Imam vremensko vodeno regulacijo ogrevalnega kroga za talno gretje - kar pomeni, bolj kot je zunaj hladno, višja je temperatura vode v talnem gretju. Ko sem polagal talno gretje, sem si zabeležil tudi dolžino posamičnih vej - to pomaga pri prvi nastavitvi; še posebej je dobro vedeti katera veja je najdaljša.
Pretoke vedno nastavljaš na dovodu (praviloma spodaj), kjer so tudi merilniki pretoka (če jih imaš). Odvod iz prostora (zgoraj) naj bo popolnoma odprt. Zelo dober približek lahko narediš že pri raztegovanju tlaka, takrat boš v talno spuščal vodo z višjo temperaturo, kot kdajkoli kasneje.
Najbolj odpri najdaljšo vejo, ker imaš tam največji padec tlaka, vse ostale veje pa dušiš na dovodu (spodaj), tako da voda teče skozi vse. Ko razteguješ tlak, je temperatura vode tako visoka, da lahko sistem približno uravnotežiš že s tem, da po občutku izenačiš temperature na povratku iz posamične veje (potipaš z roko)
Ko se začne ogrevalna sezona (zima) boš šele natančno vedel, pri čem si. Posamezen prostor bo morda pretopel, drugi prehladen - vse to boš čez zimo počasi spravil v red; zadeva se odziva sorazmerno počasi, zunanji pogoji se menjajo, zato je treba nekaj potrpljenja.. ampak se da brez težav. Vse te nastavitve delaš na dovodu (spodaj) odvod je še vedno zaprt.
Ko imaš enkrat sistem tako uravnotežen, da zadošča tvojim željam, se nastavitev na dovodu ne dotikaš več. Če želiš sedaj zaradi kakršnegakoli vzroka začasno zapreti posamično vejo (nezasedenost prostora ipd.) to narediš na odvodu iz veje
Na odvod iz veje se montira tudi conska regulacija. Ko sem pred leti gledal, sem našel nekaj zanimivih brezžičnih rešitev, jasno je eno termostat lahko regulital več vej oz. ventilov na vejah - sedajle ne najdem.
Ampak niti ni bistvo - pri dobro nastavljenem (uravnoteženem) talnem gretju potrebe po conski regulaciji ni - vse kar se zgodi, se zgodi itak šele po nekaj urah
1. z vremensko vodenim ogrevalnim krogom
2. ne
3. ja
4. ja