tax free hrvaška?

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
v zagrebu naročil eno stvar oziroma dve ki sta kar konkretno cenejši kot pri nas ampak še vedno dragi.prodajalec mi je rekel naj ob prejemu prinesem passport da bo uredil taxfree obrazce.zdej me zanima kako zadeva deluje ker v cro nisem še nikoli nič nabavljal.torej predvidevam da cro carinik stvar pogleda in uredi papirje potem pa grem z tistimi papirji kam da dobim nazaj denar??

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.237
113
Informacije res zaželjene, ker bom jaz tudi precej stvari kupil doli (ki bodo tudi doli ostale) ampak bi bilo vseeno fino. če bi dobil vrnjen tax. Koliko je najmanjša vrednost, da ti obračunajo taxfree.

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Najmanjša vrednost, če se prav spomnim je 500 HRK . Obrazec pokažeš na mejnem prehodu hrvaškemu cariniku. On popiše robo, vpiše registersko številko avtomobila in osebne podatke v računalniški sistem, katerega vidijo tudi slovenski cariniki, če hočejo. Med mejo lahko obrneš avto in greš nazaj v trgovino iskat davek, lahko greš na nekatere menjalnice in ti vrnejo razliko, lahko kuverto s podatki pošlješ na nek naslov avstrijo in ti pošljejo denar na bančni račun ali pa greš drugič na hrvaško v šoping v isto trgovino in ti izplačajo davek. Mislim da je zgornja omejitev na slovenski carini 200€ ( pozabil sem že). Nekaj sem slišal, da ene hrvaške trgovine ti napišejo tako, da imaš davek vključen v ceno ene pa ne in tam lahko kupiš za višji znesek in ga prepelješ preko brez plačila davka.

Če pelješ preko v vrednost nad 200€ je najboljše, da pri slovenskem cariniku nič ne prijavljaš ker drugače plačaš splošni 3,5% davek na vrednost robe...
Tako je bilo še kakšno leto nazaj... tak da ni 100%

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
okej hvala ti.morda veš ali je vseeno na katero menjanico greš ali imajo to samo nekatre
confused-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
včasih vem da ko nismo še bili v eu in sem v avstriji kaj kupoval sem na pošti dobil nazaj.a na poštui to ne laufa več?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.784
221
63
Citat:
Uporabnik shift pravi:
včasih vem da ko nismo še bili v eu in sem v avstriji kaj kupoval sem na pošti dobil nazaj.a na poštui to ne laufa več?

to preko tax free firme je precej draga zadeva. na koncu si doboil namesto 20% nazaj je slabih 16%, vcasih pa se to ne. ker ti tax free organizacija vzame najprej fiksno provizijo potem pa se obracunan davek ne vraca tocno x% ampak po tabeli, ki itak zate ni ugodna. tako da ....

zapelji se nazaj v trgovino in poberi vseh 22% kolikor ti pripada ....

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.237
113
Ja samo hitro je ti lahko teh nekaj procentov pobere avtocesta in bencinska črpalka.

Kaj ve kdo, če na hrvaškem preverjajo robo, če na carino neseš potrdit tisti bildek? Namreč situacija je sledeča. Nekje pri hrčkih kupim LCD TV, ga peljem v prikolico, in ga tam pustim. Nato se čez 14 dni vračam domov, in potrdim obrazec. Seveda TV pustim v prikolici in ga načeloma nikoli ne pripeljem nazaj žez mejo. Kako je z to situacijo?

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
420
17
18
Nova višina tax free nakupa na Hrvaškem naj bi bila 750 kun ( in ne več 500 ) in to od 1.1.2010 naprej. Sem dvignil zadevo na Šentilju, takoj za mejo in prijazna delavka mi je povedala, da so letos malo zakomplicirali vrnitev davka - tako mora biti na vsakem obrazcu vpisana tudi številka računa - s seboj sem imel 5 obrazcev in samo na dveh je bilo pravilno izpolnjeno. Poleg tega vse firme najprej pogledajo v računalnik in - seveda - ena ima ta hip blokiran račun in ti davka ne izplačajo ! Mi je pa prijazno povedala, da se to zdaj pogosto dogaja in naj poskusim čez kakšen mesec, bo verjetno šlo ( seveda, če firma medtem ne bo šla v stečaj ).
sicer pa vsa mesta za izplačilo so tukaj :::

http://www.globalrefund.com/default.asp?viewSiteId=8

Tin

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.237
113
Torej lahko pridem tudi kak mesec po nakupu do okenca in zahtevam davek nazaj. No seveda če omenjena trgovina nima blokiranega računa.
Kontrole izdelka potem ni?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Ja samo hitro je ti lahko teh nekaj procentov pobere avtocesta in bencinska črpalka.

Kaj ve kdo, če na hrvaškem preverjajo robo, če na carino neseš potrdit tisti bildek? Namreč situacija je sledeča. Nekje pri hrčkih kupim LCD TV, ga peljem v prikolico, in ga tam pustim. Nato se čez 14 dni vračam domov, in potrdim obrazec. Seveda TV pustim v prikolici in ga načeloma nikoli ne pripeljem nazaj žez mejo. Kako je z to situacijo?

Zakaj bi ti oni vračali PDV, če pa roba ni zapustila njihove države?
bonk.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.237
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:

bonk.gif

Ma to mene ne boli najbolj.
bonk.gif
Pač vprašam če je možno. Ker sem tujec v njihovi državi sem nekako opravičen do vračila davka. Na koncu ni važno če izdelek vržem v najbližji jarek (če odmislimo ekologijo) ali ga nesem domov. Ampak toliko sem pameten, da razumem zakaj se davek vrača, ni mi treba razlagat. Ampak če je možno zakaj nebi izkoristil, če pa ni pa se tudi nebi sekiral.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.647
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:

bonk.gif

Ma to mene ne boli najbolj.
bonk.gif
Pač vprašam če je možno. Ker sem tujec v njihovi državi sem nekako opravičen do vračila davka. Na koncu ni važno če izdelek vržem v najbližji jarek (če odmislimo ekologijo) ali ga nesem domov. Ampak toliko sem pameten, da razumem zakaj se davek vrača, ni mi treba razlagat. Ampak če je možno zakaj nebi izkoristil, če pa ni pa se tudi nebi sekiral.

nimaš prav - do povračila DDV (no po HR PDV) si upravičen samo:
1. da si tujec v državi (dokazuješ s potnim listom)
2. da kupljeno blago zapusti Hrvaško - tj. ga moraš peljat čez mejo - in to se kontrolira
3. in da je PDV izkazan na računu in pravilno izpolnjen "zahtevek za povračilo PDV" in le-ta na izstopu iz HR potrjen s strani HR carine

če uveljaljaš povračilo PDVja (se pravi daš poštemplat tisti njihov pildek na izstopu iz HR) in nimaš robe s sabo se greš davčno utajo - kako pa dacarji reagirajo na utajo davkov pa vemo (no - vsaj kako naj bi reagirali - pri nas tiste, ki največ zatajijo še nagradijo s kakim položajem
crazy1.gif
)

je pa tudi neki rok v katerem mora blago zapustiti državo - tak da tud ne gre da bi kupil TV doli - ga celo poletje mel v kamp prikolici in ga na jesen peljal ven - bo HR carinik reku
ne-ne-1.gif
na povračilo PDV

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.237
113
Evo to je bil konstruktiven post.

Hvala za informacije. Vidim da nebom nič zaslužil z nakupom pri naših južnih sosedih
jezen.gif

Kaj češ, bomo pa morali malo pri piru šparat, pa vodo pit
grin1.gif