldtimerja vedno kaj teče
smile-1.gif

Točkovni temelji in asfalt vmes mi je kar všeč, pa cenovno je verjetno ceneje od betonske plošče.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Alternativa garaži se mi ponuja v obliki nadstreška ob hiši.

Pozna kdo zakon ali je potrebno za odstranitev manjšega nadstreška (2,5m x 1,5m) nad vrati zaprositi za kakšno dovoljenje? Nadstrešek stoji na treh železnih tramovih, ki gredo iz hiše, tal se ne drži.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
Mislim da ne. Sicer pa reči da ga je sneg podrl.
Če od oldtimerja teče, potem asfalt res ni optimalna izbira. Ampak tako hitro ga pa tudi ne zlize.
Je pa res da bistveno ceneje od plošče tudi ne bo. Težko bo pol cenejši.

Da bi ti prek tlakovcev pritekla voda moraš na tlakovcih imeti izvir.v tem primeru pa priteče tudi skozi asfalt. Lahko ti sliko zrihtam kako je cesta mokra ko že več dni zapored nabija sonce