Tehnicne informacije (ne dajatve) glede uvoza

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
O postopkih in dajatvah glede uvoza je bilo ze nakajkrat napisano, mene pa zanimajo predvsem vase izkusnje ter tehnicne informacije, ko kupujete avtomobil v tujini:

Se s prodajalcem (avtohiso) dan pred odhodom zmenite, da vas avtomobil npr. 1 dan "pocaka", ali greste do prodajalca v upanju, da ga ne bo prodal tik pred vasim prihodom ?
Kako dalec se odpravite (500 km, 1000 km) ? Sklepam, da si na poti ogledate vec avtomobilov...

Kako se prepricate glede stanje avtomobila ? Se lahko peljete na testno voznjo ?

Opravlja ADAC v DE preglede rabljenih vozil kot pri nas AMZS ?

Kako je v avtohisah glede poznavanja avtomobilov - glede stanja avtomobila ter poznavanje tehnicnih podrobnosti glede opreme (ce je oprema original ali ce je dodatno vgrajena, ...) ?

So avtohise vecinoma postene, ali kaj prikrivajo, ko vidijo, da je kupec iz tujine ?

So cene rabljenih avtov fixne, ali so se pripravljeni kaj pogajat ?

Ko se koncno odlocite za nakup, kako avto placate ? Imate 20k EUR v "zepu", ali placate kako drugace (kartica, bank transfer,...) ?

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Vidim, da noben ne odgovarja, pa vem ,da jih je kr nekaj pripeljalo avto iz tujine.Jaz sem si pripeljal lani oktobra, bom ti probal odgovoriti na tvoja vprašanja.
Greva lepo po vrsti:
-jaz sem izrecno iskal določen tip vozila, sem poklical na par avtohiš po DE in se odločil za enega na nemško-švicarski meji.
Preko telefona mi je govoril, da je z avtom vse v najlepšem redu, pa sem mu rekel, da se zjutraj vidiva, če bo vse po sreči, pa mi tak
ni verjel.Se vsedemo trije kompanjoni zvečer v avto, še par naslovov za vsak slučaj zraven, laptopa in pa seveda denar-gotovina
v torbo od laptopa.Na poti skozi Švico nas zaustavi policija, kontrola dokumentov, kam grete, zakkaj grete itd.Malo so tudi avto
pregledali, med samim pregledom povem, da imam malo več gotovine zraven(30 kilo), saj gremo po avto.Niso nič komplicirali.
Prispemo zjutraj tja, ovega skoro kap, ker je mislo, da ga "spet" eni nategujejo.Pregledamo avto komplet od servisne, računov
dosedanjih servisov.Se zmenimo za probefahrt in pregled pri pooblaščencu.Po temeljitem probefahrtu in pregledu na servisu smo
ugotovili, da je res avto tak kot mora bit.Gremo nazaj do avtohiše,btw en delavec avtohiše je bil z nami, gremo handlat ceno.
Ceno smo zdilali iz 25600 na 24900 plus on je častil začasne tablice( 100 eur).Gotovine ni sprejel, smo skupaj šli na banko in
tam položili na njegov račun.
Glede ADAC-ja, verjetno tudi opravljajo preglede vozil.
V DE so full korektni do vseh strank, ne glede od kod prihaja( SEveda govorim za prave Nemce) in se tudi spoznajo na to, kar prodajajo.Avto pa sem vzel tule http://www.helvetia-automobile.de/ in sicer Land rover discovery3 2,7TDv6 HSE AUT.
Upam ,da sem ti odgovoril in s tem pomagal pri bodočem nakupu vozila iz tujine.
Obilo sreče pri nakupu.
Lp.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
bero1 hvala za izcrpne odgovore
smile-1.gif

Z nakupom se mi se ne mudi zelo, zaenkrat se preucujem razlicne moznosti.
Vidim da si kupil terenca... Tudi sam gledam za terencem oz. vsaj za suvom, ki bi imel 7 sedezev. Udobja razen klime ne potrebujem. Nekaj casa sem se zanimal za Outlanderja, vendar ima v tretji vrsti precej malo prostora.
Gledam Land Cruiserja 120. Kupil bi rabljenega (2003-2009), sem pa malo skepticen glede vzdrzevanja. V Ita, se bolj pa v Spaniji naj bi (vsaj po informacijah na forumih) imeli precej problemov z injektorji
frown-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Bom malce offtopic, ampak a se splača kupit tujega rabljenega SUV oz. terenca v trenutnem davčnem režimu? Kar jst spremljam imajo vsi večji >250g izpusta, kar pomeni, da padeš v zadnjo davčno stopnjo in plačaš 1/3 cene vozila samo za DMV!
tongue-1.gif
Mislim če ravno ni izbire rabljenih pri nas OK (kot je npr. prej omenjeni LR disco 3), ampak vseeno preplačaš vozilo zaradi samega davka in to precej!

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.916
116
63
mb+ -20km
Jaz sem še plačal po starem sistemu.
@dreja
Moj je 7 sedežni s vso možno opremo-HSE,v tretji vrsti lahko sedijo osebe do višine 1,72, ko sem kupoval, pa sem sprobal Q7,
ML , X5 in pa seveda tudi Discovery 3 vse s sedmimi sedeži.
Največ prostora v notranjem delu je v Discotu(prednji sedeži so kot fotelji), zato sem se odločil za njega in mi nikakor ni žal.
Če si iz bližine MB-ja, ti ga z veseljem razkažem in tud kakšen probefahrt je možen.
Drugače pa se ti uvoz tega ranga ne splača, tak kot ti je je predhodnik dejal edino, če ga res najdeš poceni.
Če te še kaj zanima pa kar pogumno.
Lp.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Tnx obema
smile-1.gif

Pri nas ni prav veliko LC-jev 120 z malim stevilom km, tako da sem se lotil malo gledat po DE straneh. Sem pa res pozabil na tako velik dmv
redface-1.gif

bero1:
Tnx za ponudbo, sem iz NG, ce pa bom slucajno kaj na vasem koncu, ti prej sporocim
smile-1.gif

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Večinoma kupujemo od enega in istega prodajalca, direktno po avte, je malo več kot 1000km v eno smer.

Pri drugih prodjalcih poberemo št. šasije od VAGov in kolega prekontrolira po zgodovini, z nami pa je vedno eden od mehanikov.

Ne kupujemo pa avtov od turkov.

Nas gre pa več komadov v X5ko alpa Sharana, pa vsak po en avto dol.

Plačamo pa itak vse ne keš - roko
grin1.gif

pareee.jpg

LP!
smile-1.gif