Tem Čatež kopalniška stikala max tok?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Imam kopalniška stikala od Tem Čatež. http://www.merkur.si/gradnja/e...x-1m-brez-tipke

Deklarirana so za 16A. Max tok, ko bojler greje vodo je 8,7A (izmerjen s kvalitetnimi tokovnimi kleščami).

Tisto stikalo na katerega je vezan boljer se mi je že 2x stopilo v roku par mesecev. Ko sem ga odprl, da bi videl kako izgleda znotraj, sem našel stopljeno vse kar se dotika kontaktov. Kontakti pa počrnjeni na mestu dotika.

Čeprav sem "štromar" (elektronik) mi ni jasno kako lahko 8,7A nenadoma skuri 16A stikalo? Slaba kvaliteta? Kaj druga?
Če bi dejansko steklo več kot 16A čez stikalo bi itak vrglo ven 16A varovalko.

Površina, ki je sklenjena je res majhna cca 1mm2 in to bi po moje lahko povzročilo segrevanje, ampak najbrž je ok, če ustreza standardom?
Je pa tako, da sedaj, ko sem spet zamenjal stikalo se nič ne segreva. Očitno s časom kontakti korodirajo in potem se začne segrevati...

Kaj menite?

1349675-0.jpg

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Žal je očitno računica za max kratkotrajni tok... nikjer pa seveda ni navedeno, koliko trajnega zdrži. Je pa treba tudi vedeti, da si za bojler uporabil stikalo, ki je sicer namenjeno lučem.
Za bojler ti priporočam da vzameš 20A varianto klik ali dvopolnega in vežeš oba pola vzporedno
smile-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja tega 20A sem našel in sem ga mislil danes it iskat, čeprav ideja o dvopolnem vezanem vzporedno mi je še bolj všeč.
Idealno bi bilo, če bi obstajalo dvojno 20A.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Teh 16A zagotovo ni mišljeno za trajni tok
zmaga.gif

Sicer pa lahko še pokličeš/pošlješ mail na direktno na TEM Čatež in ni hudič, da ne bodo znali povedati, katero njihovo stikalo je pravo
zmaga.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Sem jim pisal...

Sem našel, da je včasih obstajalo SM21 stikalo, ki je bilo dvopolno 20A.
Zdaj pa ga očitno ni več:
j3Nz3P9.png

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Kaj pomeni dvopolno? Da pri ugasnjenem stikalu prekineš fazo in ničlo? Ni to tudi obvezno pri stikalu za kopalniški bojler?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja lahko ga tako zvežeš, samo ne vem pa zakaj bi to moralo biti obvezno...
sm20esin-u3.jpg

sm20esin-u2.jpg

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Enako sranje sem imel sam.
Zvezal sem vzporedno oba kontakta novega dvopolnega stikala in od takrat ni več težav.

LP

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
sm20esin-u3.jpg

sm20esin-u2.jpg

Pojma nimam, če je res predpisano ali ne
zmaga.gif

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
sm20esin-u3.jpg

sm20esin-u2.jpg

Pojma nimam, če je res predpisano ali ne
zmaga.gif
Sem imel identičen problem že večkrat - rešili z 20A stikalom.. od takrat ni problemov. Tiste za 16A pa je kurilo vse po vrsti.

Nenazadnje pa ne poznam kogar koli, ki bi izklapljal bojler. Tipka torej odvečni balast.

Večini v hišah sam montiram ekstra varovalko zanj v omarici. Če že gredo za dopust za 2 tedna, izklopijo varovalko. Nikjer problemov :D
grin1.gif

LP

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Saj ponavadi je res svoja linija za bojler...vsaj, glede na obremenitev naj bi bila...
meni recimo, ker se mi izide s količino, laufa le v nizki tarifi, ne vem čemu bi po dvojni ceni plačeval toplo vodo
grin1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik Apachi pravi:
Nenazadnje pa ne poznam kogar koli, ki bi izklapljal bojler. Tipka torej odvečni balast.

Večini v hišah sam montiram ekstra varovalko zanj v omarici. Če že gredo za dopust za 2 tedna, izklopijo varovalko. Nikjer problemov :D
grin1.gif

LP

Ja bojlerja res nikoli ne izklapljam razen za dopust in glede na to, da ga imam na ločeni varovalki, stikalo res ni potrebno, ker lahko izklopim varovalko...