Talne oznacbe ne smejo

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
34. člen

Označbe na vozišču in drugih prometnih površinah ne smejo povečevati spolzkosti prometne površine.

Ne me farbat no!?

off
Drgac pa me zanima ali je kje napisano za parkirisca o barvah in kaj je placljivo in kaj ne in pod kaksnimi pogoji se parkira?
Parkirisca so naceloma bela, rumena in modra zanimajo me pa razlage predvsem za bela in rumena, za bela nikjer nic ne pise, modra so pac 30min...

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Po občutku sodeč (razen če me ne vara) je tak način barvanja največkrat občuten na AC, ko prevozim bele črte in se sliši hrup, torej bolj hrapavo podlaga in ne gladka, kot včasih zebre, ki so prava drsalnica.

Bela so zastonj, rumena so pa rezervirana . . .

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah si prebral?
Uradni list.

Še citat:
Označbe na vozišču in drugih prometnih površinah

32. člen

Označbe na vozišču in drugih prometnih površinah so bele barve.

Ne glede na prvi odstavek tega člena se zaznamujejo:

1) z rumeno barvo označbe mest na vozišču in drugih prometnih površinah, na katerih je prepovedano parkiranje;

2) z rumeno barvo v kombinaciji z belo barvo črta, ki ločuje pasove za vožnjo vozil javnega prevoza potnikov;

3) z rumeno barvo označbe, ki zaznamujejo mesta, rezervirana za določene namene (avtobusna postajališča, postajališča za taksije, parkirna mesta, rezervirana za vozila invalidov itd.);

4) z rumeno barvo označbe na fizičnih ovirah za umirjanje prometa, ki so izvedene na vozišču;

5) z rumeno barvo začasne označbe na vozišču pri začasnih preusmeritvah prometa zaradi del, drugih ovir ali poškodb vozišča;

6) z modro barvo označbe pasov za parkiranje in parkirnih mest na vozišču v območju kratkotrajnega parkiranja;

7) z rdečo in belo barvo stalne ovire znotraj gabarita prostega profila ceste.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
OK potem pa drugace, kje pise da je parkirisce z belo parkirisce za katerega ti noben ne cola razn jankovic, rumen je za invalide ali pa taxije, modra cona pa 30min

mistique

Guru
16. jun 2009
14.087
1.891
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
OK potem pa drugace, kje pise da je parkirisce z belo parkirisce za katerega ti noben ne cola razn jankovic, rumen je za invalide ali pa taxije, modra cona pa 30min

Morda ti misliš, da barva določa ali je parkirni prostor plačljiv ali ne. To ne drži. Barva določa namen parkirnega prostora.
Bela - parkirnino in čas parkiranja določa prometni znak (lahko so zastonj ali plačljiva)
Rumena - prepovedano parkiranje (ponavadi so to privat parkirišča ali pa taxi ipd.)
Modra - parkirnine ni, je pa časovna omejitev (mislim, da mora biti znak, nisem pa 100%). Tudi modra so lahko plačljiva, če presežeš dovoljeni čas
evil.gif