talno gretje

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Ali ima kdo nasvet, kje v LJ se dobi najceneje stirodur? Odločil sem se, da ga bom dal 2cm namesto 3cm stiroporja, ker mi je vsak cm pomememben, pa še boljši izolator je pomoje..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Za debelino 2 cm mislim da ne rabiš kaj dosti komplicirat. Skočiš v Bauhaus pa ga vzameš.

Čeprav bo 2 cm stirudrja slabše kot 3 cm klasičnega stiroporja za tlake..sicer ne vem v čem je težava slednjega...vzameš 100 kPa (oz. 100-ko) in je to to.

Še boljša kombinacija pa je npr. Fragmatov stiropor za tlake z grafitom NEO SUPER 100, pa daš 3 cm, pa še boljšo izolativnost ima (0,032) napmram stirodruju (0,035)...in cenejši je stirodruja (sem ravno danes naročil zadevo zase).

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Hvala za nasvet. Kot vem, je nekje 2cm stirodur enako 3cm stiroporja. Hec je v tem, da lovim vsak dodaten cm, ker drugače se ne izide.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
A boš delal talno na sistemskep lošče? KEr te ti vzamejo dodatna 2 cm (plus debelina izolacije na njih...2 oz. 3 cm..se pravi skupja cca 5 cm..torej če jeproblem višina...daš samo sistemske plošče). Opcija je, da daš talno na mrežo, pa še verjetno prideš cenej skozi (Le tisti, ki polaga talno ima malček več dela).

Za katero nadstropje se pa sploh gre? Ker če si med etažami (ogrevanimi) potem je pomebna edino zvočna izolativnost

Ter koliko razpoložljive višine sploh imaš?

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
to gre za vrstno hišo z dvemi kletnimi sobami. se pravi - visoko pritličje in kletna etaža. Cevi naj bi s "klamfami" dajal na stirodur..poleg tega bi dal še ali folijo ali kako??

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Še zmearj nisi odgovoril za dotičen prostor...je medetažni ali je to soba ki meji na zemljino (oz. neogrevano klet).

ter skupna možna višina (izolacija + talno + estrih + končna obloga)

Pri montaži na mrežo se rpej položi navadni gradbeno mrežo 10x10 mm (dbeline 4 mm..še bolje 3 mm) na njo se da pritrdilne sponke preko katerih se potem vpenja talno gretje.

Primer:

http://www.shrani.si/f/2o/9t/1RgmZRzB/talno.jpg

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
talno ogrevan bo tako kletni prostor ko tudi vrhnji - pritličje.Skupna možna višina je do 7cm, ker moram gledati na balkonska vrata, pa že tako je višina stropa samo 240cm.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
najmanj estiha za talno je 4cm drugače estih poka ,to se pravi da ti ostane le še 3cm od tega ti nanese cev za talno (odvisno od fi cevi;14,16,17) ,cevi boš polagal na steropor z "klanfami " ,če ni utorov na stiroporju da ga drži skupaj ti bo cevi in stiropor po moje dvignilo v luft. Po moje je najboljša sistemska plošča ki je debela3,2cm z čepki vred. Naredi si kvalitetno da ne boš potem jamral ko boš imel vse končano.Talno se dela samo enkrat ,ker te popravila pridejo hudo drago.No odločitev je tvoja,pa pridno delaj !!
rolleyes-1.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Kakšna je cena talnega za ca. 100m2? Predno mi začnejo z estrihi moram vedeti ali radiatorji ali talno .. cena za vse, kar rabim ..

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
@kripo, najdi kakšne trgovine na netu in naj ti naredijo ponudbo za tvojo kvadraturo. Vsekakor pa je talno čisto nekaj drugega - znebiš se grdih cevi z radiatorji, ogrevanje prostora je precej drugačno, ne suši zraka tako kot radiator, itd.

@jurga, tnx!

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
OK, pol pa tole vprašanje .. zdaj imam na stanovanju (v najemu) plinsko peč, ki mi ogreva radiatorje in greje tudi vodo za umivanje. ALi lahko talno gretje vežem na enako peč, al rabim neko drugo peč samo za ogrevanje .. al kako je to ...

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.415
2.764
113
Teoreticno se verjetno da. A je smiselno pa je vprasanje. Sploh pa, ce imas stanovanje v najemu, zakaj sprasujes o talnem?!?
Prvi pogoj za talno je dobra izolacija objekta, super je ce ogrevas s toplotno crpalko, zalogovnik pa je pri kakrsnikoli varianti ogrevanja skoraj obvezen... Ce pa bi rad v stanovanju samo en del imel talno ogrevan, je verjetno smiselneje razmislit o elektricnem.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ker stanujem v najemu, in delam novogradnjo
wink-1.gif

OK, da si nekaj razjasnim .. kaj je toplotna črpalka in kaj je zalogovnik?
sprasujem se.gif

In kaj je v zdajšnjem stanovanju plinska peč, ki greje tako radiatorje kot tudi vodo? Velikosti je 70cmx1m .. in nekaj podobnega bi rad imel tudi v novem stanovanju, le da bi namesto radiatorjev grelo tla. Je to možno?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Seveda je možno. Večina plinskih peči ima že 2 kroga- enega za sanitarno vodo in enega za ogrevanje prostora. Vse črpalke in ventili so že notri. Preveri pri svojem dobavitelju peči, kateri model bi tebi ustrezal.

lp

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
thnx. Evo, to me je najbolj zanimalo. Nekje sem dobil info, da je bila investicija v talno gretje za 95m2 13.000€ .. kar se mi zdi veliko (preveč) da bi se tega lotil.

S tako pečjo (v prejšnji ceni sta kotlovnica in TČ) pride zadeva verjento dosti manj.

Še nekaj .. koliko cm v tleh zavzame talno? Pa koliko "od oka" mora biti pod parketom? Na razpolago imam še 7cm .. če pride notri, dam raje to kot radiatorje.

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
To imaš ti ceno s TČ in montažo.
Stiropor plošča debeline 45 mm s čepi stane max 8€ za m2.Cev za talno te stane 1€ za meter pa je to cena na plafonu.
Pa povprečno gre 7m cevi na m2 talnega tako, da lahko to izračunaš na grobo.
Ostala cifra do 13 000€ je pa po moje montaža+TČ+razdelilnik pa kakšni spojni komadi.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Če prav razumem, potem lahko kupim plinsko peč (ki greje sanitarno vodo oziroma ima bojler in vodo v ceveh v talnem) ter material za talno. Slednje me pride 2.400€ po enem predračunu, peč pa .. ?

Ker če prav razumem, TČ ni nujna, stane pa oho-ho (med 6k€ in 10k€). In bi potem raje imel plinsko peč, ki stane verjetno manj .. učinek je pa enak?

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Vseeno kar drago. Tukaj (http://www.hs-vertrieb24.de/index.php/heizung/fussbodenheizung/noppenplatten-pakete-mit-17mm-kunststoff-heizrohr/noppenplatten-pakete-mit-30mm-daemmung-und-pex-rohr/97-92-m-fussbodenheizung-30-mm-noppenplatte-kunststoff-heizrohr-17x2mm-pe-x.html) so sicer samo osnove, samo je cena polovična.

Si pa moraš najprej razčistiti pojme, ker za talno skoraj rabiš zalogovnik - je nizko temperaturno ogrevanje, medtem, ko radiatroji to niso.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Vsem bi odsvetoval vgradnjo talnega gretja, ker koliko je dobro imeti topla tla toliko je tudi nevarno za zdravlje.