Telekomov modem (optika)

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
V kratkem dobim optiko. Nekaj imam v spominu da ima telekomov modem vgrajen wifi router.
Ima kdo izkušnje kakšen je? Bi bil lahko nadomestek starega linksysa wrt54 gl? Ali naj pozabim na to in nabavim drugega.
Priklopljeno naj bi bilo okoli 10 naprav, nic posebnega, saj sem največje porabnike povezal s kablom.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.392
1.393
113
Meni so včeraj priklopili. Wifi router je in tudi WIFI omrežje ima po stanovanju boljši signal. Koliko naprav gre gor pa ne vem, ker še nisem podrobno preverjal.

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.539
291
83
Moj nasvet.. Od Telekoma modem naj bo samo modem.. Zraven pa priklopi svoj ruter bo bolje delovalo
wink-1.gif

jinetera

Pripravnik
7. sep 2007
551
9
18
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
Moj nasvet.. Od Telekoma modem naj bo samo modem.. Zraven pa priklopi svoj ruter bo bolje delovalo
wink-1.gif
aja, zakaj pa? Innbox V60U ima zelo dober WIfi.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
903
53
28
Za Sagem je to definitivno držalo - sem izklopil vse razen funkcije "modema", še pppoe sem predal routerju... Za Innbox pa tega ne morem trditi, od vsega začetka deluje BP.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
wink-1.gif
Ljudje pač enkrat nekaj slišijo, potem pa to gonijo do nezavesti in še naprej.
Pred tam 10 let je bil SIOL-ov modem zares ubogi, zato je takrat bil poseben usmerjevalnik skoraj nuja. Od Inboxa naprej pa moj usmrjevalnik nabira prah. Dokupil sem le osem vratno gigabit stikalo, saj je uporabnikov preveč za pet gigabitnih vrat na Inbox-u V60.

Danes imeti doma poleg Inbox-a še poseben usmrjevalnik je čisto metanje denarja stran.

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.539
291
83
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
wink-1.gif
Ljudje pač enkrat nekaj slišijo, potem pa to gonijo do nezavesti in še naprej.
Pred tam 10 let je bil SIOL-ov modem zares ubogi, zato je takrat bil poseben usmerjevalnik skoraj nuja. Od Inboxa naprej pa moj usmrjevalnik nabira prah. Dokupil sem le osem vratno gigabit stikalo, saj je uporabnikov preveč za pet gigabitnih vrat na Inbox-u V60.

Danes imeti doma poleg Inbox-a še poseben usmrjevalnik je čisto metanje denarja stran.

Nisem slišal.. Ampak sem uporabnik Siola in storitev na optiki.. Tak da vem kaj govorim... Modem od Telekoma je samo modem zraven pa mam svoj ruter.. Res da mam še modem za optiko Prospero 632+ ki mam nastavljen samo da deluje kot modem.. Modem ki ga mam je star ene 5 let in dosedaj ga še nisem moral menjat ker opravlja svojo funkcijo odlično
wink-1.gif

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Hahaha
hysterical-1.gif

Sam to lahko rečem glede tvoje trditve. Sem poskusil tudi sam, a kmalu ugotovil, da je poden od podna - no morda je za surfanje po netu in visenje na FB odličen wi-fi router, ko pa probaš streamati film preko wi-fi se pa pokaže v vsem svojem sijaju - skratka poden. Sem na srečo imel doma še stari Netgear router (za 25 eur), ki je nalogo opravil z odliko - odkar sem ga priklopil, se še noben film ni zataknil niti za sekundo (za razliko od "odličnega" Innboxa, kjer je vsaki 2 minuti zaštekal, da se je film "naložil" (buffering) in si gledal 2h dolg film vsaj 3 ure oziroma si prej izgubil živce).

Lahko pa da imam samo jaz zanič modem in so ostali sijajni.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.787
5.918
113
wrt54 gl lahko uporabiš, če gre za hitrosti do 40 mbit, kar je tudi meja zmogljivosti routerja.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Telekom (no, iskratel) je dobro poštimal firmware na teh belih modem-routerjih. Cca 5 let nazaj je bil poraz, ker ni šanse da bi zdržal en teden brez reboota. Če ne Ppoe, je pa vsaj wifi padel. Zdaj ga rebootam mogoče 2x na leto, ja, še vedno se obesi, ampak vprašanje, če se ne bi obesil v vsakem primeru.

Je pa stvar uporabnika, jaz ne bom preko wifija prenašal podatkov, sploh pa ne v dve smeri. Če že, gre vedno iz wifi na lan omrežje, večina podatkov pa mi gre itq po gigabit networku in sploh ne razmišljam o dodatni router škatljici. Tv pa itq zna streamat iz local serverja
grin1.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
No da povem še iz prve roke. Sedaj imam priklopljeno kakšne 5 dni. Zaenkrat deluje odlično, brez pripomb, stabilno, nad pričakovanji.
Povezava preko wifi ima hitrost 83/20 (linija 100/20).

Gor je priklopljeno:
2x tv
1x router kot AP
2x router kot repeater bridge
cca 15 wifi naprav
1 server (nič posebnega, malo za torrente, druge zadeve, pač stalno online)

Kar me moti so dejansko 3je routerji wrt54gl. Ne vem kaj je narobe ampak nikakor ne dobim downloada višjega od 15Mbit, medtem ko je upload 20 Mbit. Kolikor sem bral po netu je veliko takšnih vprašanj ampak so odgovori, da je to pač fizična zmogljivost tega routerja.
Čeprav mi je malo smešno, upal sem na kakšne 22 Mbit downloada. Imajo pa vsi nameščen DDWRT.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.787
5.918
113
Se ti zavedaš da ima wrt54gl 200 Mhz cpu, 16 mb rama in 4 mb flasha (prišel na trg leta 2005) ?
S tomato fw gre do 42 mbit lan to lan [1.28.1211006-RAF] ime spletne strani .
Če imaš vzpostavljen wds, potem je razumljivo, da je wifi hitrost nizka.

novejši fw (na wrt54gl gre fw, ki je manjši od 3.81 mb, pri K2.6 mora biti R1, če boš dal gor R2 boš zabrikal)
Koda:
http://tomato.groov.pl/download/K26/build5x-132-EN/tomato-K26-1.28.RT-MIPSR1-132-MiniIPv6.zip

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
Men je jasno kakšna škatla je. Ne rečem za repeater bridge, tam je logično da se hitrost še prepolovi. Ampak za običajni AP, povezan s kablom? 15 Mbit je najboljši rezultat, v praksi to pomeni v glavnem od 10 do 12 Mbit. To mi je premalo.
Zanimivo je da je upload precej višji, malo pod 20 mbit
Hitrost downloada bi morala biti preko 20.
Ampak nima veze, ob priliki bo pač treba zamenjati router za bolj zmogljivega.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.787
5.918
113
Daj tomato gor na vse 3 ter clean nvram thorough po flashanju, ddwrt je meni vedno na tem routerju deloval slabo.

web gui vmesnik:
1 Navigate to Administration -> Configuration
2 Under Restore Default Configuration, select “Erase all data in NVRAM memory (thorough) . Click “OK”
3 Wait for the router to be ready